Miként neveljem a paradicsompalántákat, hogy ne legyenek gyengék, megnyúltak?

Miként neveljem a paradicsompalántákat, hogy ne legyenek gyengék, megnyúltak?

Agrofórum Online

Paradicsompalánták nevelésébe fogtam, életemben először, cérna vékonyak lettek. Lakásban vannak, hogyan neveljem, hogy fel is tudjam használni őket majd a kertben?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A meleg, fűtött, napos lakás nem elegendő a palántaneveléshez. Ismerni kell a növény hőmérsékleti igényét, és hasznos, ha tudja, hogy a nevelésre szánt növény, jelen esetben a paradicsom, magjai csírázásakor, szikleveles korában, majd valódi leveles állapotában más-más hőmérsékletet kíván. Tehát az a kellemes meleg, amiben szívesen tartózkodunk a lakásban, a paradicsom nem minden fejlődési szakaszában előnyös, és káros hatást gyakorol a kis növényekre.

A paradicsom növények hőmérsékleti optimumát, tehát azt a hőmérsékletet, aminél a növény növekedése, fejlődése ideális, fejlődési szakaszonként a következőkben határozták meg:

  • csírázás alatt 22 + 7, azaz 29 0C;
  • kibújás után, szikleveles korban  22 – 7, azaz 15 0C;
  • lombleveles korban, ez már a fejlett palántát, vagy kiültetésre alkalmas palántát jelenti, 22 0C , ez borús időjárásra vonatkozik;
  • az ajánlott optimális hőmérsékleti érték alatti vagy feletti 7 fokos eltérés a palánták növekedését nem befolyásolja, ellenben az optimum érték alatti vagy feletti 14 Celsius-fokos eltérés már a növekedést leállítja, tehát káros;
  • az éjszakai hőmérséklet a nappali optimum alatt legyen mindig 5-7 0C-kal.

Ha végig olvassa a felsoroltakat, be kell látnia, hogy az egyenletes 20-22 0C-os szobai hőmérséklet nem ideális a paradicsompalánták számára.

Gyenge paradicsommagoncok (fotó: a kérdező felvétele)

A növények igényénél melegebb nevelési körülmények, és a tél végi fényhiány, valamint a magoncok fokozott öntözése idézi elő azok túlzott növekedését, megnyúlását: gyorsabban nőnek, mint ahogy kellene. A palánták szárai vékonyak, hosszúak, elgörbülnek, és előbb-utóbb lefekszenek a talajra, mivel gyengék, és nem bírják megtartani a szikleveleket sem.

Megnyúlt, gyenge palánták (fotó: a kérdező felvétele)

Mit tud tenni a palánták megmentése érdekében? Március végére már gyakran a kinti hőmérséklet megközelíti a lakásban mért értékeket, ilyenkor néhány órás időszakra a palántákat hasznos kitenni védett helyre a szabadba, nem tűző napra, félárnyékba. A szél, a légmozgás, a szabad, szárazabb levegő a palánták anyagcseréjét kedvezően befolyásolja, a növények laza, vizenyős szövete megváltozik, kompaktabbá válik, a szárszövetek erősebbek, rugalmasabbak lesznek. 

A lakásban nevelés alatt az éjszakai alacsonyabb hőmérsékletet mindenképpen biztosítsák a palánták számára, a helyiséget napközben is szellőztessék. Keressenek nekik olyan helyet a lakásban, ahol hosszú ideig biztosítva van a megfelelő világosság, az öntözést visszafogottan folytassák, kerüljék a túlöntözést.

A felsoroltakat alkalmazva életerős palántákat tud nevelni a saját és a család örömére.

Kapcsolódó cikk:

Paradicsom hőigénye és a hőmérséklet szabályozása

A termőközeg és a tápoldat károsan magas sótartalmának tünetei a zöldségnövényeken

2022. december 13. 10:42

Bár az elmúlt évek egekbe szökő műtrágyaárai mindenkit a korábbinál nagyobb takarékosságra kényszerített, mégis előfordul, hogy a túltrágyázásból, a rossz öntözővíz minőségből és a vízhiányból adódóan sókártünetek jelentkeznek a növényeken.

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

Sütőtök termesztése a kiskertben

2022. június 28. 13:26

Sokáig eláll, a termesztése pedig nem igényel komolyabb szaktudást.