Milyen betegségtől lett foltos a füge levele?

Milyen betegségtől lett foltos a füge levele?

Agrofórum Online

Segítségüket szeretném kérni a csatolt képeken látható betegség, illetve tünetek kapcsán. A foltosság alapján füge mozaik vírusra gondoltam, viszont nem minden hajtáson és nem minden levélen jelenik meg a foltosság, illetve párhuzamosan a levél deformáltság. Mi lehet a betegség, és hogyan védekezhetek ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A füge termesztése, kertekbe telepítése nagy divat lett az utóbbi 10-20 évben. Bár korábban sem volt ismeretlen növény hazánkban, de ilyen számban nem fordult elő. A hazai füge szaporítóanyag egy része, jelentős arányban, külföldről származik. A vírusos betegségek terjedése, előfordulásuk gyakorisága ezzel hozható kapcsolatba.

A füge (Ficus carica) szaporítása vegetatív módon dugványozással történik, félfás vagy fás levágott vesszői igen könnyen gyökeret fejlesztenek 6-8 hét alatt. Ezzel a módszerrel bárki egyszerűen, házilag is szaporítani tudja és saját növényt tud nevelni kertjében. A dugványozásnak viszont van egy hátránya, hogy a gyökereztetésre használt dugvánnyal a benne lévő vírusok is továbbvihetők, az utódnövények is vírusfertőzöttek lesznek.

Vírusos fügelevél (fotó: a kérdező felvétele)

A vírusfertőzésnek nem mindig jelennek meg látható tünetei, van olyan állapot, amikor a növény vagy növényi rész egészségesnek tűnik, de valójában benne élnek a vírusok, tehát fertőzött, ezt nevezik látens vírusfertőzésnek. Fás növényeknél a vírusok eloszlása nem egyenletes, lehetnek olyan levelek, amikben alacsonyabb, és olyanok is, melyekben az átlagosnál magasabb a víruskoncentráció. A hőmérséklet is befolyásolja a tünetek kifejlődését, valamint a fejlődő növényi rész kora. A fiatal, hajtásvégi, frissen fejlődő leveleknél a tünetek általában erősebbek. Mivel a víruseloszlás nem egyenletes, fás növények szaporításánál az anyanövényről, amiről a szaporítóanyagot begyűjtik, vírusvizsgálatra, több helyről vesznek levélmintát. Tehát van olyan helyzet, és az a gyakori, hogy nem minden levélen láthatók a vírusos szín- és alakváltozás tünetei, ahogy ezt Ön is észlelte.

Füge mozaik vírus tünetei

A fügenövénye, ha csak egy levélen lát, de tipikus vírusfertőzöttséget mutató tünetet, biztosan fertőzött. Sajnos a növény élete végéig vírusfertőzött marad, a betegségtől nem szokott kipusztulni, de gyengíti annak növekedését, termésének mennyiségét. Mentesítésére nincs lehetőség.

Fügelevél vírus okozta torzulása

Védekezésre már így utólag nincs mód, a vírusbetegség ellen csak a fertőzés megelőzésével lehet(ne) védekezni.

A füge elterjedt, az egész világon termesztett növény, több vírus is fertőzi, a tünetek alapján a vírus faja nem azonosítható, és tudomásom szerint hazánkban nem foglalkoznak vele. A vírusok terjedése a vegetatív szaporításon túl még történhet vágóeszközökre tapadó fertőzött növényi nedvvel (mechanikai terjedés), rovarok révén is. A felsoroltak közül a vírusfertőzött dugványokkal terjesztés a legfontosabb. Erről a növényről ne szaporítson, és ha metszésre kerül a sor, a munka előtt és után is feltétlenül fertőtlenítse a vágóeszközt (metszőollót, fűrészt) is.

Élet a gyümölcsösben tavasszal

2022. április 4. 08:55

Egyes gyümölcsfafajoknál már februárban elkezdődtek a metszési munkák, de a java még hátravan a kerti tevékenységeknek. A Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutató Központ két munkatársát, Dr. Kovács Szilviát és Kalmár Klementinát kérdeztük a gyümölcsöskertekben elvégzendő legfontosabb feladatokról.

A vattaszerű csomókat az almafákon vértetű okozhatja?

2022. november 6. 04:37

A vattaszerű csomók az almafákon vértetű jelenlétére utalnak? Tudok most védekezni ellenük?

Miért nem terem nálam sem az őszibarackfa, sem a sárgabarackfa?

2023. november 3. 04:39

Érdeklődöm, hogy meg tudnám-e menteni az őszi- és sárgabarackfámat, melyek kb. 4-5 évesek? Az őszibarack már egyszer virágzott, volt rajta 30 szem barack, de kb. 2 cm-es méretnél lehullott minden termés. Azóta nem virágzik, nem terem, a fa kérge kicsit szürkés. A sárgabarackfa is egyszer virágzott, termés nem volt rajta.

A leander ápolása teleltetés előtt

2023. október 2. 05:40

Elkezdődött a “mikor vihetem be a leandert?” szezon, vagyis egyre többen dilemmáznak a leander teleltetése miatt. Nézzük is sorra a legfontosabb tudnivalókat!