Miért szaporodott el hazánkban a betyárkóró, mit lehet tenni ellene?

Miért szaporodott el hazánkban a betyárkóró, mit lehet tenni ellene?

Agrofórum Online

Gy. Adrienn kérdése: Az elmúlt időszakban nagymértékben elszaporodott a betyárkóró az ültetvényeinkben. Miért tört előre ennyire ez a gyomnövény? Mit tehetünk ellene?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A betyárkóró jelenleg valóban „betyárúl” – egész hazánkban, művelt és parlagterületeken minden talajtípuson egyaránt – elterjedt. A betyárkóró Észak-Amerikából származik, ezt igazolja a faj neve, canadensis (kanadai) is. A betyárkórót Európába a 17. században hurcolták be. Franciaországban (1653) telepedett meg. Jelenleg Európa országainak többségében meghonosodott.

Elterjedésének egyik oka maga a növény. Egyéves, de már ősszel csírázik, a szárazságot jól tűri. Júniustól novemberig virágzik, ez idő alatt nagyon sok magot érlel, nem ritka, hogy egy növény 100-150 ezer magot is hoz. Kicsi, bóbitás termését a szél könnyen repíti, így gyorsan terjeszti. Ha a szükséges nedvesség biztosítva van számukra, kora tavasztól késő őszig csíráznak, tőlevélrózsában telel át. Rendkívül apró csíranövényei különösen a nyirkos talajon érzik jól magukat. Főleg az ősszel és tavasszal keltek maradnak meg. Az ősz folyamán kicsirázottak apró levélrózsát fejlesztve telelnek, sokkal hamarább virágoznak, mint a tavasszal keltek.

Betyárkóró a szőlő sorában

A többi gyomot is elpusztítja, mert olyan kémiai anyagot (allelokemikáliát) termel, amivel a másik növény csírázását, fejlődését gátolja. Elterjedésének másik oka maga a gyomirtással foglalkozó ember. Kezdetben a gyomirtó szerek hatásosak voltak a betyárkóró ellen, de a herbicidek hatására rezisztencia alakult ki, amire időben nem figyeltek fel, emiatt jelenleg hazánkban mindenütt megtalálható.

Az ősszel kelt növények okozzák a legnagyobb gondot. A védekezés ezért már ősszel kezdődik, mindent meg kell tenni, hogy ne szaporodjon, ne hozzon virágot. Mivel sok gyomirtó szerrel szemben rezisztenssé vált, még a totálissal is, ezért a gyomirtó szerek megválasztásakor ismernünk kell, hogy milyen készítménnyel szemben rezisztens adott területen a betyárkóró.

Jó hír, hogy nemcsak gondot okoz az embereknek, hanem segítségére is lehet a betegeknek. A betyárkóró szárított leveléből készült tea hasmenésgátló, vizelethajtó, húgysavak eltávolításával megelőzhető vele a köszvényes roham, enyhíti a gyulladásos eredetű ízületi fájdalmakat. Németországban betyárkóróból 30 gyógyszert állítanak elő és forgalmaznak.

Kipróbált megoldások a kukorica gyomirtására

2019. február 13. 10:20

A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására

2019. augusztus 14. 07:55

A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni a hatósági előírásra, miszerint metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen.

A szója gyomirtásának meghatározó alapvetései

2018. október 20. 02:37

A szója gyomirtásának szükségessége nem kérdés, a feladat annak eldöntése, hogy mit és mikor, milyen dózisban és kombinációban használjunk az elérhető legnagyobb hozam elérése érdekében. A körültekintéssel elkészített terv és precíz kivitelezés szükségessége itt még inkább igaz, mint sok más kultúra esetében.

Hüvelyesek gyomirtásának lehetőségei

2018. november 9. 06:36

Ebben a családban számos kultúrnövényünk is megtalálható, melyek termesztése régi korokra nyúlik vissza, a gabonafélékhez hasonlóan a legősibb élelmiszer- és takarmánynövényeink közé tartoznak, nagy termesztési hagyományuk van. Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.