Hogyan tervezzük meg a veteményest? Mit hova helyezzünk el a vetésforgóban?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
Akár nagyüzemi, akár kiskerti termesztésről legyen szó, érdemes megtervezi, mit és hova vetünk, ültetünk majd kertünkbe. Ehhez nemcsak az adott év elképzelését kell szem előtt tartani, hanem az elmúlt években termesztett növényfajok helyével is érdemes tisztában lennünk. Ez alapján tudjuk ugyanis elkészíteni tervünket, mellyel a megfelelő vetésforgót és növénytársítást is be tudjuk tartani. Egy jól kialakított terv és vetésforgó, ugyanis a kártevők és kórokozók visszaszorításában, a tápanyagok és a talaj kihasználásában is hasznunkra válhat. Végeredményképpen tehát nagyobb hozammal számolhatunk a növény jobb termőképessége és kondíciója által, valamint a növényvédelmi kezelések számának mérséklésével időt és pénzt takaríthatunk meg.
A vetésforgónak, megfelelő növénytársításnak az alapeleme a növények rokonságának ismeretével kezdődik. Nézzük tehát a legfontosabb zöldségnövények családokba való besorolását:
- Burgonyafélék: paprika, paradicsom, burgonya, padlizsán.
- Pillangósvirágúak: borsó, bab, földimogyoró.
- Kabakosok: sárgadinnye, görögdinnye, uborka, cukkini.
- Káposztafélék: fejes káposzta, kelkáposzta, brokkoli, karalábé, bimbós kel, karfiol, torma, retek, mustár.
- Zellerfélék: sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, zeller, kömény, kapor.
- Fészkesek: saláta.
- Hagymafélék: vöröshagyma, fokhagyma.
- Perjefélék: csemegekukorica.
Az egymással rokonságban álló, egy családba tartozó zöldségfajok, így pl. a paprika, paradicsom, burgonya és padlizsán saját maga, illetve egymás után ugyanarra a helyre ne kerüljenek, illetve közeli szomszédságba sem érdemes őket elhelyezni! Ajánlatos tehát más családból származó zöldségfajt szomszédul megválasztani, melyek akár egymás növekedését serkentik, illetve a hasznos rovarok vonzásában, kártevők elűzésében vagy felszaporodásuk akadályozásában is egymás segítségére lehetnek.
Az egyik talán legismertebb társítás a sárgarépa és a hagymafélék között van, hiszen a hagymafélék a répát károsító répalegyet tartják távol, míg a sárgarépa az őket károsító hagymalégytől óv. A zellert a káposztafélék a rozsdától védik, míg a zeller a káposztalepkét tartja távol. A bazsalikom a kórokozók elleni védelemben lehet hasznunkra, valamint a beporzók vonzása miatt egyaránt értékes fűszernövényünknek számít. A talaj nitrogéntartalmára a bab és a borsó van jó hatással, melyet a nagy nitrogénigénnyel rendelkező burgonya, káposztafélék, szárzeller, kukorica, spenót és uborka is szívesen hasznosít.
Kiemelt kép: Pixabay