14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor

Miféle vörösbarna foltok képződtek az almafa levelein?

Agrofórum Online

Eddig sosem látott foltokat vettem észre az almafa levelein. Néhány mm nagyságúak, a levelek hátoldalán találhatók csupán, vörösbarnák, szöszösek, rovart nem láttam benne. Sehol nem találtam nyomát a szakirodalomban. Tudnának segíteni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Azért nem találta nyomát ennek a tünetnek, mert valóban ritka, bár a szakemberek által ismert. Alma gubacsatka a kártevő (Aculus schlechtendali). A kártevő neve kissé félrevezető, mivel a gubacsatkákhoz tartozik, de valójában nem képez gubacsot. Egy mikroszkopikus méretű, szabad szemmel nem látható atkafaj, amely elsősorban az almatermésűek (alma- és körtefa) levelein fejlődik ki. Az étkezési almákon kívül a díszalmafákon is és vadalmákon is előfordulhat. Elsősorban házikertekben számíthatunk fellépésére, olyan fáknál, állományban, ahol kevés kémiai beavatkozás, kezelés történik. Hazánkban és Európában is előforduló atkafajról van szó.

Gubacsatkák tipikusan azok a kártevők, melyek szabad szemmel nem láthatók, jelenlétükről csak az okozott kártétel, az okozott elváltozások után lehet tudomást szerezni.

Mint minden atka, ezek is szívogatással táplálkoznak, a növények sejtjeiből veszik fel a sejtnedvet, annak nyomán fejlődnek ki a szöszökkel, erős szőrözöttséggel borított néhány mm nagyságú foltok. A foltok mindig a levelek hátoldalán fejlődnek ki, és a levél színén a levéllemez kissé kidomborodik. A szöszök vörösbarnák, amik megbarnulnak, rozsdás színt vesznek fel. A szívogatott levelek legyengülnek, sárgulnak, a foltok mentén elhalnak, az érintett levelek idő előtt lehullanak. A fiatal hajtások zsenge levelein gyakoriak. A levelek számának erős csökkenése a fák teljesítményét gyengíti, lecsökken a lomb növekedése, és a terméshozama is csökkenhet.

Alma gubacsatka
Alma gubacsatka (fotó: a kérdező felvétele)

Az alma gubacsatka évente több, 3-5 nemzedéket nevel ki az éghajlattól függően, elsősorban a hőmérséklet befolyásolja, tehát tavasztól nyár végéig többször rajzik. A kifejlett nőstény atka rakja le petéit a fiatal levelek fonákára és a rügyek közelébe. A kifejlett atkák 0,2 mm nagyságúak, hosszúkásak, orsó alakúak, áttetszők. Észlelésükhöz legalább 15x nagyítású lencse szükséges.

A többi gubacsatka-fajhoz hasonlóan az alma gubacsatka kifejlett nőstény alakban telel át a rügypikkelyek alatt és a fák kéregrepedéseiben. Majd tavasszal, a rügyfakadással egyidőben aktivizálódik, és kezdi meg szívogatását. A rügyekből kibújó atkák szaporodni kezdenek, ezt követően szétszélednek a lombon.

Kémiai védekezés ellenük télen, a fák nyugalmi időszakában olajos szerekkel lemosó permetezést alkalmazva sikeres. Tavasztól a szaporodásuk alatt pedig, májustól augusztusig, amikor szabadon élnek a hajtásokon, leveleken, speciális atkaölő szerekkel (Ortus, Nissorun, Flumite) eredményes. Mivel ebben a fázisban a növények felületén az atkák elérhetők, az elemi kéntartalmú készítményekkel is gyéríthetők. Ha a rügyzáródás idején nem történik ellenük védekezés, a rügyekbe a pikkelylevelek záródása előtt behúzódó gubacsatkák akadálymentesen át fognak ott telelni.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Új megoldásokkal erősíti kertészeti portfólióját a Bayer

2023. január 6. 14:46

A szerkivonások korában a Bayer különösen büszke arra, hogy 2023-ban két új termékkel is jelentkezik, új megoldásokat kínálva a kertészeti kultúrákkal foglalkozó termelőknek.

Mi rághatja meg az almák felületét?

2023. szeptember 10. 09:40

Érőfélben lévő almáimnak felületén több helyen vannak rágásnyomok, az almák belseje viszont egészséges. Mi okozhatja a problémát?

Óriási a félreértés: nem is éghajlatbarát a helyi élelmiszer

2023. december 28. 12:40

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerint az Európában helyből származó alma károsabb lehet az éghajlatra, mint az Új-Zélandról importált.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében