Mikor szedjük szét a komposztálót?

Agrofórum Online

Mikor, az év mely szakában és milyen gyakran ajánlott a komposztkeretet szétbontani? Műanyag komposztsilót használok már második éve.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A komposztok érési, lebomlási ideje nagyon változó, szinte komposzthalmonként különböző. Általában, a beindult, és már jól „dolgozó” komposztálóban egy év alatt biztosan befejeződik a komposzt beérése, de ez a folyamat fél év alatt is bekövetkezhet. A komposztkeret szétbontását a tartalmának megvizsgálása alapján kell eldönteni.

Sokféle komposztálási rendszert alkalmaznak. Vannak, melyek tartalmát nem mozgatják, nem keverik, ezek lebomlási ideje kicsit hosszabb, mint a rendszeres keveréssel kezelt komposztálóban.

A komposzt értékesebb, ha többféle anyagból készül, zöld, friss és elfásodott növényi részek egyaránt szükségesek. A növényi mix optimális éréséhez nedvesnek, nem vizesnek, lazának kell lennie, a lebomláshoz levegőre is szükség van, hiszen a lebontó élő szervezetek: mikroorganizmusok, rovarok, ízeltlábúak életfeltétele a levegő (oxigén) is. A szerves anyag lebontásának gyorsaságát a komposztálást végző élőlények száma, valamint a hőmérséklet alapvetően befolyásolja. Tavasztól őszig szokott felgyorsulni, a beállt komposzt általában nyár második felére elkészül. Természetesen a komposzt halom érése nem egységes. Ez nyomon követhető a komposztáló siló óvatos eltávolítása után, a komposzt hasábban függőleges irányban jól elváló rétegek láthatók, az alsó fele finom szemcsés, morzsalékos, homogén, ez a része azonnal felhasználható. Míg a felső rétegekben, ahol a növényi részek jól felismerhetők, ez rész még félérett, lebomlása nem fejeződött be. A komposzt lebontásánál ügyeljünk arra, hogy a felső, még nem beérett részét külön kezeljük, majd az kerül az új komposzt aljára, az lesz a komposztálódás elindítója.

Rózsabogár fejlődési alakjai

Az érett és növények alá már azonnal felhasználható komposztot érdemes átválogatni. A komposztban élő és a lebomlást segítő rózsabogár lárvák, melyeket sokan cserebogár lárváknak hisznek, felszaporodnak, és július végére, augusztusra a kifejlődő rózsabogarak kirepülnek a komposztból. Amíg a rózsabogár lárva hasznos (képünkön), addig a kifejlett rózsabogár kártevőnek tekintendő. A rózsabogár gyümölcsfák virágzásakor a virágok termő részeinek kirágásával a kötődött terméseket csökkentik. Később nyáron pedig a fejlődő és éredő gyümölcsök terméseit rágásukkal károsítják. A sérült gyümölcsökön másodlagosan megtelepedő monília gombák után a termések barna színnel elrohadnak. Amióta a komposztálás hasznos gyakorlata rohamosan terjed, a rózsabogarak nyári felszaporodása is felfokozódott, és a nyári kártétele is jelentőssé vált. A komposztban talált lárvákat ezért ajánlott kiválogatni, megelőzve ezzel a rózsabogarak kifejlődését. Ennek optimális ideje június vége, július. A fehéréjében dús lárvákat madarak és baromfi félék egyaránt szívesen fogyasztják. A rózsabogarak gyümölcsrágását gyakran a bogarak szomjazása váltja ki, a bogarak itatásával – gyümölcsfák alá kihelyezett vízzel töltött tálkákkal – csökkenthetjük kártételüket.

Elő lehet segíteni a komposzt gyorsabb bomlását?

2022. október 24. 04:37

Kérem szépen segítségüket abban, hogy vajon elő lehet-e segíteni a komposzt gyorsabb bomlását? Amennyiben igen, akkor hogyan?

Kerti kalendárium - évkezdési teendők a házikertben

2020. január 11. 06:38

Tekintsük át a januári és februári kerti teendőinket, amelyek szükségszerű elvégzése jelentősen megkönnyíti az év további részében a dolgunkat.

Letermett gombaföldek hasznosítása zöldségnövényekkel

2023. november 10. 11:10

A zöldségfélék általában a talaj szerkezetével szemben magasabb igényeket támasztanak, mint a szántóföldi növények. Ideálisnak tekinthetők a középkötött, mélyrétegű, jó szerkezetű és vízgazdálkodású, morzsalékos, humuszban és könnyen felvehető tápanyagokban gazdag talajok.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.