Mire figyeljünk a leander teleltetése során növényvédelmi szempontból?

Mire figyeljünk a leander teleltetése során növényvédelmi szempontból?

Agrofórum Online

N. Blanka kérdése: Leandereim teleltetése során mire kell kiemelten odafigyelnem növényvédelmi szempontból?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A leander ápolása során a legtöbb növényvédelmi problémát az atkák, levéltetvek, pajzstetvek és gombás betegségek okozzák. A leander az enyhébb hideget (mínusz 1-2 fokot) még elviseli a szabadban, azonban tartósan hideg időjárás esetén már érdemes gondoskodni a növények megfelelő telelőhelyének kiválasztásáról. Az időjárás eddig még nem indokolta a növények azonnali teleltetését, azonban a fokozódó hideg miatt érdemes az időjárás előrejelzést követni, valamint a növényeinket a telelésre felkészíteni.

A növényvizsgálat elkerülhetetlen lépés annak érdekében, hogy tavasszal újra szép és egészséges növényeink legyenek a szabadban. A levelek kártevő és kórokozó mentességéről alapos szemrevételezés folyamán győződhetünk meg. A pajzstetű a levél fonáki oldalát kedveli, ezért azt se tévesszük szem elől! A takácsatkák szívogatásának következtében a leveleken apró világos pontok, szúrásnyomok jelennek meg, amik a levéllemez ezüstös elszíneződését okozzák. Jelenlétüket emellett még a pókhálószerű szövedék is jelzi.

Dísznövényeknél az atkák ellen a hexitiazox és etoxazol hatóanyagú szerek engedélyezettek. A levéltetveket, amennyiben kis számban vannak jelen, elegendő egy puha ronggyal letörölni. A pajzstetvektől pedig enyhén szappanos vízbe áztatott szivaccsal szabadulhatunk meg. A beteg leveleket kézzel szedjük le, vagy metszőolló segítségével vágjuk le azokat. Ezekkel a módszerekkel a lemosó permetezés elvégzése előtt viszonylag hatékonyan gyéríthetjük a kártevők számát. Lemosó permetezésnél a legjobb hatást akkor érhetjük el, ha nagy lémennyiséggel dolgozunk és a levélzet mindkét oldalát egyenlően éri a permetlé. A szerválasztásnál érdemes olyan készítményt használni, ami réz és olaj, esetlegesen az atkák ellen kén hatóanyagot is tartalmaz.

A növényeken maradt kártevők a teleltetés folyamán kedvező körülmények között nagymértékben felszaporodhatnak. Különösen, ha magasabb (10 fok körüli) hőmérsékletű helyen tartjuk a növényeket, az atkák megjelenésére kell számítani. Lehetőség szerint ezért a növényeknek fagymentes, 4-5 ℃ hőmérsékletű, világos helyet válasszunk, de itt se felejtsük el a növények rendszeres kártevőfelmérését és öntözését!

Beszámoló a Növényvédelmi Klub „Fás részeket károsító kártevők előrejelzése csapdázással” témájú előadásáról

2019. szeptember 12. 04:36

A Magyar Növényvédelmi Társaság Növényvédelmi Klubja által szervezett 397. előadáson vettünk részt szeptember 2-án, a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának Budaörsi úti telephelyén.

A szárazság továbbra is meghatározó - azért a vetésfehérítő bogarakra érdemes figyelni!

2019. április 29. 03:17

A növények fejlődésére és a károsító helyzetre is a szárazság nyomja rá bélyegét. Az őszi árpa kalászol, a búza 2. szárcsomós stádiumban van, a tavaszi kalászosok bokrosodnak.

Mi okoz fekete folyást a diófa törzsén?

2019. november 6. 05:36

L. Imre kérdése: Diófám fatörzsén feketés folyás jelent meg idén. Mi okozza, veszélyes a fára?

Gondolni kell a kalászosok gyomirtására, figyelni a repce szárormányosra

2018. március 10. 09:18

Vizsgáljuk át az évelő pillangós területeket, illetve a kalászos és repce táblákat a mezei pocok fertőzés felmérésére.