Ház, táj
Ház, táj

Metszés tavasztól télig IV. rész – mit metsszünk ősszel?

Metszés tavasztól télig IV. rész – mit metsszünk ősszel?

Agrofórum Online

Naptárunkhoz tökéletesen igazodva érkezett meg idén az ősz. Szeptember első napjaiban jobban lehűltek az éjszakák, és a nyári tűző nap heve is egyszerre alábbhagyott. Mostanra már megcsípte az első dér a csipkebogyót, a színes falevelek pedig hűvös szellőn vitorláznak. Növényeink elkezdték felkészülésüket a nyugalmas téli hónapokra. Mi pedig az őszi metszési időszakra készítjük a metszőollókat.

A hűvösebb nappali és éjszakai hőmérséklet, valamint a rövidülő nappalokból adódó kevesebb fény fokozatosan lelassuló növekedésre készteti a növényeket. A melegebb őszi napokon folytatódik ugyan a fásszárú növények idei hajtásainak növekedése, a rügyeken már a hideg elleni védőbevonat képződik, a lombhullató fajok pedig útjukra engedik leveleiket.

A téli hónapokban a fiatal lombhullató díszfák és cserjék, a nyáron virágzó cserjék, gyümölcstermő bokrok, a nyírfa és a diófa, a füge, valamint az alma, szőlő és a körte körültekintő metszése érkezett el. Tavasszal eljött a lágyszárú és nyár végén virágzó évelők, a somfélék, az iszalagok, a díszfüvek, az örökzöld cserjék, a lombhullató díszfák, valamint a gyümölcsfák (az alma és a körte után a többi faj) koronaformáló metszésének ideje is.

A nyári hónapokban gyümölcsfáink és díszcserjéink metszési időszaka köszöntött ránk. Most következzenek azok a növényfajok, amelyeknek szükségük van ősszel egy kis alakító-kurtító metszési munkára. Megtudhatjuk, mely növényfajoknak lét- vagy terméskérdés, és melyek azok a fajok, amik megsínylenék az őszi metszést.

A télálló lilaakác metszésének is most jött el az ideje

Elérkezett az idő!

A következő táblázat foglalja össze a teljesség igényére törekedve az őszi metszést igénylő növényeink listáját:

Ősszel termő gyümölcsök (pl.: málna, szeder) Miután letermett az összes gyümölcs, rögtön nekikezdhetünk a metszésnek: a tövüknél levágva eltávolítható az öreg vesszők negyede, helyet adva az új, jövőre termőre forduló hajtásoknak.
Cseresznye- és meggyfa Őszi alakító metszésükkel elkerülhető a gyenge hajtások felszaporodása. A fák kívánt magasságának megtartása érdekében a vezérága(ka)t is visszavághatjuk. Gyümölcsfáink metszését még szeptemberben végezzük el!
Diófa A diófa száraz ágait most vehetjük kezelésbe!
Eperfa (Morus sp.) Van olyan eperfa, ami soha nem látott metszőollót, de az egészséges növény erős sarjképzési hajlama miatt szükséges koronaalakító metszését elvégezni. Ennek ideje az ősz közepétől a tél elejéig tartó hetek.
Télálló kúszónövények (pl.: vadszőlő, lilaakác, lonc) Erőteljes metszésükkel az oldalhajtások 20-30 cm-ig visszavághatók, így jelentős súlytól is megszabadítjuk a téli nyugalom idejére a növényt.
Jázmin Virágzás után (nyár vége-ősz eleje) minden évben erőteljes visszavágást igényel.
Lombhullató fák, cserjék Lombjuk elvesztése után remek alkalmunk nyílik a növény ágrendszerének áttekintésére. Mindenképp távolítsuk el az egymást keresztező, elhalt, gyenge vagy a növény középső tengelye felé növő hajtásokat.

Azokat a cserjéket (különös tekintettel a gyümölcstermőkre), amelyek a kert kevésbé védett részére kerültek, érdemes kétharmadáig-feléig visszavágni (pl.: bokorrózsa), hogy az őszi-téli viharos szelek ne tegyenek kárt az ágrendszerében. Minden esetben vágjuk le a beteg, elhalt, sérült és egymásnak érő ágakat, hajtásokat, így elkerülhető a fertőzés továbbterjedése és az esetleges kéregsérülések az ágak összedörzsölődéséből adódóan!

A szeder öreg vesszőinek negyedétől kell megválnunk

További kiegészítésként meg kell említeni a nyáron termő bogyósok (pl.: nyári málna) metszésének mikéntjét: mivel ezek a fajták az egyéves vesszőikről hozzák a termést, ezért minden évben 5-8 egészséges vessző meghagyásával a következő évben elérhetjük a legnagyobb várható termésmennyiséget. A meghagyott vesszőket kötözzük támasztékhoz!

