Miért szaporodott el hazánkban a betyárkóró, mit lehet tenni ellene?

Miért szaporodott el hazánkban a betyárkóró, mit lehet tenni ellene?

Agrofórum Online

Gy. Adrienn kérdése: Az elmúlt időszakban nagymértékben elszaporodott a betyárkóró az ültetvényeinkben. Miért tört előre ennyire ez a gyomnövény? Mit tehetünk ellene?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A betyárkóró jelenleg valóban „betyárúl” – egész hazánkban, művelt és parlagterületeken minden talajtípuson egyaránt – elterjedt. A betyárkóró Észak-Amerikából származik, ezt igazolja a faj neve, canadensis (kanadai) is. A betyárkórót Európába a 17. században hurcolták be. Franciaországban (1653) telepedett meg. Jelenleg Európa országainak többségében meghonosodott.

Elterjedésének egyik oka maga a növény. Egyéves, de már ősszel csírázik, a szárazságot jól tűri. Júniustól novemberig virágzik, ez idő alatt nagyon sok magot érlel, nem ritka, hogy egy növény 100-150 ezer magot is hoz. Kicsi, bóbitás termését a szél könnyen repíti, így gyorsan terjeszti. Ha a szükséges nedvesség biztosítva van számukra, kora tavasztól késő őszig csíráznak, tőlevélrózsában telel át. Rendkívül apró csíranövényei különösen a nyirkos talajon érzik jól magukat. Főleg az ősszel és tavasszal keltek maradnak meg. Az ősz folyamán kicsirázottak apró levélrózsát fejlesztve telelnek, sokkal hamarább virágoznak, mint a tavasszal keltek.

Betyárkóró a szőlő sorában

A többi gyomot is elpusztítja, mert olyan kémiai anyagot (allelokemikáliát) termel, amivel a másik növény csírázását, fejlődését gátolja. Elterjedésének másik oka maga a gyomirtással foglalkozó ember. Kezdetben a gyomirtó szerek hatásosak voltak a betyárkóró ellen, de a herbicidek hatására rezisztencia alakult ki, amire időben nem figyeltek fel, emiatt jelenleg hazánkban mindenütt megtalálható.

Az ősszel kelt növények okozzák a legnagyobb gondot. A védekezés ezért már ősszel kezdődik, mindent meg kell tenni, hogy ne szaporodjon, ne hozzon virágot. Mivel sok gyomirtó szerrel szemben rezisztenssé vált, még a totálissal is, ezért a gyomirtó szerek megválasztásakor ismernünk kell, hogy milyen készítménnyel szemben rezisztens adott területen a betyárkóró.

Jó hír, hogy nemcsak gondot okoz az embereknek, hanem segítségére is lehet a betegeknek. A betyárkóró szárított leveléből készült tea hasmenésgátló, vizelethajtó, húgysavak eltávolításával megelőzhető vele a köszvényes roham, enyhíti a gyulladásos eredetű ízületi fájdalmakat. Németországban betyárkóróból 30 gyógyszert állítanak elő és forgalmaznak.

Gyomirtás, bokrosító hatás, hatékonyabb tápanyagfelhasználás

2024. március 11. 13:40

Többek közt néhány jótékony hatás, amit elérhetünk a megfelelő gyomfésű használatával. A ráadás pedig a könnyű kezelhetőség és gazdaságos üzemeltetés, azaz egy biztosan megtérülő beruházás.

Mire figyeljünk a tavaszi kalászos gyomirtásnál?

2024. március 1. 14:10

A 2023. év ősze az ország nagyobb területén az átlagosnál több csapadékot hozott. A Dunántúl egyes területein 30%-kal több csapadék hullott az elmúlt évekhez képest, és mindössze az alföldi régió kisebb régióiban esett a sokévi átlaggal megegyező csapadék (forrás: www.met.hu). Ez az időjárás megnehezítette az őszi szántóföldi munkákat, sok helyen a tervezettnél kevesebb őszi búza vagy őszi árpa került elvetésre, és az őszi gyomirtások egy része is kényszerűen a tavaszra tolódik.

A szója gyomirtása

2018. december 28. 03:36

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni.

Gyomirtás a gyümölcsösben

2021. június 23. 11:40

Kisebb méretű, vegyes gyümölcsfajokat tartalmazó kiskertemben milyen készítménnyel végezhetek gyomirtást?