Mikor ültessük el a burgonya gumóit?

Mikor ültessük el a burgonya gumóit?

Agrofórum Online

Mikor kell ültetni a burgonya gumóit, és hogyan végezzük ezt a feladatot?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonya gumóit leghamarabb általában március végén – április elején ajánlatos elültetni. A talaj hőmérséklete szempontjából jó, ha annak felső 10 cm-es rétege már eléri a 8 fok körüli értéket. Elmondható tehát, hogy termesztéséhez legjobban a könnyen felmelegedő, laza, aprómorzsás szerkezettel rendelkező talaj tekinthető optimálisnak, mely gyökerei fejlődését is megfelelően elősegíti.

Hidegebb talajba történő ültetés esetében számítanunk kell a lassabb és vontatottabb, egyenetlenebben bekövetkező csírázásra. A kellő hőmérséklet mellett az ültetés utáni időszakban csapadék hiányában a megfelelő mennyiségű vízpótlásról is gondoskodnunk kell a csírázás érdekében, mint minden más zöldségfajnál. Az ültetés mélysége 5-8 cm közötti legyen, ennél mélyebb és sekélyebb ültetés is ugyancsak hátráltatja a gumók csírázását. Az optimális környezeti tényezők biztosítása mellett is általában hosszabb időbe, legalább három hétbe telik, mire a gumók csírázásnak indulnak.

A gumók közül túl nagyot, illetve túlzottan kis méretűt sem ajánlatos beszerezni az ültetéshez, azok mérete kb. 4-8 cm átmérőjű legyen. A tőtávolságokat kb. 30 cm-esre érdemes beállítani, míg a sorok között legalább 70 cm távolságot tartsunk! Az öntözést nemcsak a csírázáshoz, hanem a további időszakban is ajánlatos folytatni, főként a gumókötés, gumónövekedés és virágzás időszakában kell erre odafigyelnünk. Egyszeri alkalommal ne nagy vízadagokat juttassunk a burgonya számára, hanem inkább többször kisebb vízmennyiséget pótoljunk! A lombozat nedvesedését az öntözések során próbáljuk mérsékelni, főként a reggeli órákban öntözni, ezzel ugyanis sokat tehetünk a gombás betegségek fellépésének megakadályozása érdekében.

A burgonyabogarak is gyakori vendégnek számítanak, akár nagymértékű lombvesztést is okozhatnak, jelenlétükre és az ellenük való védekezésre is érdemes nagy odafigyelést fordítani. Fontos művelet a burgonyatermesztés során a bakhátkészítés is, melyet a növény 10-15 cm-es magasságának elérésekor érdemes megkezdeni. A kapálással egymenetben a növény töve köré húzott talajjal ugyanis nagyobb életteret alakíthatunk ki a gumók számára, azok talajból való kinövését is megakadályozhatjuk. A bakhátkészítést akár többször is megismételhetjük, de a növény bimbós állapotában már érdemes ezt befejezni, legalább 10 cm-es végleges magasságú bakhátat kialakítani.  

Kiemelt kép: Pixabay

Csak a korai burgonyának van jövője Magyarországon?

2019. augusztus 21. 10:35

A burgonya magyarországi vetésterülete folyamatosan csökken, az Agrofórum egyik legfrissebb videójában ennek okait próbálta megtudni.

Zöldség Videó

Már ültethető a burgonya, de nem mindegy, hogyan

2019. április 9. 10:29

Változékony eloszlásban életmentő eső hullott, 10-15 mm főként a Dunántúlon és az Dél-Alföldön, másutt kevesebb esett. Ez azt jelenti, hogy továbbra is maradt a szárazság.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

Már kapható a hazai újburgonya

2019. május 13. 06:16

Már nagy mennyiségben megtalálható a piacokon és a boltokban is az itthon termesztett burgonya.