Milyen paradicsomot termesszünk a házikertben?

Milyen paradicsomot termesszünk a házikertben?

Agrofórum Online

Kertemben paradicsomot szeretnék nevelni friss fogyasztásra, és ha elég terem házi befőzésre is. Hogyan tervezzem meg a fajtákat?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Biztosan tájékozódott már a paradicsommag választékban, sokféle van, talán túl sok is. Először meg kell fogalmaznia az igényt, az elképzelést a családnak: mikortól érjen, milyen alakú legyen, leves vagy sűrű, apró vagy nagy szemű, édes vagy savanykás, mennyi hely áll rendelkezésre, van-e, kialakítható-e tám-rendszer stb.

A paradicsom növények növekedésüket tekintve lehetnek bokor alakúak, ezek növekedése korlátozott (determinált), általában a termésérés után már a lombja nem nő, jellemzően koncentráltan teremnek. Kis méretük miatt konténerben, nagyméretű cserépben erkélyen, teraszon is nevelhetők, többségük rövid tenyészidejű. Ezek között vannak a korai érésű fajták.

A folyton növő paradicsom fajták hajtásai több métert is elérhetik, növekedésük és termésképzésük a fagyokig eltart. Méretük miatt fa paradicsomnak is nevezik őket. Erős és legalább 2 méter magas karót illetve támrendszert igényelnek. Termésük érése elhúzódó, inkább közép- vagy késői érésű fajták tartoznak ide, bő termőek, amennyiben a nyár végi lomb- és bogyóvédelmet biztosítják számukra.

A két növekedési csoport között helyezkedik el a fél-determinált fajtacsoport, nevelésükhöz karó szükséges, magasságuk 1-1,5 méter. Érésük addig tart, míg a lombjuk új hajtásokat fejleszt, bőtermőek.

Csemegézésre korai, rövid tenyészidejű, kisebb bogyójú fajtát javaslok konténerben nevelve, ezeket a kert legmelegebb, legnaposabb részén érdemes elhelyezni. Kedveltek a folyton-növő, hosszan termő, kifejezetten apró szemű, édes, koktél paradicsomok, ilyet is ajánlok. Paradicsom sűrítményhez vagy léhez nagy szemű fajtákat keressen a többnyire fél-determinált vagy folyton növő fajták között. Terjedőben vannak a sárga bogyójú fajták is, jellemzőjük, hogy a piros fajtákkal szemben savtartalmuk alacsony, ezért kifejezetten édes ízűek, és a magas gyomorsav problémával küzdők is tudják fogyasztani.

Ha maga fogja a palántákat nevelni, a magok kiválasztásánál a fentebb ismertetett tulajdonságokat vegye figyelembe. A bevált, ízletes paradicsomok magjait következő évre érdemes begyűjteni, kivéve a hibrid fajtákét, azoknál a név mellett az F1 jelölés is olvasható.

A paradicsom egyszerűen nevelhető növény, napos, tápanyagban dús talajt és eső hiányában reggeli órákban végzett öntözést igényel. Sok sikert az első saját termésekhez!

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.

Milyen feltételeket tartsak be konténeres paradicsomnevelés során?

2024. február 24. 04:39

Van egy betonozott sáv a házunk mellett, a ház fala és a kerítés között, azon a kihasználatlan területen gondoltam, hogy paradicsomokat nevelek idén edényekben. Milyen feltételeket tartsak be, hogy jól érezzék magukat ott a paradicsomok?

Zöldségnövények gyakran tapasztalható, fénnyel összefüggő fejlődési rendellenességei

2022. október 18. 07:37

A növény szerves anyag képzésében a fény, mint energiaforrás, döntő szerepet játszik. Hatással van a növekedésre, morfológiai és anatómiai felépítésére, továbbá befolyásolja az ásványi táplálkozást, a transzspirációt.