Miért ritka a lombja a japánfűznek?

Miért ritka a lombja a japánfűznek?

Agrofórum Online

Van a kertemben két japánfűz, évente többször is visszametszem, de nem igazán tömörödnek, nem szépülnek. Mit kezdhetek velük, hogy olyanok legyenek, mint máshol?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

A beküldött képeken valóban nem a japánfűzfa ismert gömbkoronája köszön vissza. Nem így kellene kinéznie.

A fás növények is akkor nőnek, fejlődnek mintaszerűen, ha az ahhoz szükséges feltételek adottak: elegendő mennyiségű víz, nedvesség van a talajban, jelen van ott a tápanyag is, a gyökere is fejlett és dús.

A fűzfélék, az összes fűzfaj kifejezetten vízigényes, nem szereti a talaja kiszáradását, folyamatosan nedvesen kell(ene) tartani a gyökér közüli talajzónát. Ha száraz a talaja, időszakosan is, a hajtások növekedése lelassul, leáll, új, friss hajtások, ha nőnek, rövidek.

Japánfűz ritka lombbal (fotó: a kérdező felvétele)

Minden növénynek tápanyagra is szüksége van a növekedéshez. Harmonikus tápanyagellátás nélküli, szűkösen ellátott növények növekedése lelassul, leáll, „csak vannak”. Ezért a facsemeték telepítése előtt az ültetőgödörbe nagy mennyiségű szerves trágyát, komposztot vagy összetett műtrágyát ajánlanak helyezni. Az biztosítja a fa gyökérzetének megerősödését, és a fa dinamikus növekedését. Ha ez elmaradt, vagy már elfogyott, évente a fa tányérjába, a korona alatti területére tápanyagot kell juttatni, pótolni.

A fa koronáján a fás részek rövidek, kevés az elágazás, a korábbi is, emiatt nem dúsult be a koronája. Az idei évi hajtások száma is kevés, gyéren nőnek. A kép olyan japánfűz lombkoronáját mutatja, ami magára van hagyva. Csak azon japánfűzfák lombjai dúsak, pomponszerűek, melyeket olyan gondosan ápolnak, mint a faiskolákban.

Laza lombú japánfűz (fotó: a kérdező felvétele)

Ha azt szeretné, hogy dús legyen a fa koronája, erős, 2-3 rügyre való visszametszést alkalmazzon rendszeresen. Az évente többszöri visszametszés mellett rendszeres, 2-3 naponta, bő vízzel végzett öntözést igényel, és ha talajának tápanyagtartalma kiürült, májustól augusztus végéig 10-14 naponta tápoldatos öntözést is. Erre a célra olyan összetett műtrágya való, melynek N, P, K tartalma hasonló és mikroelemeket is tartalmaz. Lombpermetezés is alkalmazható, annak előnye, hogy gyorsan, néhány órán belül felszívódnak és gyorsan hatnak a benne található elemek.

Figyelje a fa leveleit! A napos, száraz helyen élő fűzek leveleit megfertőzheti az atka, fel szokott szaporodni a levelek hátoldalán, egyedei legyengítik, elsárgítják a leveleket, a fa növekedését visszavetik.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Miért nem virágzik a lilaakác?

2023. augusztus 6. 05:40

A lilaakác virágzását számos tényező befolyásolhatja, mint az időjárás, a metszés, a talaj minősége vagy változása, az öntözés vagy akár a fajtaválasztás.

Mire figyelmeztetnek a szőlőmetszéskor látható tünetek?

2020. január 28. 09:45

S. Soma: Érdemes-e a szőlő téli metszésekor alaposabban szemügyre venni a növényt? Vannak-e olyan árulkodó jelek, amelyek megkönnyíthetik vagy előkészíthetik a szőlő növényvédelmét?

Mi károsít a ribizli szárában?

2022. április 16. 11:35

Ribizke metszése során néhány szár belül üreges volt, benne barna morzsalékos anyaggal. Károsítót nem találtam, de a jelenség arra utal. Mi él a ribizliben, ami ilyen nyomokat hagy maga után?

A gyümölcsfa-nyesedék felhasználásának módjai

2023. szeptember 2. 08:10

Mihez kezdjünk a kertünkben levágott gallyakkal? Elégetni ma már nemigen szabad, a kukába sem férnek be, nincs is igazán helyünk tárolni őket. Gondolkozzunk hát másként: mire tudnánk felhasználni a levágott nyesedéket úgy, hogy végül ez is a hasznunkra váljon?