Mennyire metszhetem meg a megnyúlt korallvirágot?

Mennyire metszhetem meg a megnyúlt korallvirágot?

Agrofórum Online

Kérem válaszukat a következő kérdésre: Mennyire metszhetem meg a megnyúlt korallvirágot?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A korallvirág kifejezés több, egyazon családba tartozó növényfajt is megában foglal, viszont általában a köznyelvben a Kalanchoe blossfeldiana-t szokás így nevezni. Közkedvelt dísznövény, melyet elsősorban többféle virágszínezettel is megtalálható változatainak köszönhet. Amellett, hogy mutatós növényfaj, meglehetősen kevés igénnyel rendelkezik és csekély gondozással is beéri. Kedveli a világos fekvést, a mérsékelten meleg, 20 fok körüli hőmérsékletet. Nyáron akár a kertben is tartható, de a tűző naptól lehetőség szerint tartsuk távol. Télen kissé hűvösebb körülmények között tartsuk, de akkor se menjen le a helyiség hőmérséklete 12 fok alá. Túlöntözését kerülni szükséges, erre ugyanis érzékeny. Pozsgás növényfaj lévén képes vizet is tárolni, így inkább kevesebbet vagy ritkábban öntözzük mintsem, hogy túlöntözzük. Párásítást nem igényel, viszont tavasztól őszig, legalább kéthetente tápoldattal érdemes ellátni.

 A korallvirág túlzott megnyúlása tartási hibából is eredhet, hiszen a nem megfelelő fényellátás hatására a növény elkezd úgymond a fény után nyúlni. Ebben az esetben érdemes nagyobb volumenű, radikális metszésben részesíteni egyedeit, ezután pedig optimális körülményeket biztosítani számára. Nemcsak ebben az esetben, hanem virágzás után is ajánlott megmetszeni a növényeket, ezzel tartható fent ugyanis szép formája, valamint segíthető elő következő virágzása. Virágzáskor, az elszáradt virágokat folyamatosan távolítsuk el, majd a virágzás befejeztével a virágzati szárakat is ajánlatos kimetszeni.

A növény hajtásai is gond nélkül metszhetők, melyekből egyszerre kb. az 1/3-ad része távolítható el, így érve el a növények bokrosodását. Az elhalt és sérült leveleket mindenképp távolítsuk el, valamint a betegség tüneteit mutatókat egyaránt. Amennyiben egy-egy hajtás túlzottan megnyúlt, ezek akár egészen a tő közelében is visszametszhetők. A levágott hajtásokat nem feltétlenül kell kidobnunk, hiszen könnyedén gyökeresíthetők talajba való bedugdosással. A hajtásokat érdemes kisebb darabokra osztani, kb. 5-10 cm nagyságúra felvágni, és így dugványozni.

Metszőrobotok a gyümölcsösökben

2022. június 22. 13:34

Az automata metszőrobotok régóta a termelők kívánságlistáján szerepelnek.

Nem mindegy, hogyan mászik fára – biztonságban a gyümölcsösben

2019. január 31. 05:47

Legyen szó metszésről, sebkezelésről vagy éppen gyümölcs betakarításról, fontos szabály a 16/2001. (III. 3.) FVM rendelet a Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzat szerint is, hogy amennyiben 2 méteres magasság felett végezzük a munkát, azt kizárólag megfelelően stabil, biztonságos segédeszközről tegyük.

Kell-e ősszel metszeni a rózsát?

2023. november 1. 05:40

Valaha én is a tavaszi és nyári metszés híve voltam, de valahogy nem adta azt a virágmennyiséget a foglalkozás ellenére egyik tövem sem, amit elvártam volna.

Miért ritka a lombja a japánfűznek?

2023. május 15. 04:36

Van a kertemben két japánfűz, évente többször is visszametszem, de nem igazán tömörödnek, nem szépülnek. Mit kezdhetek velük, hogy olyanok legyenek, mint máshol?