Milyen zöldségeket vethetünk a nyár közepén?

Milyen zöldségeket vethetünk a nyár közepén?

Agrofórum Online

Kedves Szaktanácsadó! Lehetséges a nyár közepén még valamely zöldségfajok vetése? Több hely felszabadult már kertemben, melyet szeretnék megfelelőn hasznosítani.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az Ön által megnevezett nyár közepén történő vetést, másodvetésnek nevezik. Másodvetéskor legfontosabb az, hogy a frissen vetett területet mindenképpen tudjuk öntözni, elősegítve ezzel a magok csírázását, a talaj kiszáradásának megakadályozását. Az elővetemény lekerülése után a talajt készítsük elő következő növényünk számára, távolítsuk el a növények maradványait, ássuk fel a talajt, majd keverjük bele lehetőség szerint műtrágyát és/vagy komposztot.

Akárcsak tavaszi vetéskor egyengessük el a talajt és készítsük el a magágyakat, amennyiben nagy a szárazság, öntözzük be alaposan. Számos zöldségnövény esetében alkalmazott eljárás a másodvetés, azonban ekkor olyan fajtákat válasszunk, melyek rövid tenyészidejűek, és az őszi fagyok alkalmával már szüretelhetőek.

Nyáron, július végétől augusztus elejéig az őszi és téli retekfajták nagy biztonsággal vethetőek. A vetési időszakban akár 1-2 hét eltolással a szakaszos vetés is megvalósítható, így a szüretük sem egy időben történik majd. A téli retekek elterjedt fajtája az Efurti kerek fekete akár tavaszig is eltárolható, míg a Müncheni sörretek csak rövidebb ideig. A bokorbab esetében a másodvetés időszaka június végétől július végéig tart. A sárgahüvelyű fajták közül a Bodor vagy a Sonesta, a zöldhüvelyű fajták közül pedig a Főnix fajtákat célszerű kipróbálni.

A cékla vetésével nem szabad sokat késlekednünk, hiszen még július közepéig van erre lehetőségünk (fajták: Bordó, Néró, Rubin), hogy a fagyokig biztonsággal kifejlődjenek. Az uborkánál a konzervuborka típusok alkalmasak a másodvetésre, melyet az öntözés mellett tápoldattal is szükséges ellátnunk. A kelkáposztafélék őszi felhasználás (október-november) céljából július közepéig ültethetjük. Júliusban még nincsen késő ahhoz sem, hogy salátát tegyünk a kertbe és így a tél beállta előtt friss saláta termését élvezzük.

A másodvetésű növényeket ugyanúgy kell gondozni, mint a tavaszi vetésűeket. Tehát mindig figyeljünk oda a gyommentességre, a talaj lazítására, a rendszeres vízpótlásra, tápoldatozásra és a megfelelő növényvédelemre.

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

2023. május 28. 11:42

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.

2021: a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz

2020. január 7. 06:38

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene, hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Augusztus

2023. augusztus 20. 06:40

Ebben a hónapban is roskadoznak a polcok és a növények a sok idényzöldségtől és -gyümölcstől. Ha a fűszerkertbe visz az utunk, onnan is csipegethetünk kedvünkre. Lássuk, milyen növények szezonálisak augusztusban!

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29. 12:18

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.