NE metsszük meg!

A díszfüvek, valamint a kis- és középtermetű évelő növényeinknek hajtásai télen védelmet nyújtanak a növény tövének a kifagyás ellen, így az ősszel még növekedésnek indult új hajtások is megússzák első telük mínuszait és vacogtató szeleit.

A leanderhez hasonló, nem télálló cserjéinket kíméljük az erőteljes metszéstől – kivéve, ha növényvédelmi szempontból szükséges – mert az előforduló melegebb napokon a metszés után beindulhat az új hajtások gyors növekedése.

Sövénynövényeink metszését érdemes még szeptemberben elvégeznünk, amennyiben szükséges. A fagyérzékeny növényfajok (pl.: puszpáng) alakítását mindenképp hagyjuk meg tavaszra!

A fertőzött ágakat és hajtásokat gyűjtsük össze

Fokozottan figyeljünk a körülményekre!

Ahogy arra a téli és tavaszi metszés idején is figyelnünk kell, egy esetleges metszés után bekövetkező fagy nagy kárt tehet a növényünkben. Ennek elkerülésére mindig körültekintően válasszuk meg a metszés időpontját, főleg a téli hónapokhoz közeledve! Gyümölcstermő növényeink (főleg a cseresznye, meggy) esetében különösen kerüljük a borús, esős napokon végzett metszést, és alaposan zárjuk le a metszési sebeket! Fiatal növényeinket ősszel ne metsszük vissza radikálisan, most inkább kevésbé vágjuk vissza, és inkább tavasszal nagyobb mértékben!

Kellemes időt és elegendő energiát kívánok az őszi kerti munkálatokhoz!

Őszi terméshatározó IV. rész – nadragulya, közönséges fagyal, fekete bodza, berkenye

2019. október 11. 04:39

Nem is gondolnánk, mennyire vonzza a szemünket kinn a természetben a fekete szín. Ősszel számtalanszor találkozhatunk a kirándulásaink alkalmával ébenfekete termést nevelő növényekkel. Mit kell tudnunk a nadragulya, a közönséges fagyal és a fekete bodza terméséről?

Őszi terméshatározó III. rész – tapadó vadszőlő, kökény, közönséges boróka

2019. október 9. 04:37

A természetben a ritkábban előforduló kék árnyalatok igazán egyedivé, különlegessé teszik egy növény megjelenését. Az ősszel érő, kékes színű termésüket leszámítva a tapadó vadszőlő, a kökény és a közönséges boróka igen különböznek egymástól, de érdemes kicsit közelebbről megismerkedni velük.

Őszi terméshatározó II. rész – tiszafa, csíkos kecskerágó, tűztövis és madárbirs

2019. október 6. 10:38

Városi sétáink és erdei kirándulásaink során is találkozhatunk azokkal a növényekkel, melyek termésének harsány piros vagy narancsos színe nem jótékony hatását hivatott mutatni – épp ellenkezőleg: a feltűnő színárnyalatok mérgező terméseket takarnak.

Őszi terméshatározó I. rész – galagonya, csipkerózsa és húsos som

2019. szeptember 26. 04:36

Ilyen tiszta, gyönyörű őszi időben érdemes beiktatni egy-egy kirándulást a varázslatos hazai erdőkben. Lépten-nyomon színpompás növényekre bukkanhatunk, amik ezekben a hetekben nemcsak tarka leveleikkel tűnnek fel. Értékes beltartalmú, nem ehető vagy éppen mérgező terméseket hozó növényekre bukkanhatunk. Tekintsük át a cikksorozatban, vajon milyen növényfajokat keresztezhet az utunk az őszi kirándulások alkalmával!

Vetésváltási előírások – nem növényvédelmi szempontból

2018. december 12. 07:38

A minap feltettem a kérdést a követőim között facebookon, hogy milyen vetésváltási előírásokat ismernek és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a várt kommentdömping elmaradt. Vajon tényleg nincsenek tisztában a jogszabályi követelményekkel?

Gyere velem

2018. szeptember 29. 04:30

Évekkel ezelőtt a TV-ben egy késő esti műsorban bemutatta egyik könyvét Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos, neves úszónő, Gyarmati Dezső lánya. A könyv címe: Gyere velem. Hogy ezt miért bocsátottam előre, annak most adom a magyarázatát.

Pontyleves

2018. február 23. 09:38

Halászlevet mi általában csak nyáron eszünk, nálunk nem része a karácsonyi menünek, így ilyenkor, február-március környékén már kezd kialakulni a hiányérzet.

Saslikparti

2019. szeptember 13. 04:39

Használjuk ki az ősz napsütéses hétvégéjét egy kerti sütögetésre, melynek egyik közkedvelt fogása az egyszerű, de nagyszerű rablóhús, más néven saslik.