Mikor szüretelhető a rebarbara?

Agrofórum Online

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz. Mikor szüretelhető a rebarbara?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) egy olyan évelő növényünk, mely évek alatt képes terjedelmes méretű bokrot képezni. Kertünkbe való telepítése azonban nemcsak felhasználása céljából történhet, hanem dekoratív jellege, hatalmas levelei és színes megjelenése miatt egyaránt. A rebarbara legszebben olyan talajban fejlődik, mely tápanyagokban gazdag.

Fényigénye nem nagy, árnyékos körülmények között is nagy leveleket fejleszt, fénnyel jobban ellátott körülmények között viszont vastagabb levélnyelet képez. Hőmérséklet szempontjából nem mondható igényesnek, hiszen a fagyokat is képes átvészelni, valamint a hőséggel is jól megbirkózik. Hatalmas levelei miatt vízigényes növényfajnak mondható, viszont mélyre, akár 40 cm-re a talajba hatoló gyökérzete miatt rendszeres öntözésben nem kell részesíteni. Bogas fürt virágzata meglehetősen feltűnő, hiszen magasra, akár két méteres nagyságra is megnyúlhat, benne található sárga vagy zöldes apró virágaival. A magszárat érdemes azonban eltávolítani, hiszen a levelektől sok tápanyagot von el.

A telepítés utáni második évtől szedhető a rebarbara levélnyele, gyengébb növekedés esetében érdemes azonban a harmadik évet megvárni a szedéssel. A fogyasztás szempontjából értékes levélnyele kb. 30-40 cm hosszúságú, vastagsága pedig 1-2 cm-es. A nagyon vastag levélnyélre jellemző, hogy rostosabb, rágósabb. A levélnyél alsó része vöröses vagy lilás színezetű. A szüretet általában már áprilisban el lehet kezdeni, majd július végéig folytatni, a környezeti feltételek függvényében heti egy vagy két alkalommal. Minden szedés alkalmával az alsóbb leveleket részesítsük előnyben, valamint egy alkalommal egyszerre lehetőleg négy levélnél ne szedjünk le többet a növény túlzott legyengülésének elkerülése érdekében. A levélnyelet egyszerű csavarással szedjük, mely által a közelében található rügyek sem sérülnek majd meg. Levélnyeléből kompót, valamint leves is készíthető, de egyesek akár kedvelik nyers állapotban történő fogyasztását is.

Hogyan lesz a baromfitrágyából tápanyagforrás?

2024. október 30. 15:10

A baromfitrágya komposztként történő használata csodát tesz a kertben. De hogyan hasznosítsuk újra, hogyan lesz belőle tápanyag?

Hogyan veszik fel a növények a tápanyagokat?

2024. szeptember 20. 16:10

Bár a műtrágyákról, tápoldatokról sokat hallunk, talán nem mindenki tudja, hogy mit és hogyan „esznek” a növények. Pedig akár éhen is halhatnak!

Így készüljünk fel az idei veteményezésre!

2023. január 25. 05:37

Gyakran esnek a hobbikertészek abba a hibába, hogy a zöldségfajtát szidják, ha valami nem úgy sikerül, hogy az rossz fajta, a másik bezzeg meg jó fajta. De nem feltétlen a fajtával van a gond, hanem másban keresendő a megoldás.

Ezt a földet választottam I. rész

2019. szeptember 15. 07:38

Milyen a jó minőségű virágföld? Miért szükséges ültetés után már pár héttel gondoskodni a növény tápanyag-utánpótlásáról? Milyen tulajdonságot takar a virágföldek ’A’, ’B’ és ’C’ jelölése?