Mikor hagyjunk meg indákat a szamócán szaporításra?

Mikor hagyjunk meg indákat a szamócán szaporításra?

Agrofórum Online

Idén vásároltam szamócapalántákat, San Andreas, Selva, Ostara fajtákat, és beindult az indaképződésük. Nem tudom, hogy hagyjam meg vagy kivágjam. Szeretnék majd belőlük szaporítani, de tudtommal azt nem most kell. Mi tévő legyek?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A szamóca szaporítása elsősorban indáival történik, jól tudja. Azt is érdemes megjegyezni, hogy amikor az anyatő a terméseit fejleszti és közben az indák is megjelennek, egy időben a két folyamat sok energiát kíván a tőtől. Az indafejlődés a gyümölcsök növekedésének terhére történik. Ha a két folyamat párhuzamosan folyik, az indák növekedése lassítja a szamóca terméseinek fejlődését, növekedését, csökkenti a bogyók méretét, holott elsősorban a gyümölcséért termesztik azt. Ezért az első szüret után szokták meghagyni az indákat, és az azokon kialakuló növénykék nevelését, gyökereztetését ekkor kezdik csak el.

Az indákon több rügy is képződik, azokból hajtanak ki az utódnövények. A kis, néhány leveles növények, ha alapi részük talajjal érintkezik, gyökereket fejlesztenek. A gyökereztetésük úgy a biztosabb, ha az anyanövényen marad az inda, megmarad a közös anyagcseréjük, az anyanövény táplálja az indát és az azon található kis növényeket. A gyökereztetés eredményességének érdekében nem csupán a talajra, hanem talajba ajánlott helyezni azokat, és hasznos, ha le is rögzíti. A nedves talajban hamarosan megindul a gyökeresedés.

Földi eper indáinak növekedése (fotó: a kérdező felvétele)

Amint a gyökerek a megfelelő méretet elérik és már önállóan ellátják a növényt vízzel, tápanyaggal, az életképes „palántát” gyökereinek megerősödésére, dúsulására még kiültetés előtt cserépben lehet nevelni tovább. Az így nyert életerős gyökeres tövek már nyár végén a szabadba kiültethetők, és ott át is telelnek.

Indák fejlődő növényekkel

A csatolt képen az látszik, hogy függesztve tartja a szamócatöveket, ilyen állapotban az inda a növényeket nehezen tudja majd ugyanabban a cserépben elhelyezni, kevés lesz ott a szabad talajfelület és talajtömeg. Ezért a gyökérzet nélkül leválasztott indanövényeket tudja majd gyökereztetni. Erre a célra a laza közegek – perlites, tőzeges talajkeverékek – váltak be. Gyökereztetéshez félárnyékos, párás hely alkalmas, a közeget folyamatosan nedvesen, de nem vizesen kell tartani. A folyamat néhány hétig tart. A gyenge gyökérkezdemények megjelenése után cserepekbe ültetve kerüljön utónevelésre, megerősödésre kiültetésig.

Válaszomból kiderül, hogy az első termésérés után szokás, ajánlott az indák meghagyása szaporítási céllal. De, ha a gyors szaporítás fontosabb, akkor már most meghagyhatja az indákat, viszont az a termésmennyiség rovására történik.

Miért nyúlnak meg a paradicsompalánták?

2022. március 19. 05:04

Minden évben hosszúra nőnek a lakásban nevelt paradicsom palántáim. Hogyan tudom elkerülni ezt?

Mitől sárgulnak a paradicsompalánta sziklevelei?

2021. április 4. 06:53

A lakáson belül dobozban nevelt paradicsom palántáim sziklevelei sárgulnak, és ez a sárgulás a további levelek végén is megjelent. Mi lehet az oka, és mit kellene tennem?

A sikeres palántanevelés titka

2021. március 8. 09:54

A sikeres palántanevelés sokszor apróságokon múlik főleg házikerti körülmények között. A hobbikertész csoportok terjedésével egyre több a félretájékoztatás és olyan barkácsmegoldás, ami miatt már a kiinduláskor sok problémával találkozhatunk. Most pár olyan gyakorlati trükk és tipp került bele a sikeres palántanevelés titkai közé, amit sokan nem tartanak be vagy hibásan végeznek.

Miként neveljem a paradicsompalántákat, hogy ne legyenek gyengék, megnyúltak?

2023. március 30. 04:37

Paradicsompalánták nevelésébe fogtam, életemben először, cérna vékonyak lettek. Lakásban vannak, hogyan neveljem, hogy fel is tudjam használni őket majd a kertben?