Zöldség-Gyümölcs

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

Agrfórum Online

Az alma az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk: frissen, sütve, főzve vagy reszelve is kiváló. Mégis, a szezon végén gyakran előfordul, hogy több gyümölcsünk marad, mint amit frissen el tudunk fogyasztani vagy tárolni.

Ilyenkor érdemes a fagyasztást választani – hiszen így megőrizhetjük az ízeket, az illatokat és az alapanyagot a téli hónapokra is. A helyes előkészítéssel és tárolással a fagyasztott alma akár egy évig is felhasználható marad, anélkül, hogy minősége jelentősen romlana.

Mikor érdemes fagyasztani az almát?

Az alma fagyasztása akkor javasolt, ha a gyümölcs már érett, de még nem túlérett állapotban van. A túlérett alma a fagyasztás során szétesik, levet enged és elveszíti jellegzetes ízét. A frissen szedett, feszes húsú gyümölcs a legjobb alapanyag, különösen, ha olyan fajtákról van szó, mint az Idared, a Jonathan vagy a Golden.

Ezek a fajták jól bírják a feldolgozást, és kiolvasztás után is megőrzik kellemes ízüket. A fagyasztás egyben megoldás lehet a hűtőkapacitás hiányára is.

Előkészítés lépésről lépésre

A fagyasztás sikere a gondos előkészítésen múlik. Elsőként mindig válogassuk át az almát: a sérült, ütődött, romlásnak indult darabokat ne használjuk, mert ezek a hibák a fagyasztás után is megmaradnak! Ezután alapos mosás és szárítás következik. A gyümölcsöt hámozva vagy héjjal együtt is fagyaszthatjuk, attól függően, mire szeretnénk felhasználni. Süteményekhez például érdemes a héjat eltávolítani, míg turmixokhoz vagy pürékhez akár egészben is maradhat.

A magházat mindig távolítsuk el, majd szeleteljük vagy daraboljuk fel a gyümölcsöt! A barnulás elkerülése érdekében a frissen vágott almaszeleteket érdemes néhány csepp citromlével, esetleg kevés aszkorbinsavval meglocsolni. Ez nemcsak a színét őrzi meg, hanem segít a C-vitamin tartalom megóvásában is.

Hogyan fagyasszuk le?

A feldarabolt almát célszerű előfagyasztani. Ehhez a darabokat egy sütőpapírral bélelt tálcára kell fektetni, és néhány órára a mélyhűtőbe tenni. Így az almaszeletek külön-külön fagynak meg, és nem ragadnak össze. Amikor már teljesen megfagytak, áttehetjük őket jól záródó fagyasztózacskóba vagy dobozba.

Érdemes a csomagokat adagokra osztani – például 250 vagy 500 grammos egységekbe – attól függően, hogy egy alkalommal mennyit szoktunk felhasználni. Fontos, hogy a csomagolásból minél több levegőt kiszorítsunk, mert az oxigén jelenléte rontja a gyümölcs minőségét. A fagyasztott alma –20 °C körüli hőmérsékleten 8-12 hónapig is eláll. Ennél hosszabb idő után ugyan még fogyasztható marad, de íze, illata és állaga fokozatosan romolhat.

Mire használhatjuk a fagyasztott almát?

A fagyasztott alma nem őrzi meg teljesen ropogós textúráját, ezért a nyers fogyasztás helyett érdemesebb feldolgozni. Kiváló alapanyaga süteményeknek, pitéknek, rétesnek, kompótnak vagy gyümölcsmártásnak.

Ha reszelt formában fagyasztottuk le, akkor kiolvasztás után rögtön használható tölteléknek. A szeletelt változat jól működik turmixokban, zabkásában vagy joghurtban is. Kiolvasztás nélkül is feldolgozható, ha például almás pitébe kerül – így az állaga is jobb marad, mintha felengedve dolgoznánk fel.

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Mitől lesz hosszúkás az alma?

2024. december 16. 14:40

A szűkebb értelemben vett bioregulátorok olyan növényi hormonok, amelyeket a növények maguk is készítenek, a mindennapi működésükhöz nélkülözhetetlenek.

Mitől lisztharmatos az almafám minden évben?

2018. május 23. 11:57

J. Ferencné kérdése: Almafáinkon rendszeresen megjelenik a lisztharmat, hogyan védhetném meg növényeimet a lombhullástól?

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: sok a varasodással fertőzött alma, lisztharmat veszélyezteti a szőlőt

2023. július 12. 14:40

Július második dekádjára a forró, nyári időjárás vált uralkodóvá. A hőséget csak időnként zavarták meg záporok, zivatarok, helyenként jégverés tette tönkre a termést. A nappali maximum hőmérséklet általában 30 Celsius-fok körül alakult, de éjszakára sem csökkent 20 fok alá a levegő hőmérséklete. A magas relatív páratartalom miatt reggelente erős a harmatképződés. A magas hőmérséklet csökkentette a betegségek terjedését, de teljesen nem szüntette meg.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.