Milyen kártevő jelenlétére utalnak a tuja megbarnult levelei?

Milyen kártevő jelenlétére utalnak a tuja megbarnult levelei?

Agrofórum Online

Sz. András kérdése: A tujafákon barnára színeződött leveleket látni és egész ágak halnak el. Mi bántja a tujafákat, mit lehet tenni megvédésükre?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A tujafákat állati kártevő, vagy kártevők támadták meg (tujaszú, boróka-tarkadíszbogár). Terjedésük az utóbbi időben Közép-Európa több országában, így hazánkban is jelentős mértékben felgyorsult, ennek következtében kártételük is igen jelentőssé vált a parkokban, kertekben, a ciprusfélék közkedvelt nemes fajtáin.

Boróka-tarkadíszbogár

A tujaszú a fertőzés mértékétől függően ágelhalást, vagy előbb-utóbb a teljes fa elhalását okozza. Kizárólag ciprusféléken él. A fák belsejében fejlődő kártevő. Fő tápnövényei a boróka, a tuja és a hamisciprus nemzetségek fajai. A bogár jelenlétét legkönnyebben telelő járatai árulják el. Rágási kártételén túl gombabetegségek közreműködője, a ciprusrák kórokozójának, e patogén gombafajnak terjesztője. A ciprusrák a ciprusfélék egyik legveszélyesebb és legszéleskörűbben elterjedt parazita gombája. A betegség a növényt a sebzésen keresztül fertőzi meg. A gombás betegség következtében az ágak elszáradnak, a levelek sárgás, barnás színezetűek lesznek.

Boróka-tarkadíszbogár röpnyílása

Másik állati kártevő a boróka-tarkadíszbogár, ami rendkívül kártékony. Kedvez számára a meleg és száraz időjárás. A tujákat és a borókákat károsítja, elsősorban a legyengült növényeket támadja meg. Jelenlétét barnára színeződött levelek, hajtás- és ágelhalások, valamint a törzsön található kis lyukak jelzik. A bogár kéreg alá lerakott petéiből kikelő lárvái befúrják magukat a növény fás részébe, ezzel jelentősen akadályozzák a nedvkeringést. A száradásos tünetek egyre súlyosabbá válnak, míg végül a növény teljesen elszárad, az immár kifejlett bogár pedig kirágja magát és röpnyíláson keresztül kirepül.

Károsodott tujafák

Védekezés.  A boróka-tarkadíszbogár a sárga színű ragacsos rovarcsapdával is fogható, gyéríthető. Igazán hatékony növényvédő szer jelenleg nincs ellene, a megelőzésre, a tuja egészséges állapotban tartására kell törekedni. Ha az említett állati kártevők megtámadják a tuját, akkor a megtámadott részt mielőbb el kell távolítani és elégetni, szükség esetén akár az egész fát kivágni, hogy a szomszéd fára a kártevők ne menjenek át.

Már támad a vértetű is

2019. július 26. 07:36

G. Krisztina kérdése: A csatolt képeket nem nálam fotóztam, de rá két hétre a saját almafámon is megtaláltam, kevésbé súlyos formában. Fehér, nedves pamacsok, szabad szemmel nem látni, mi van bennük?

Mitől foltosodik a tűztövis?

2019. május 27. 10:21

J. Réka kérdése: Tavaly ültetett tűztövis bokraimon vöröses színű lapos, de kiemelkedő foltok jelentek meg. Mik ezek?

Mitől foltosodik a paradicsom?

2019. július 8. 15:43

K. Katalin kérdése: Paradicsom növényeim alsó levelein kicsi barna foltok jelentek meg. Mi okozza, és hogyan védekezzek ellenük?