Miért száradnak hamisciprus borókafánk ágai?

Miért száradnak hamisciprus borókafánk ágai?

Agrofórum Online

K. Balázs kérdése: Miért száradnak hamisciprus borókafánk ágai? Hogyan védekezhetünk?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Tisztelt Olvasó!

Ezt a borókafát szúbogár károsítja, azért száradnak hajtásai, ágai. A borókafa a fenyőfélék osztályába tartozik, magán viseli az fenyőfélék osztályának tulajdonságit.  Sok fenyőféle, ami hazánkba külföldről kerül be, nem mindig érzi úgy magát, mint korábbi hazájában. Ezért gyakran előfordul, hogy valami károsítógomba, vagy állati kártevő megtámadja.

Hazájukban nedves, hűvös nyarakon a fás részekben a bőséges nedvkeringés folytán a bogarak és lárváik megfulladnak. Az utóbbi években a szélsőségesen forró nyarak hatására a fenyőfélék fás részein élő bogarak kártétele egész Európában súlyosbodott. Az időszakos vízhiány és hőség miatt pang a fenyőfélék – így a hamisciprusok – nedvkeringése is, ez pedig lehetővé teszi a bogarak és lárváik zavartalan táplálkozását.

Az oregoni hamisciprus (Chamaecyparis lawsoniana), ami a nevéből is adódik, nem hazánkban (Észak-Amerikában) „született”. Magyarországon nagyon sok féle szúbogár fordul elő, ami a fenyőféléket károsítja.  A szúbogarak károsításának hatására fenyőféléink legyengülnek, ezért a másodlagos kórokozók, gombák is megtámadhatják.

Mindent meg kell tennünk, amit csak tudunk, hogy fenyőféléink jól érezzék magukat. Természetesen olyan körülményeket, mint őshazájukban volt, nem áll módunkban biztosítani. A gyakori öntözésen kívül sokszor rá kell néznünk, „érdeklődnünk” kell hogyléte felől. Amint észrevesszük, hogy valamiért nem jól érzik magukat, meg kell állapítanunk a diagnózist. Amennyiben fareszeléket, törmeléket, röpnyílásokat találunk a fenyőfa törzsén, akkor fánkat szúbogár károsította.

A száradó ágat vagy ágakat el kell távolítanunk a fáról, legkésőbb őszig, hogy a szúbogarak ne szaporodjanak el. A fenyőféléinken a szú bogarak fajtájától függően különböző röpnyílások, lehetnek. Amennyiben a fán kerek lukak vannak, akkor azt a fát borókaszú károsította, illetve károsítja. Amennyiben gyantafolyások vannak az ágakon, akkor jegenyefenyő szú károsította a borókafát.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra II. rész

2018. május 30. 09:47

A kertben szemet gyönyörködtető örökzöld teleklakóinknak szükségük van a mi segítségünkre a kártevők elleni küzdelemben.

Ház, táj Képgaléria

Mitől van fehér, gyapjas bevonat a kőrisfákon?

2019. május 5. 11:58

A kőrisfákon fehér gyapjas bevonat jelent meg, hasonlít a vértetűhöz. Korábban ilyet nem láttam. Mik ezek, lehet ellenük védekezni?

Valentin-napi virág top-lista: rózsa, nárcisz, jácint

2019. február 14. 04:36

A hazai virágüzletek forgalma megduplázódik Valentin-napkor, de még az azt követő pár napban is erős. Az utóbbi években február 14-én – az ilyenkor még külföldről behozott – vörös rózsa mellett egyre több fogyott a piros, pink és bordó színűből, illetve divatba jött a nárcisz és a jácint – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.