Mitől függ, hogy mikor szüretelhető a dió és a mogyoró? Mikor tekinthető érettnek az említett növények termése?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Érdeklődő!
A dió és a mogyoró szüretének időpontja és hossza egyaránt, a termesztett fajtától, termőhelytől, a művelés módjától és az időjárástól is függhet. A dió betakarításra érett állapotát jelzi az, amikor a zöld burok felrepedt és a mag könnyedén kihull belőle. A burok felrepedése előtt két héttel már a termésrekeszek teljes felülete kialakul, ilyenkor világosabb a magbél, de ezután az időszak után a tömege még akár 5%-al is gyarapodhat. A legkedvezőbb betakarítási idő tehát akkor van, amikor a zöld burok a termések 70%-án természetes úton, vagyis magától felrepedt.
A mogyorónak vannak augusztus közepén és szeptemberben érő fajtái egyaránt. Kedvező időjárási feltételek mellett szüreti időszaka mintegy 2-3 hétig tart el. A mogyoró betakarításának a jele, vagyis a teljes érettséget mutatja, hogy az érett makk könnyen kihull a kopácsból. Az érés folyamatát pedig az jelzi, hogy a makk alsó felének héja elkezd barnára színeződni.
A dió és a mogyoró betakarítása, szüreti időszaka előtt érdemes a fák alatti füvet levágni, hiszen csak így tudjuk megfelelően és maradéktalanul terméseit összegyűjteni. A gyakori csapadék és rendszeres harmatképződés miatt a földön maradó termések minősége ugyanis gyorsan romlik. A másik megoldás lehet még az, hogy a fák alatti részt pl. ponyvával takarjuk, mely a termések összeszedését nagymértékben megkönnyíti.
A dió ágainak botokkal, rudakkal történő ütögetése és terméseinek leverése nehézkes, főként a fa méretéből adódóan, valamint a termőrészeket is károsítja, így ez akár a következő évi termésmennyiség rovására is mehet. Érdemesebb inkább vékony és hajlékony rudat választani erre a célra és apró ütögetésekkel vagy az ágak óvatos mozgatásával lerázni a terméseket. A felszedést mindkét faj esetében érdemes legalább 2-3 naponta elvégezni, így minőségük romlása is elkerülhető. A levert diót az esetleg rajta maradt zöld buroktól meg kell tisztítani annak betárolása előtt. A begyűjtött termések szellős helyen, vékony rétegben kiterítve száríthatók, majd ezután pedig tárolhatók.