Terményárak
Terményárak

A kukorica és a szójabab ára is zuhan a készletadatok hatására

A kukorica és a szójabab ára is zuhan a készletadatok hatására

Agrofórum Online

Eladói nyomással ért véget a hét a terménypiacokon. Chicagóban a búza 1,2 százalékkal, a kukorica 1,8 százalékkal, a szójabab pedig 0,8 százalékkal lett olcsóbb, igaz a repce kurzusa 0,5 százalékkal emelkedett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt. Az amerikai kukoricakészletek 2018 óta a legmagasabb szintre duzzadtak, ezért számos határidős kukoricakontraktus új mélypontra esett. A búza árutőzsdei ára is esett, a vetésterület nagysága pedig emelkedett.

Hároméves mélypontra zuhant pénteken a chicagói határidős kukorica ára, miután az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) arról számolt be, hogy az amerikai kukoricakészletek 2018 óta a legmagasabb szintre duzzadtak.

Vártnál nagyobb brazil termés

A szójabab ára is nagyot esett, 26 hónapja a legalacsonyabb volt, mivel a kereskedők versenybe szálltak, hogy megváljanak pozícióiktól, miután a kormány a vártnál nagyobb brazil termésről, valamint a nemrég betakarított termés magasabb amerikai hozamáról és termelési szintjéről számolt be.

A világ gabonakészletei egyre jobban kiürülnek a jelentős kukorica- és búzatermelő Ukrajnában zajló háború okán, valamint a kedvezőtlen termésidőjárás miatti szigorítások után.

Lehúzta az árakat

Az Egyesült Államokban a 2023-as rekord kukoricatermés és a gyenge exportértékesítések hozzájárultak a készletek növekedéséhez, és hét határidős kukoricakontraktus új mélypontra került – köztük a legaktívabb márciusi, májusi és szeptemberi. A búza határidős jegyzései is lejjebb fordultak, a kukorica és a szójabab piaca miatt.

Túltermelés

A lényeg nagyon egyszerű: jelenleg túltermeljük a keresletünket, és ez nyomást gyakorol az egész piacra

– mondta Karl Setzer, a Consus Ag Consulting partnere.

Az USDA Brazília szójababtermelését 157 millió tonnára becsülte, ami 3 millió tonnával kevesebb a tavalyi, 160 millió tonnás rekordterméshez képest.

Minden olcsóbb lett

Európában a malmi búza 2,25 eurós mínusz után 216 euróba, a kukorica 0,5 eurós árcsökkenést követően 191 euróba, a repce 7 eurós lejtmenet hatására 419 euróba, a takarmánybúza pedig 1,5 angol fontos mínusz után 178,4 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oda az ukrán kukorica harmada, Romániában is nagy a kár, ez felhajthatja az árakat

2024. július 23. 10:40

A kukorica- és napraforgóhozamok 35 százalékkal csökkenhetnek Ukrajnában a hőség és az aszály miatt az Ukrán Agrártanács szerint.

Kilőtt a kukorica és a szójabab ára a melegebb idő miatt

2024. július 23. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Csak a búza állta a sarat a nagy esések napján

2020. március 11. 04:37

Az agrártermékek piacán is az okozott rossz hangulatot, hogy a befektetők gazdasági visszaesésre számítanak azt követően, hogy gyakorlatilag összeomlott a kőolaj ára és fontos részvénypiacokon is drámaian megnőtt az eladói nyomás.

Kijózanító árzuhanás a terménypiacokon

2023. november 28. 11:10

Nem indult túl jó hangulatban a kereskedés a terménypiacokon. Chicagóban a búza 2,9 százalékkal, a kukorica 1,4 százalékkal, a szójabab 0,1 százalékkal, a repce pedig 0,2 százalékkal zárt alacsonyabb árszinten, mint pénteken. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce drágult.

Csúnya lejtőn a gabonapiac

2020. január 17. 08:33

Az árakra a Kína és az Egyesült Államok közötti megállapodás konkrétumainak hiánya mellett a dél-amerikai időjárási hírek is nyomást gyakoroltak.

A savanyú, a normál és a lúgos

2018. március 8. 09:36

A Terragro Kft. termékei nemcsak a növény, hanem a talaj szempontjából is jótékony hatásúak.

Talajélet Videó