Milyen előnye van az uborka támrendszeres termesztésének?

Milyen előnye van az uborka támrendszeres termesztésének?

Agrofórum Online

Szeretnék feltenni egy kérdést Önöknek. Milyen előnye van az uborka támaszrendszer melletti termesztésének? Várom válaszukat.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az uborka támrendszer melletti termesztésének számos előnye van, melyek közül a könnyebb szedés mellett a kisebb helyigény egyaránt előnyként említhető. A támasztékra futtatott növények több fényt is kapnak, továbbá az eső után könnyebben felszáradnak szellősebb kialakításuk miatt, így a kórokozók megjelenése ellen szintén hasznosnak bizonyul felfuttatásuk. Emellett a növényvédelmi kezelések elvégzése során eredményesebbek és gyorsabbak is lehetünk. A termések a talajjal nem érintkeznek, azok nem lesznek szennyezettek, a növények szedés közben jobban átláthatók. A termésmennyiség is általában nagyobbnak mondható támaszték mellett nevelt uborka esetében, így az évek során, a kialakított támaszték költségei lassan meg is térülnek.

Támaszrendszer melletti uborkatermesztés kialakítása viszont csak olyan helyre ajánlható, mely szélvédett. A kialakításnál arra kell ügyelni, hogy az oszlop, huzal, zsinór erős és feszes legyen, a növényzetet elbírja még esős és szeles időjárás esetén is. A magasságát érdemes legalább 1,8-2 méterre tervezni, melyről a szedés is kényelmesen elvégezhető. A legjobb, ha a támaszték még a magvetés előtt elkészül. A támaszték mindkét oldalára vethetők magok, melyek távolsága kb. 60 cm legyen, a tőtávolság pedig 40-50 cm közötti. Fontos, hogy olyan fajtát válasszunk, amely erőteljes növekedésű és dinamikus termésképzésű.

Az uborka vetésének optimális ideje általában április végén, május elején van. A magágy legyen porhanyós szerkezetű, jól tömörített, kellően nedves, melybe a magokat 2-3 cm mélyen helyezzük el. Az egyenletes kelés érdekében vetés után legalább 15-20 mm víz kijuttatása ajánlott. A palántáról nevelt növények kiültetésének ideje csak május közepe-vége felé biztonságos. A támrendszer mellett termesztett uborkát ajánlatos metszeni is annak érdekében, hogy a főhajtás erőteljes és dinamikus fejlődésű legyen. Az oldalhajtásokat 40 cm magasságban, majd e fölött két levél után, majd később pedig 3-4 levél után csípjük vissza, mellyel az állomány elburjánzása akadályozható meg.

Ismerkedjen meg a SAATEN-UNION őszi fajtakínálatával!

2020. augusztus 12. 10:41

Termékkatalógusunkban az őszi kalászosokat, őszi borsóinkat és zöldítési keverékeinket is megtalálja.

Mikor kell elvetni a díszkáposzta magjait?

2023. november 29. 12:40

Jövő ősszel szeretnék díszkáposztát ültetni a kertembe. Mikor kell ehhez elvetni a magjait?

Árpatermesztés intenzíven?

2020. augusztus 24. 12:58

Megéri a szokásosnál nagyobb figyelmet fordítani a kiváló takarmány- és élelmiszeripari alapanyagra.

A Dunántúlon már lehet vetni a hétvégi esőnek köszönhetően

2019. április 8. 11:04

Egyes régiókban az aszály miatt az őszi repcét ki kell szántani, ami becslések szerint országosan a több tízezer hektárt is elérheti.