Milyen növényeket tehetek sötétebb szobába?

Milyen növényeket tehetek sötétebb szobába?

Agrofórum Online

Milyen növényeket tehetek sötétebb szobába? Léteznek egyáltalán ilyenek?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Minden növénynek szüksége van fényre, de a fajok, sőt a fajták között is nagyobb mértékű eltérés tapasztalható e tekintetben. Lakásban nevelt dísznövények közül leginkább a cserepes levéldísznövények között találunk olyat, melyek megfelelő fejlődéséhez kisebb mennyiségű fény is elegendő.

A szobai futóka (Epipremnum aureum) nagy méretű, szív alakú levelei zöldek, vagy fehéresen, sárgásan foltosak. A tűző napot nem kedveli, árnyékos helyen is tartható, azonban így lassabb növekedésére kell számítanunk. Otthonunk tartós és mutatós szobanövény is lehet, de intézmények, irodák dekorálására is alkalmas egyszerű gondozása miatt.

A kúszó filodendron (Philodendron scandens) viszonylag sokat tűr, igénytelen növénynek számít. Futtathatjuk rácsra, karóra, egyéb támasztékra is. Páraszegény körülmények között a párásítást meghálálja. Ideális számára a közvetlen napfény nélküli helyiség és a 20 fok körüli hőmérséklet, de az árnyékos helyet is jól viseli.

Sansevieria trifasciata

Az anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) szívós és mutatós szobanövény. Könnyen tartható, és kevés fénnyel is beéri, viszont öntözésére nem árt odafigyelni. Rendszeresen, kisebb adagokban, mérsékleten öntözzük, megelőzve ezzel gyökereinek rothadását. Nem érzi jól magát azonban a 15 foknál hűvösebb és huzatosabb körülmények között. Nyáron akár a kertben is nevelhetjük, félárnyékos helyet választva számára.

A zámia (Zamioculcas zamiifolia) nem csak az otthonok, hanem irodák és nagyobb bevásárlóközpontok kedvelt dísznövénye. Tartása során óvjuk a túlöntözéstől és a közvetlen napfénytől is. Öntözésére főként téli körülmények között figyeljünk oda, két vízpótlás között földjét hagyjuk kiszáradni. Rendszeres átültetést sem igényel, csak akkor helyezzük nagyobb cserépbe, ha gyökerei kilógnak edényéből.

A nyíllevél (Syngonium) kedvelt kúszónövény, hiszen annak ellenére, hogy fénykedvelő, kedvezőtlen fényviszonyok mellett is növekszik, ezért sötét belső terek is díszíthetők vele. Víz- és páraigényes növény, azonban fokozott öntözéssel páraszegény környezetben is zavartalanul fejlődik.

A rákvirág (Aglaonema) nem kedveli a tűző napot, ezért jól viseli a fényszegény környezetet. A világos, színes fajtáik kevésbé bírják a fényszegénységet, sötétben bezöldülnek, ezért ezeket világos helyre, de ne közvetlenül a tűző napra helyezzük el.

Milyen előnye van az uborka támrendszeres termesztésének?

2023. május 10. 04:36

Szeretnék feltenni egy kérdést Önöknek. Milyen előnye van az uborka támaszrendszer melletti termesztésének? Várom válaszukat.

Eladhatatlan a csemegekukorica, mi segíthet?

F. Zoltán kérdése: Eladhatatlan a csemegekukoricám a csövek végén található barnás-zöldes lárváktól. Melyik kártevőről van szó és hogyan tudok védekezni ellene?

A levéllyukacsosodás fertőzi a gyümölcsöt is?

2020. június 30. 08:38

Levéllyukacsosodás kezdeti tünetét fedeztem fel a kajszi levelein. Fertőződhetnek gyümölcsei is? Mi a teendőm, mivel permetezzek?

Milyen igényei vannak a dracénának, hogyan gondozzam?

2023. január 11. 04:38

Sajnos a dracéna levelei az utóbbi időben kissé lankadtak és barnulnak is. Mi lehet a probléma? Milyen igényei vannak a dracénának, és hogyan gondozzam?