Görögdinnyepalántát vásároltam. Mire ügyeljek a termesztése során? Köszönöm!
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Érdeklődő!
A görögdinnye számára hazánk környezeti adottságai megfelelőnek tekinthetők, így bárhol, akár hobbiszinten, kiskertekben is próbálkozhatunk termesztésével. Azt azonban jobb, ha tudjuk, hogy melegigényes zöldségfajunk, így a palánták kiültetésével érdemes megvárni a hidegebb reggelek elmúltát, a 12 fokos talajhőmérséklet állandósulását. Fejlődésének a 25 Celsius-fok tekinthető optimálisnak, míg 10 fok alatti hőmérséklet esetében anyagcsere folyamatai lényegesen lelassulnak.
Talaj szempontjából a jó minőségű, tápanyagban gazdag talajokon fejlődik legjobban a dinnye, kellő mennyiségű víz megléte esetében. Csapadék hiányában a növényeket rendszeres öntözésben kell részesíteni, nemcsak a kezdeti, kisebb gyökérrendszerrel rendelkező időszakában, hanem a kötődés, termésérés folyamán egyaránt. A termésképzéskor fellépő egyenetlen vízellátás ugyanis minőségi és mennyiségi veszteséget is tud okozni. Ültetésekor részesítsük előnyben a kert kevésbé szeles részeit, hiszen levelei az erős szél által könnyen sérülnek, komoly károsodása miatt a növény pedig jelentős energiát fordíthat regenerálódására. Napos körülményeket kíván a növény, leginkább a termések növekedése és érési időszaka alatt, borús időben ugyanis a termések cukortartalmának csökkenése és elhúzódó érése várható.
A dinnye nemcsak palántáról, hanem magról is szaporítható, viszont előnevelt palántákkal történő szaporítással szüretének ideje mintegy 3-4 héttel előbbre hozható. A növény sor- és tőtávolságát egyrészt a választott fajtához is igazíthatjuk, a kisebb növekedési erélyűeket 1 x 1 méter, míg a nagyobbakat 1,5 x 1,5 méter sor- és tőtávolságra érdemes ültetni. A kiültetésre alkalmas fejlettséget mutatja, ha a palánta már 4-6 leveles állapotban van.
A virágok termékenyülése után a termések kb. 30-35 nap elteltével lesznek leszedhetők, leghamarabb általában július közepi éréssel kell számolnunk, de későbbi ültetésből, vagy vetésből egészen nyár végéig szedhetők evésre alkalmas termések. A dinnye ápolása az öntözés mellett, gyomirtásból, talajlazításból álljon. A kórokozókra, főként a levél, szár és termésfoltosodást okozó kolletotrichumos betegség elleni védelemre is ügyeljünk, főként csapadékos és meleg időjárás megléte esetén!
Kiemelt kép: Pixabay