Kell már permetezni a burgonyát fitoftóra ellen?

Agrofórum Online

Burgonyával kapcsolatos kérdésemre várom válaszukat! Kell már permetezni fitoftóra ellen?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A fitoftóra, vagy más néven a burgonyavész (Phytophthora infestans) a burgonya legjelentősebb betegsége, viszont megjelenésére nemcsak a burgonya, hanem a paradicsom esetében is számítanunk kell. Az okozott tünetek a leveleken, száron és gumókon egyaránt kialakulhatnak. A kezdeti levéltünetek a csúcsi részekről indulnak el félkörívben, melyek vizenyősek, színezetük pedig sárgászöld, közepi részük rövid időn belül bebarnulva elhal. A levél fonáki oldalán a kórokozóra jellemző finom, fehér színű gyep jelenik meg, az egészséges és a beteg rész határán. Idővel pedig bekövetkezik az egész levél elhalása és elszáradása. A száron megnyúlt, kissé süppedő foltok alakulnak ki, melyek szürke színűek. A gumón ugyancsak besüppedő, szürke színű foltok képződnek, viszont ezek alakja szabálytalan.

A kórokozó képes fennmaradni a fertőzött gumón, a beteg és talajon maradt elhalt növényi részeken, de a talajban is. Kialakulásához a hűvösebb, 12-15 fokos hőmérséklet az optimális, viszont terjedésének már a magasabb, 20 fok körüli hőmérséklet a legmegfelelőbb. Kedvező feltételeket biztosít továbbá a levél felületének nedvessége is, melyet akár eső, harmat vagy öntözés is előidézhet. A nedvesség mennyiségének, vagyis a levelek vízzel való borítottságának időtartama egyaránt kiemelt szerepet kap. A fitoftórás betegség elleni védekezés nem egyszerű feladat már a tünetek megjelenése után, ezért mindképpen a megelőzésre kell törekedni.

A vetésváltással és a növénymaradványok eltávolításával már sokat tehetünk a megelőzés érdekében. A növények megfelelő sor- és tőtávolságra való ültetésével, szellős, szél által átjárható állomány létrehozásával egyaránt hozzájárulhatunk a betegség megelőzéséhez. A kórokozó nagyobb mértékű megjelenésére kb. július elején lehet számítani, hiszen a forró száraz nyári napok nem jelentik azt, hogy a növények nem fertőződhetnek meg, mert a reggeli harmat is elegendő lehet a kialakuláshoz. A permetezést megelőző jelleggel már május végén ajánlatos elkezdeni és nyár közepéig rendszeresen szükséges védekezni. A készítmények közül a kontakt és felszívódó szereket érdemes felváltva alkalmazni, pl. réz-oxiklorid és azoxistrobin.

Lehet az étkezésre vásárolt burgonyából elültetni és abból termeszteni?

2024. február 7. 04:38

Vásároltam étkezésre burgonyát, és nagyon ízlett. Arra gondoltam, hogy közülük néhányat elültetek. Lehet-e abból a burgonyából termeszteni is és hogyan? Mivel a fajta nevét nem ismerem, nem tudok rákeresni a vetőgumók között.

Az édesburgonya tényleg a krumpli egészségesebb alternatívája?

2024. január 2. 13:40

Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.

Több krumpli veszett a sárba Nyugat-Európában, mint a magyar össztermés

2024. február 12. 07:10

Magyarországon nagyjából 8000 hektáron vetjük a burgonyát – a kiadós esőzések miatt most ennél jóval több krumpli fulladt a sárba Nyugat-Európában. Hollandia a legnagyobb vesztes.

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?