Milyen a kétszer termő málna?

Milyen a kétszer termő málna?

Agrofórum Online

Mi a különbség az egyszer és a kétszer termő málna között? Milyen kétszer termő málnafajták vannak?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A málna fajtái között különbséget kell tennünk az egyszer és kétszer termő (más néven ősszel vagy folyton termő) málnák között. Az egyszer termő málnafajtáknál a termőrügy képződése augusztustól szeptemberig tart, a kétszer termő málnafajták rügydifferenciálódása már a növekedési szakaszban megkezdődik. Míg az egyszer termők csak a megfásodott, másodéves termővesszőkön teremnek, addig a kétszer termők a képződött új sarjak néhány csúcsi elhelyezkedésű rügyéből is termést nevelnek. A kétszer termő málnák közül a legnagyobb mértékben az Autumn Bliss (Blissy) és a Polka fajta termesztése terjedt el.

Az Autumn Bliss, a hazai klímához nagyon jól alkalmazkodó fajta. Korai éréskezdetű, a nyári és őszi termésérése összefolyik, egymástól nem különíthető el. Friss gyümölcsként is kiváló, de koncentrált, nagy mennyiségű termése miatt az őszi termés mélyhűtésre való betakarítására egyaránt alkalmas. Termése nagyméretű, sötétpiros színű, tompakúp alakú, kemény húsú. Könnyen leválik a vacokkúpról, ezért rendszeresen szedést igényel. Mélyhűtött formában sem hajlamos szétmorzsolódásra, felengedés után viszonylag sokáig megőrzi alakját és nem ereszt levet sem. Középerős vagy erős növekedésű erélyű, a tápanyag-ellátottságtól függően sarjainak száma közepes vagy sok. Vesszője merev, közepes vagy rövid, a nagy termés súlya miatt a földre hajló, ezért támaszrendszert igényel. A nyári fajták mögött valamivel elmarad termőképessége, de őszi- vagy másodtermése nagyon bőséges. Rezisztens a mozaikvírussal szemben, de a bokros törpülés vírusra fogékony.

A Polka lengyel nemesítésű fajta, érési ideje megegyezik az Autumn Bliss érési idejével. Gyümölcsei közepesen nagy vagy nagyméretűek, kúp alakúak, fényesek, közepesen kemények, aromásak és jól szüretelhetők. Kiváló beltartalmi értékkel és jó termőképességgel rendelkező fajta. Termésmennyisége hamar fedezi a ráfordított pénzt, valamint energiát. Középerős–erős, felfele törő hajtásrendszerű, sarjhozama közepes. Kevésbé fogékony a fitoftórás gyökérpusztulásra valamint a mozaik vírusra.

Foltok a málnavesszőn, mi lesz a terméssel?

2018. június 5. 11:14

F. Géza kérdése: mitől lett foltos június elejére a málnám vesszője?

Miféle kukacok károsítják a málna bogyóit?

2023. július 10. 04:37

Málnabogyókban az idei 4. szedésnél néhány nappal ezelőtt apró, 2-3 mm nagyságú kukacokat találtam, előtte soha nem láttam ilyet. Egy termésben több is élt. A bogyó belseje elfolyósodott. Mik ezek a károsítók, és mit lehet tenni a málna megvédésére?

Ősszel vagy tavasszal érdemesebb málnát ültetni?

2022. október 11. 04:37

Kérem szíves válaszukat: ősszel vagy tavasszal érdemesebb málnát ültetni?

Mik lehetnek a fehér színű, kiemelkedő foltok a málna szárán?

2019. február 18. 14:02

U. Karolina kérdése: Málnametszés közben a szárakon apró, fehér, kicsit kiemelkedő foltokat láttam. Tavaly nem vettem észre. Mik ezek, és a málna kihajtása előtt tudok-e permetezni ellenük?