Milyen tápanyagot adjak a leandernek, hogy a ne sárguljon a levele?

Milyen tápanyagot adjak a leandernek, hogy a ne sárguljon a levele?

Agrofórum Online

A leander levelei több okból is sárgulhatnak, nem feltétlenül kell elsősorban tápanyaghiány okozta tünetekre gondolnunk. A növényi levelek sárgulásának egyik gyakori oka vízellátási problémákra is visszavezethető. A növény vagy nem jut elegendő mennyiségű vízhez, vagy akár túl is lehet öntözve. A leander alapvetően jól tűri a szárazságot eredeti élőhelyén, viszont nálunk legtöbbször cserépben nevelt dísznövény, így rendszeres vízpótlást igényel. A nyári hőségnapok alkalmával a növény gyökere és a közege is túlmelegedhet. A növény ekkor, ha nem jut megfelelő mennyiségű vízhez az idősebb leveleinek sárgulásával, elhalásával találkozhatunk. A vízigény nem csak a hőmérséklet függvénye, hanem a növény mérete is befolyásoló tényező. A napjainkban tapasztalt hőségnapok alkalmával a nagyobbra nőtt leandereink akár öt liter vizet is igényelhetnek, amit több részben adagolva is pótolhatunk egy nap folyamán. Túlságosan bőséges csapadékellátásnál arra kell ügyelnünk, hogy ne kapjon túl sok vizet, edényéből, alátétéből is távolítsuk el a felesleges csapadékot, hiszen ez szintén ártalmas lehet és csakugyan a levelek elsárgulásához vezethet.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A telelésből kihelyezett növényeket tavasztól egészen őszig, még fel nem készítjük őket újból a telelésre, hetente egyszer szükséges tápoldatozni, hiszen a leander magas tápanyagigényű dísznövényünk. A tápanyagok kimosódása is veszélyt jelent a nagy mennyiségű öntözést igénylő időszakokban. Külön leander tápoldat is megtalálható szaküzletekben, azonban mindenképpen olyat érdemes választanunk, melyben a nitrogén, foszfor és kálium közel egyforma mennyiségben van jelen. A nitrogén a növények növekedését segíti elő, a kálium pedig serkenti a virágzást. A tápoldatok mikroelemeket is tartalmaznak, hiszen ezek is elengedhetetlenek a növények számára.

Kártevők szempontjából is érdemes rendszeresen átvizsgálni növényeinket. A nyári időszakban gyakran okoznak problémát az atkák szívogatásukkal, de a levéltetvek és a pajzstetvek is sajnos gyakori vendégnek számítanak növényeinken.

Már kihelyezhetem a leandert a kertbe?

2024. március 5. 04:39

A leandereket teleltetésre behoztam a ház hűvösebb részébe ősszel. Mikor tehetem ki őket a kertbe? Nem szeretném elkapkodni a dolgot.

A 12 leggyilkosabb növény a világon

2023. november 1. 13:10

A cím alapján az ember első gondolata az, miért teremnek ilyen veszélyes növények? Holott ezek a gyilkos növények valójában önvédelmi módszereket használnak azért, hogy az élővilág többi képviselője ne bánthassa őket. Aki mégis rájuk támad, pórul jár.

Miért nem virágzott a leander?

2021. szeptember 6. 09:37

A leander virágzásának elmaradása több tényezőre is visszavezethető.

Mi a teendőnk a teleltetés előtt, ha színelváltozásokat látunk a leanderen?

2023. október 8. 04:36

Apró színelváltozásokat találtam a leander levelein, valamint pókhálószerű képződményt is. Van-e teendőm ezzel a növény beteleltetése előtt?