Kell már permetezni a burgonyát fitoftóra ellen?

Kell már permetezni a burgonyát fitoftóra ellen?

Agrofórum Online

Burgonyával kapcsolatos kérdésemre várom válaszukat! Kell már permetezni fitoftóra ellen?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A fitoftóra, vagy más néven a burgonyavész (Phytophthora infestans) a burgonya legjelentősebb betegsége, viszont megjelenésére nemcsak a burgonya, hanem a paradicsom esetében is számítanunk kell. Az okozott tünetek a leveleken, száron és gumókon egyaránt kialakulhatnak. A kezdeti levéltünetek a csúcsi részekről indulnak el félkörívben, melyek vizenyősek, színezetük pedig sárgászöld, közepi részük rövid időn belül bebarnulva elhal. A levél fonáki oldalán a kórokozóra jellemző finom, fehér színű gyep jelenik meg, az egészséges és a beteg rész határán. Idővel pedig bekövetkezik az egész levél elhalása és elszáradása. A száron megnyúlt, kissé süppedő foltok alakulnak ki, melyek szürke színűek. A gumón ugyancsak besüppedő, szürke színű foltok képződnek, viszont ezek alakja szabálytalan.

A kórokozó képes fennmaradni a fertőzött gumón, a beteg és talajon maradt elhalt növényi részeken, de a talajban is. Kialakulásához a hűvösebb, 12-15 fokos hőmérséklet az optimális, viszont terjedésének már a magasabb, 20 fok körüli hőmérséklet a legmegfelelőbb. Kedvező feltételeket biztosít továbbá a levél felületének nedvessége is, melyet akár eső, harmat vagy öntözés is előidézhet. A nedvesség mennyiségének, vagyis a levelek vízzel való borítottságának időtartama egyaránt kiemelt szerepet kap. A fitoftórás betegség elleni védekezés nem egyszerű feladat már a tünetek megjelenése után, ezért mindképpen a megelőzésre kell törekedni.

A vetésváltással és a növénymaradványok eltávolításával már sokat tehetünk a megelőzés érdekében. A növények megfelelő sor- és tőtávolságra való ültetésével, szellős, szél által átjárható állomány létrehozásával egyaránt hozzájárulhatunk a betegség megelőzéséhez. A kórokozó nagyobb mértékű megjelenésére kb. július elején lehet számítani, hiszen a forró száraz nyári napok nem jelentik azt, hogy a növények nem fertőződhetnek meg, mert a reggeli harmat is elegendő lehet a kialakuláshoz. A permetezést megelőző jelleggel már május végén ajánlatos elkezdeni és nyár közepéig rendszeresen szükséges védekezni. A készítmények közül a kontakt és felszívódó szereket érdemes felváltva alkalmazni, pl. réz-oxiklorid és azoxistrobin.

Szépen haladnak az őszi munkák

2018. október 16. 08:05

Jó ütemben haladnak az őszi betakarítási és a vetési munkák is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a megfelelő keléshez szükség lenne a csapadékra.

Minden évben nagy a kereslet a korai burgonya iránt!

2019. november 12. 04:36

Úgy tűnik, hogy a korai burgonya termesztői oldalról is egy ígéretes, gazdaságos vállalkozás, noha a szabadföldön és hajtatásban is csak előnövényként, korszerűtlen, kisebb légterű fóliák alatt termesztik.

A belga burgonyaipar a koronavírus következményeivel küzd

2020. szeptember 28. 15:47

A sült krumpli országában, Belgiumban a koronaválság rányomta bélyegét az egyik kiemelten fontos élelmiszeripari szegmensre, a burgonyaiparra.

Érdemes burgonyát termeszteni

2018. szeptember 4. 14:00

A burgonyatermelés ma tiszteletre méltó tevékenység. Régen is nehéz volt ez a munka, és jelenleg sem könnyebb.