Miért vannak szürke foltok a csemegekukorica végén?

Miért vannak szürke foltok a csemegekukorica végén?

Agrofórum Online

Csemegekukorica töveken elszórva címeren és a csöveken furcsa, néhány cm-es képletek nőttek, színük szürke, belsejük feketés. Mik ezek és tehetek-e ellenük bármit?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Üdvözlöm!

Mind a takarmány, mind a csemegekukoricát és még a dísz kukoricát is, fertőzik az üszög betegségek.

A kukoricának két üszögbetegsége ismert: a gyakori és általánosan elterjedt a golyvásüszög (kórokozó neve Ustilago maydis). Ez a gomba a növény minden részét megfertőzheti, csíranövény korban pusztulást, a száron, leveleken eltérő méretű daganatokat okoz. De elsősorban a címeren és a csöveken kifejlődő daganatok (golyvák) a jelentősek, melyek, ezüstös színű hártyával fedettek, belül kezdetben fehéres színűek, tömörek, amint beérnek, feketés üszög spórák milliói töltik ki a golyvák belsejét. Megérve a hártya kiszakad, a spórák a szél, eső segítségével szétterjedek és tovább fertőzik a növényeket valamint a talajt. Az üszögspóra sebzéseken (szél, jégverés) és légzőnyílásokon is behatol a növényekbe.

A kukorica rostosüszög (kórokozó: Sorosporium holci-sorghi) a kukoricán csak a címert és a csöveket károsítja azok elüszkösödésével. A megérett üszög spórák kiszóródása után a szállító edények rostjai, szálak maradnak vissza a hártya alatt. A csőfertőzésnél általában a teljes cső üszkösödik, ami a csuhélevelek takarása miatt sokáig rejtve maradhat.

Minkét gombánál a kihullott üszög spórák növényi maradványokon és a talajban több évig fertőző képesen fennmaradnak. A fertőzést vagy a talajban áttelelő vagy a kukoricaszemre tapadt üszög spórák indítják el. Csíranövény korban pusztulást, gyenge kelést okozhatnak.

Védekezni ellenük, amikor már a betegség tüneteit észlelhetők, nincs mód, de megelőzése eredményes. Ahol megjelent a betegség legalább 3-4 évig kukoricát ne termesszünk, tartsuk be a vetésforgót (még házi kertben is). A maggal történő terjedését magcsávázással lehet megakadályozni, a vetőmagok csávázását a vetőmag előállító üzemek végzik. A kórokozóknak a meleg hőmérséklet kedvez, a későn, melegben vetett, száraz talajban nevelt, magas nitrogén ellátással termesztett kukoricáknál, a betegség kifejlődése gyakoribb. Kis területen termesztett kukoricánál a védekezés része lehet a növények rendszeres figyelése és a golyvák eltávolítása zárt zsákokba képződésük kezdeti stádiumában még hártyájuk felszakadása előtt, így megelőzhető az üszög spórák kiszóródása, a termőtalaj fertőzése. Betegség ellen magcsávázás formájában történik a csíranövények megelőző védelme, állomány permetezésre nem áll rendelkezésre engedélyezett fungicid.

Két mínuszos nap után emelkedtek az árak

2021. április 14. 09:27

Európában mind a négy fontos termék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza ára is emelkedett.

Jelentős mínuszok után drágul a búza és a szójabab

2020. február 6. 05:36

A búza drágulását többen is a globális készletadatokkal magyarázták. Az egy tonnának megfelelő mennyiség 206,27 dollárra emelkedett.

A gyomnövények elleni hatékony védelem kulcsfontosságú a termésbiztonság eléréséhez

2024. április 17. 11:10

A kultúrnövények terméshozamát és a termés minőségét jelentősen meghatározza a gyomnövények elleni védekezés eredményessége.

Megállíthatatlan a búza drágulása

2020. január 22. 04:37

A búza ára az elemzők szerint alapvetően azért növekedett látványosan, mert a rivális exportőrök piaci magatartása felfelé hajtotta a kurzust. A tonnánkénti mennyiségre átszámított ár a 213,52 dolláros szintig ugrott fel.