Mit tehetek a szilvafámon károsító pajzstetvek ellen?

Mit tehetek a szilvafámon károsító pajzstetvek ellen?

Agrofórum Online

Sz. László kérdése: Szilvafáimat rendszeresen ellepik a pajzstetvek, mit tehetnék ellenük, amivel hosszabb távon távol tudom tartani ezeket a károsítókat?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

A szilvafákon elsősorban a közönséges teknős pajzstetű (Parthenolecanium corni), a szilva pajzstetű (Sphaerolecanium prunasti) és a kaliforniai pajzstetű (Quadraspidiotus perniciosus) jelenléte okozhat gondot. A kaliforniai pajzstetű élő és elpusztult egyedeinek pajzsai teljesen beboríthatják a fák kérgét. A szívogatás hatására a fák növekedésükben visszamaradnak és csökken a termésképződés is. Először az egyes ágak majd a fa teljes pusztulása is bekövetkezhet.

A gyümölcsökön, leveleken és a kérgen károsításuk hatására piros foltok képződnek. A teknős pajzstetű esetén a nőstények és a hímek a vékonyabb ágakat lepik el, a lárvák pedig a leveleken szívogatnak. A szilva pajzstetű nőstényei és lárvái csak a fás részeken szívogatnak. E két faj táplálkozásával bőséges mézharmatot ürít, mellyel szennyezik a növényzetet. A mézharmaton megtelepedő korompenésszel pedig tovább gyengül a növények fotoszintézise. A kártétel hatására a hajtásnövekedés és a termésmennyiség is csökken. A pajzstetvek lárva alakban telelnek a fák kérgén, míg a kaliforniai két, addig a szilva- és a teknős pajzstetűnek évente egy nemzedéke fejlődik.

Védekezés:  a legfontosabb védekezés a pajzstetvek ellen a kártevőmentes szaporítóanyag vásárlása. A faápolási munkák során tisztító eszközökkel a lárvák egy része sikeresen elpusztítható. A rügypattanáskor végzett lemosó permetezés az áttelelt lárvapopulációt ritkítja (olajos tartamú készítmények). Biztos védelmet a pajzstetvek esetében is a kémiai védekezési módszer biztosít (pl. acetamiprid, tiametoxam). A kaliforniai pajzstetű esetében a mozgó lárva állapot sebezhető könnyedén, ezért ebben a stádiumban szükséges rovarölő szerekkel védekezni. A helyes metszéssel, szellős korona kialakításával a kaliforniai pajzstetű számára nem ideális mikroklíma hátráltatja megtelepedésüket. A teknős- és a szilvapajzstetű lárvái ellen tavasszal a vedlés idején, ill. nyáron célszerű a kémiai védekezést elvégezni.

Mik lehetnek az apró barna és fehér kártevők a kecskerágón?

2024. március 31. 04:40

Kecskerágóbokrom levelein és szárain apró barna és fehér „valamik” láthatók. Erősen hullanak a levelei, talán ez is kapcsolatban lehet vele. Mik ezek?

Elvégezhetem korábban is a foltos levelű cseresznyefa lemosó permetezését?

2023. november 1. 04:40

Cseresznyefám levelein október közepén kerek foltok jelentek meg. Érdemes a lemosó permetezést már októberben elvégeznem?

Mi történik a kecskerágókkal? Kipusztulnak?

2020. január 5. 05:37

Kecskerágó bokraim levelei sárgulnak. Ágain barna és fehéres színű vastag bevonat látható. Remélem, nem pusztulnak ki a bokraim. Mi lehet a bajuk?

Ha csapadékosra fordul az idő, fertőzni fog a tafrinás levélfodrosodás

2018. március 10. 17:17

Gyümölcsösökben már szinte minden növény metszhető, sőt igyekezni is kell, mert néhány faj rövid időn belül fakadni fog.