Komposztálható a betegség jeleit mutató diólevél?

Komposztálható a betegség jeleit mutató diólevél?

Agrofórum Online

Sehol nem találok konkrét választ arra a kérdésre, hogy gombás (gnomóniás) és baktériumos foltosodással fertőzött diólevelekben a komposztálás során elpusztulnak-e a kórokozók? A komposztálás hatástalanítja-e azokat, vagy a komposztban életben maradnak?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A diólevelek komposztálásával kapcsolatban elsősorban a levelekben előforduló, más növények növekedését gátló juglon nevű vegyület elbomlásával foglalkoztak kiemelten a kutatók. Emiatt nem javasolták korábban a diólevelek komposztálását. A vizsgálatok egyértelműen bizonyították, többek között a MATE gödöllői kampuszán kapott eredmények is, hogy 1 év alatt, a tökéletes komposztálódás alatt a káros anyagok elbomlanak, és azt követően bármilyen növénynél felhasználhatók a diólevelekből készült komposztok. A rövidebb idő nem elegendő a teljes lebomlásukhoz, ezért azt javasolják, hogy a dióleveleket külön komposztálják, ha ezt az időt nem tudják kivárni. Hiszen az egyéb zöldhulladék lebomlásához ennél rövidebb idő is elegendő, már néhány hónap alatt is megtörténik.

A dióleveleken előforduló, levélfoltosodást, majd levélhullást előidéző két gyakori kórokozó – nevezetesen a Gnomonia leptostyla és Xanthomonas arboricola pv. juglandis – komposztált levelekkel, élő állapotban történő áttelelésére nem találtam megbízható szakirodalmat. Annak ellenére, hogy a nemzetközi cikkekben és autentikus, tudományos intézményekben végzett munkákat kerestem. Az a gyakorlati, általános tapasztalat, hogy a megfelelően komposztálódott levelekkel a benne élő kórokozók is elpusztulnak. Hiszen a gombabetegségek tüneteit tartalmazó más fafajok leveleit is komposztáljuk, és ez a komposzt nem viszi tovább, nem fertőzi meg a benne korábban élt kórokozókkal a növényeket.

A gnomoniás levélfoltok közepe kivilágosodik

Viszont olyan kutatóintézeti kísérleti eredményről be tudok számolni, hogy különböző növényeket megbetegítő baktériumfajokkal – Erwinia carotovora, Xanthomonas campestris, Pseudomonas syringae – folytattak ilyen célú kísérleteket. Az eredmény azt igazolta, hogy a 60 órát még el nem ért, 50, 60 és 70 °C-os hőmérsékleten folytatott komposztálódás teljes mértékben elpusztította a baktériumokat, nem maradtak élő egyedei. Olyan hőkezelésnél találtak csak élő, fertőzőképes baktériumokat az adott kísérletben, ahol a hőmérséklet a megadottnál alacsonyabb volt és rövid ideig tartott.

Xantomonászos szabálytalan, elhaló foltok (fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna)

A kórokozók hatástalanításának nyitja a helyesen, szakszerűen végzett komposztálás, a kellő és tartós felmelegedés elősegítése, a lebomlási folyamat támogatása.

A dió xantomonászos betegségének kórokozója a fákon, azok kérgén és rügyeiben telel át. Ez a baktérium onnan fertőzi meg a kihajtó leveleket, a fertőzés elindítója maga a fertőzött fa. Ez ellen téli, réztartalmú lemosó permetezéssel tudunk védekezni. Míg a gnomóniás levélfoltosságnál a gomba a fertőzött, foltos levelekben telel át. Ezért kell a fertőzött leveleket összegyűjteni, a talajba forgatni vagy komposztálni, nem észszerű a fa alatt hagyni.

Kiemelt kép: Dr. Némethy Zsuzsanna felvétele

Milyen módszerrel tudom a borostyánt kiirtani?

2023. november 21. 04:38

Tartós harcban állok kertemben a borostyánnal. Hogyan tudom a fejlett borostyánokat kiirtani, mindig visszanőnek, mindenhol megjelennek?

Érdemes lenyírni a füvet még a tél előtt?

2022. november 23. 04:36

Szeretném megtudni, hogy érdemes-e lenyírni a füvet még a tél előtt?

Milyen kórokozó támadhatta meg a dinnye levelét?

2022. június 4. 04:36

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz hogy milyen kórokozó támadhatta meg a görögdinnye levelét? Tünetként a palánta levele fodrosodik, majd lekonyul és a végén elhal. A gyökéren is látni elváltozást. Válaszát előre is köszönöm.

Mik rágják a fenyő tűleveleit, hogyan tudom megakadályozni a kártételüket?

2023. május 22. 04:36

Törpefenyőmet zöldes fekete színű nagy lárvák tömegesen ellepték, rágják a leveleket. Gyorsan tűnnek el a levelek, csak a csonkjuk marad vissza. Mik ezek, hogyan tudom megakadályozni a kártételüket?