Mit keres ez a bogár a málnán?

F. Imréné kérdése: A képen látható bogarat találtam a málnám virágán, okozhat e károkat?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

A kártevő a bundásbogár (Epicometis hirta). Ahogyan a rovar neve is mutatja, testét szürkés-feketés színű szőrök sűrűn borítják. Méretük 0,5-1 cm közötti, így színéből és méretéből adódóan könnyen észlelhetjük jelenlétüket gyümölcsfáinkon.  A faj kifejezetten kedveli az alma, cseresznye, és meggyfákat és a szamóca virágait is, azonban jelenlétüket szinte minden virágzó növényen megfigyelhetjük.  A faj 1 nemzedékes, a talajban telel imágóként. Az áttelelt egyedek rajzására már márciusban számítanunk kell. A bundásbogár kedveli a meleg időjárást, ezért elsősorban a meleg, napsütéses órákban találkozhatunk vele növényeinken. A gyümölcsök virágzása idején okozhat kárt a virágokban, ezáltal elmaradhat a megtermékenyülés.

A bundásbogár a porzókat, a virágport és a bibét fogyasztja, de megrágja a sziromleveleket is. A bogár nem csak a kinyílt, hanem a bimbóban lévő virágokat is felkeresi. Egy bogár akár több virágot is károsíthat. A károsított virágokat, a kirágott portokokról, megbarnuló virágszirmokról ismerhetjük fel.

A kártevő ellen csak indokolt esetben védekezzünk. A védekezést kártételének időpontja nagyban megnehezíti, mivel kizárólag a virágokat fogyasztja, így a virágzás időpontjában jelennek csak meg imágói. A virágzó kultúrákban fontos, hogy szem előtt tartsuk a megporzó rovarok, vagyis a méhek biztonságát. Erre való tekintettel, két lehetőség közül választhatunk. Vagy olyan készítményt használjunk a bundásbogarak ellen, amely méhekre nem jelölésköteles, azaz nem mérgező számukra, vagy a jogszabályban rögzített módon, méhkímélő technikával juttassuk ki a növényvédő szert.

A méhekre nem jelölésköteles hatóanyagok közül az acetamiprid, tiakloprid tartalmú készítmények használhatóak. Méhkímélő technológiával a védekezést a méhek aktív repülésének befejezését követően, legkorábban naplemente előtt egy órával kezdhető meg, és legkésőbb 23 óráig tarthat. Ekkor a méhekre mérsékelten veszélyes készítmények alkalmazhatóak (lambda-cihalotrin).

Támadnak a gombabetegségek, rajzanak a kártevő rovarok

Az Alföldön és a Dunántúlon egyaránt egyre gyakoribb őszi árpában és búzában a sárgarozsda. Védekezni kell a repcében és a gyümölcsösökben is!

2018. április 25. 08:24

Aggódhatnak a hazai bogyós gyümölcs kedvelők

Míg néhány évtizeddel korábban még hétezer hektáron termesztettek málnát a hazai gazdálkodók, napjainkban alig száz hektárról takarítják be a nyár kedvelt gyümölcsét a termelők.

2018. június 11. 07:12

Bazsalikomos málna? Igen, ez az év fagylaltja

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szervezte Év fagylaltja-versenyt Szegeden tartották a Virág Cukrászdában. A megmérettetésen negyven cukrász hetvenkét fagylaltját szakmai és közönség zsűri pontozta négy kategóriában.

2018. május 19. 18:19