Milyen bogár rágja a cseresznyefa leveleit?

Milyen bogár rágja a cseresznyefa leveleit?

Agrofórum Online

Zöld, 1,5-2 cm-es bogarak rágják a cseresznyefám leveleit. A leveleknek szinte csak az erezete marad ép, a levél többi része már hiányzik. Mi lehet ez a kártevő?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Szinte a legtöbb gyümölcsfaj és a szőlő leveleit károsítják a zöld cserebogarak, más néven nagy fináncbogarak (Anomala vitis). Ennek a cserebogárfajnak a kifejlett egyedei, az imágók jelentenek veszélyt a kerti gyümölcsfák lombjára. Rajzásuk június, júliusra várható, ebben az időszakban tömegével lepik el a lombot. Erőteljes rajzásuk nyomán gyakran a levelekből csupán a levélerek és a levélnyél maradnak érintetlenek, az erek közötti levéllemez eltűnik. Csipkés formájuk még szépnek is mondható. Viszont a levelek asszimiláló felületének drasztikus lecsökkenésével a fa legyengül, a hajtások növekedése lelassul, a rügydifferenciálódás, a következő évi rügyek berakódása is hátrányosan változik. Elsősorban homokos és löszös talajokat kedveli, ilyen területeken szaporodik fel. Adatokkal rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy őszibarackfáknál a terméseket, annak héját is megrágják, kedvezőtlenül befolyásolják a gyümölcsök piacképességét.

A zöld cserebogár lárvái a talajban fejlődnek, kezdeti rövid időre korhadékokkal táplálkoznak, a 2-3 évig tartó fejlődési idejük hátralévő szakaszában, a többi cserebogár pajorhoz hasonlóan kizárólag élő növényi gyökereket rágnak, tehát károsítják a növényeket.

A zöld cserebogár 1,4-1,8 cm hosszú, zömök alkatú, kitinpáncéllal fedett szárnyai erősen domborúak. Feje, tora, és szárnyfedői fémes zöld színűek, mintázat nélküliek.

Zöld cserebogarak

Zöld cserebogárral együtt elő szokott fordulni a hasonló életmódot követő rezes cserebogár (Anomala dubia), melynek feje, tora zöld, míg szárnyai sárgásbarnák, fémes zöldes csillogással. Mérete 2-4 mm-rel kisebb a zöld cserebogárnál.

Mindkét cserebogárfaj ellen hatékony feromonos csapda van forgalomban, üzemi gyümölcsösök is ezt a magyar fejlesztésű csapdát alkalmazzák sikerrel a vegyszeres kezelések kiváltására, amik házi kertben egyébként is nehezen kivitelezhetők a vegyes növényállomány miatt (www.csalomoncsapdak.hu).

A feromonkapszulával működő Csalomon® VARb3 csapdákat a lombban kell elhelyezni, szőlőnél a felső részre, gyümölcsfáknál 1,5-2 méter magasságban legkésőbb május végéig. Június-július hónapokban a feromonkapszulákat 3 hetente javasolt cserélni, mert hatása lecsökken, bogárvonzó képessége legyengül. Ahol idén, vagy előző években kártételt okoztak, jövőre ajánlott a csapdák május eleji beszerzése.

Rövidesen befejeződik a német cseresznyebetakarítás

2021. július 29. 05:06

A Hamburgtól délre, az Elbában található Altes-vidék gyümölcstermelői számára a cseresznye betakarítása döntő szakaszba lépett.

Mi legyen a fán maradt, megrohadt cseresznyével?

2023. július 3. 04:36

Cseresznyefám termései már túlértek, sok azonban még a fán maradt megrothadva. Mi legyen ezekkel a termésekkel?

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödött a blumeriellás levélfertőzöttség

2022. augusztus 10. 08:42

A talajok víztartalma nem pótlódott, kertészeti növénykultúrákban is általános jelenség a levelek sodródása és a termés-, illetve a levélhullás.