Növénytermesztés
Növénytermesztés

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

Agrofórum Online

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre a hagyományos növénytermesztés területén, amire az országnak sosem volt nagyobb szüksége, mint most. Munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

Munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

Ukrajna déli részén, az LLC SP PAEK üvegházi komplexumában az agrármérnökök a szabadföldi termesztésre szánt zöldségpalánták nevelésével foglalkoznak abban bízva, hogy a védett körülmények kedveznek az olyan növényeknek is, amelyeket eredendően szabad földön vetettek eddig mindig el. A korai káposzta mellett a termőterületeiken ezúttal a csemegekukorica első hajtásai is megjelentek.

Yuriy Kormyshkin, az LLC SP PAEK tulajdonosa szerint a kész palántákat a korai betakarítás biztosítása érdekében a fólia alá ültetik majd át.

„A Turbin csemegekukorica fajtát március 2-án vetettük az üvegházban, és mára már megjelentek az első hajtások. Április 10. és 15. között a palántákat fólia alatt ültetjük majd ki a szántóföldekre. Június végére a csemegekukorica készen áll majd az értékesítésre” – jelentette ki Jurij Kormiscskin, aki hisz benne, hogy így nagyobb hatásfokkal dolgozhatnak és sokkal több lesz a betakarítandó terményük, mint korábban.

A csemegekukorica termesztése a zöldségtermesztés legjövedelmezőbb vállalkozásai közé tartozik, hiszen a jövedelmezősége eléri a 300-400%-ot. A termelő sikere az értékesítési taktikán, a termesztési módszerek megtartásán, az időjárási viszonyokon, a vetőmag egyediségén és a minőségen múlik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A levegőből végeztek növénykondicionálást és szárbontást

2024. április 17. 17:40

Két drón is a levegőbe emelkedett a Pest vármegyei Gödöllő határában, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szárítópusztai telephelyén.

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezték – lehet öntözni!

2024. április 16. 13:10

Az elmúlt időszak rendkívül csapadékszegény időjárása és a gazdálkodói visszajelzések alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

Már a paradicsomot is drónok porozzák be

2024. április 15. 12:40

A Two Wellsben található Perfection Fresh farm drónokat integrál a paradicsomtermesztési folyamatokba ellenőrzött üvegházi körülmények között. A kísérlet célja az, hogy megoldást találjanak a paradicsomtermesztés kritikus szempontjának számító beporzás kihívásaira.

Továbbra is csemegekukorica nagyhatalom vagyunk

2020. augusztus 12. 08:03

Három új csemegekukorica fajtát mutatott be a szegmens meghatározó vállalata, a Syngenta. Az intenzív nemesítési tevékenységet folytató vállalat olyan fajtákat kínál a gazdálkodóknak, amelyek az utóbbi évek szélsőséges időjárása közepette is magas termésbiztonsággal termelhetőek.  A vállalat hagyományos szakmai rendezvényén elhangzott: a kihívások ellenére Magyarország tovább őrzi vezető szerepét a csemegekukorica területén.

A tavalyinál magasabb hozamot értek el a paradicsom és a fűszerpaprika termelők

2019. november 28. 10:17

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 561,7 ezer hektárról 1,7 millió tonna napraforgót takarítottak be.

Csemegekukoricában a világelsők között vagyunk

2018. október 25. 09:51

A magyarországi csemegekukorica-export vezető szerepet tölt be az európai piacon, így nem meglepő, hogy az évente feldolgozott 175 ezer tonna csemegekukorica 95 százalékát több mint 20 európai országba exportálja Magyarország egyik vezető élelmiszeripari vállalata, a Bonduelle.

Égető kérdéseket tesznek fel a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetéről

2023. február 14. 09:34

Konferenciát szerveznek március elején, mely során a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetével, kihívásaival foglalkoznak.