Mikor tekinthető szedésre érettnek a csemegekukorica?

Agrofórum Online

Hogyan állapítható meg legegyszerűbben, hogy a csemegekukorica szedésre érett?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Ahogyan a legtöbb növényfaj esetében, a kukoricánál is a tenyészidőszak hosszát a termesztett fajta tulajdonsága, illetve a környezeti körülmények alakulása befolyásolja. A külső körülmények közül a kelés és a címerhányás közötti időszakban uralkodó időjárás határozza meg legnagyobb mértékben a csemegekukorica érésének időszakát, így a tenyészidőszak hosszúságát is. A kukorica vetését általában április közepén lehet megkezdeni, mely vetésből fejlődő növények kb. nyár közepére adnak szedhető terméseket.

A csemegekukorica érésének külső és belső jelei egyaránt vannak, melyet a betakarítás tervezésekor mindenképp érdemes szem előtt tartanunk. A csemegekukorica csöveit úgynevezett tejesérésben szedjük és fogyasztjuk. Ebben az állapotban a kukoricaszemeket sárga szín jellemzi, megnyomva pedig fehér, tejszerű folyadék található bennük. A túlérett szemekből távozó folyadék túlzottan sűrű, míg az éretlen szemekből vizes állagú folyadék nyerhető ki. Az érésnek kívülről is látható jelei lehetnek, a bibeszálak ugyanis megbarnulnak, a kukoricacsövek csúcsi részeinek szemei pedig kellően megsárgulnak.

Egy-egy cső ideális érettségi állapota rövid ideig tart, mely 30 fokos hőmérséklet esetében mintegy 1-2 napra, míg mérsékeltebb hőmérsékleten is csak kb. 3-5 napra tehető. A törés optimális idejének meghatározására tehát nagyon fontos odafigyelni, hiszen a túl későn letört csövek öregek lesznek, így kevésbé lesz élvezhető fogyasztásuk is. Az egyszerre vetett növényekről kb. 2-3 alkalommal gyűjthetők be a termések, így ajánlatos lehet már tavasszal a vetést szakaszosan, megadott időközönként elvégezni, ezzel a szedési időszakot is meghosszabbítani.

A szedés következtével, mivel a csöveket nem teljes, vagyis biológiai érettségükben törjük le, a bennük található cukor keményítővé alakulása továbbra is folytatódik. A cukortartalom a hajnali, illetve éjszakai órákban a legmagasabb a csövekben, így a törést is inkább ekkora, nem pedig a legmelegebb, nappali órákra időzítsük. A cukortartalom csökkenése 20 fok feletti tárolás esetén naponta akár a 20%-os mértéket is elérheti, így az esetleges tárolás lehetőség szerint hűvös helyen történjen.

Kiemelt kép: Pixabay

A Laudis felhasználásának lehetőségei, tapasztalatai a csemegekukorica gyomirtásában

2019. április 28. 04:46

A Laudis azon kevés gyomirtó szerek egyike, amely engedélyeztetése, regisztrációja párhuzamosan folyt a különböző termesztési célú kukoricákban (hibrid-előállító vonalak, takarmánykukorica és csemegekukorica), és felhasználási engedélyét együtt is kapta meg a különböző termesztési célú kukoricákban.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

A hibrid kukorica, a csemegekukorica és a cirok termésfokozása levélen keresztül

2020. június 29. 10:50

Egy gazdálkodóval folytatott beszélgetés késztetett arra, hogy foglalkozni kellene a hibrid kukorica, csemegekukorica és a cirok tápanyagellátási problémájával.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.