Mit érdemes tudni a császárfáról?

Mit érdemes tudni a császárfáról?

Agrofórum Online

Hova, mikor és hogyan ültessünk császárfát?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A sokak által ismert császárfa alapfaja (Paulownia tomentosa) Kínában őshonos lombhullató növényfaj. A kereskedelmi forgalomban számos hibridje található meg, melyek változatos neveken hozzáférhetőek (Paulownia Elongata, Paulownia Shan Tong, Paulownia Catalpifolia). A császárfa főként energianövényként való hasznosítása által  vált ismertté gyors növekedése miatt, azonban manapság egyre több kertben, közterületen található meg szépségének, díszítőértékének köszönhetően. A fajták kiválasztásának szempontja a felhasználása. Energianövényként telepítve a gyorsabb növekedésű, míg házikerti körülmények közé a virágok színárnyalata alapján kerül kiválasztásra telepített fajtája. Fiatal fája nagyon erős növekedési erélyű, évente 3-4 métert is nőhet. Kifejlett példányai akár a 15 méteres magasságot is elérhetik, terebélyes koronával.  Lombozatát finoman szőrözött óriási, szív alakú, ép szélű élénkzöld levelek alkotják, melyek a hosszú hajtásokon akár 50 cm hosszúra és 25 cm szélesre is megnőhetnek. Impozáns virágai április májusban még fakadás előtt nyílnak.  Toktermései őszre fásodnak meg, melyből tél végén az apró szárnyas magvak tömegesen repkednek.

Az ültetés tervezésekor alaposan gondoljuk át hova helyezzük el császárfánkat. Alapvetően a meleg, napsütötte, védett, déli fekvésű területeken érzi jól magát.  A nem túl száraz, tápdús, jó vízáteresztő laza talaj az optimális számára. A hely kijelölésekor további fontos szempont terebélyes koronája és magassága. Ne ültessük fáját közvetlenül a fal közelébe vagy ablak elé. A kerítéstől is tartsunk megfelelő távolságot, ügyeljünk arra, hogy a későbbiekben se lógjon át a szomszédba. Konténeres anyagot használva az év bármely fagymentes időszakában elvégezhetjük az ültetését, azonban jellemzően a tavasz első felében, illetve az őszi hónapokban végezendő művelet.

Az ültetés után ne felejtsük el az alapos beöntözést sem, melyet csapadék hiányában rendszeresen végezzünk el! Arra azonban ügyeljünk, hogy ne álljon vízben a fa, mert a túlzott mennyiségű vizet, valamint a pangóvizet a császárfa nem szereti, a gyökerek rothadásához vezethet.

Miért nem érik be teljesen a szeder?

2020. augusztus 3. 05:46

R. Istvánné kérdése: Szeder terméseim egy része világosabb, olyan mintha nem érett volna meg. Mi okozza ezt?

Mitől hullanak a fiatal hajtások az almafáról?

2023. május 21. 04:36

Almafámról az elmúlt napokban sok fiatal, 2-4 leveles hajtás hullott le. Nem volt szélvihar, a nagy eső előtt történt még. A hajtásvégeken nem láttam semmi elváltozást, épeknek tűnnek, csak fekszenek a füvön. Mi okozta?

Milyen növénnyel érdemes a szőlősorközöket takarni?

2019. március 31. 06:48

S. Soma kérdése: Szeretném a szőlő sorközét gyommentesen tartani, ehhez keresek olyan takarónövényt, amely a talajt is védi. Mit ajánlanak?

Hol teleltessem a nyár folyamán kertben nevelt fikuszomat?

2023. október 24. 04:37

Hol teleltessem a nyár folyamán kertben nevelt fikuszomat? Válaszukat nagyon várom!