Mikor szüretelhető a rebarbara?

Agrofórum Online

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz. Mikor szüretelhető a rebarbara?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) egy olyan évelő növényünk, mely évek alatt képes terjedelmes méretű bokrot képezni. Kertünkbe való telepítése azonban nemcsak felhasználása céljából történhet, hanem dekoratív jellege, hatalmas levelei és színes megjelenése miatt egyaránt. A rebarbara legszebben olyan talajban fejlődik, mely tápanyagokban gazdag.

Fényigénye nem nagy, árnyékos körülmények között is nagy leveleket fejleszt, fénnyel jobban ellátott körülmények között viszont vastagabb levélnyelet képez. Hőmérséklet szempontjából nem mondható igényesnek, hiszen a fagyokat is képes átvészelni, valamint a hőséggel is jól megbirkózik. Hatalmas levelei miatt vízigényes növényfajnak mondható, viszont mélyre, akár 40 cm-re a talajba hatoló gyökérzete miatt rendszeres öntözésben nem kell részesíteni. Bogas fürt virágzata meglehetősen feltűnő, hiszen magasra, akár két méteres nagyságra is megnyúlhat, benne található sárga vagy zöldes apró virágaival. A magszárat érdemes azonban eltávolítani, hiszen a levelektől sok tápanyagot von el.

A telepítés utáni második évtől szedhető a rebarbara levélnyele, gyengébb növekedés esetében érdemes azonban a harmadik évet megvárni a szedéssel. A fogyasztás szempontjából értékes levélnyele kb. 30-40 cm hosszúságú, vastagsága pedig 1-2 cm-es. A nagyon vastag levélnyélre jellemző, hogy rostosabb, rágósabb. A levélnyél alsó része vöröses vagy lilás színezetű. A szüretet általában már áprilisban el lehet kezdeni, majd július végéig folytatni, a környezeti feltételek függvényében heti egy vagy két alkalommal. Minden szedés alkalmával az alsóbb leveleket részesítsük előnyben, valamint egy alkalommal egyszerre lehetőleg négy levélnél ne szedjünk le többet a növény túlzott legyengülésének elkerülése érdekében. A levélnyelet egyszerű csavarással szedjük, mely által a közelében található rügyek sem sérülnek majd meg. Levélnyeléből kompót, valamint leves is készíthető, de egyesek akár kedvelik nyers állapotban történő fogyasztását is.

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. - Kémiai talajtulajdonságok

2020. május 16. 04:36

Gyakran szokott a talaj sótartalmával gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny. Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik.

Füvesítési kisokos – telepítsünk gyepszőnyeget!

2021. október 31. 06:36

Mik az előnyei a gyepszőnyegnek? Hogyan kell előkészítenünk hozzá a kertet? Milyen kiegészítő munkálatokkal jár a gyepszőnyeg-telepítés a fűmagvetéshez képest? Mennyi idő múlva használhatjuk teljes körűen a területet?

Tudok védekezni a paradicsombogyók csúcsrothadása ellen?

2023. június 30. 04:39

Minden évben megjelennek a paradicsombogyók alján elszórtan nagyméretű, több cm-es sötét foltok, szerencsére nem sok. Mik ezek, mi okozza, ehetők-e az ilyen termések? Tudok-e védekezni ellene?

Szabadföldi étkezési paprika tápanyag-mérleg szerinti trágyázása, III.

2023. október 10. 10:10

A trágyakijuttatás módja, a helytelen tápanyag- és vízellátásra visszavezethető és egyéb technológiai hibákból adódófejlődési rendellenességek, „hibaleltár”.