Mit nevezünk frigó palántának a szamócatermesztésnél?

Agrofórum Online

Szeretnék a jövőben szamócatermesztéssel foglalkozni, de még sokat kell tanulnom. Kérdésem, hogy mi az a frigó palánta? Hogyan állítják elő?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A frigó palánta elnevezés leginkább a nagyobb volumenben szamócatermesztéssel foglalkozó gazdák számára lehet ismert fogalom. A szamócapalánták ilyen módú előállításának módszerét Olaszországban dolgozták ki, a mai napig is a legtöbb szaporítóanyag innen kerül behozatalra Magyarországra. A frigó palánta levél nélküli szaporítóanyag, melynek rizómáin számos, erőteljes gyökér található meg. Ezek a palánták kifejezetten továbbszaporítás céljából ültetett anyatelepekről származnak. Az anyanövényeken szamócát nem termelnek, így virágaikat minden esetben eltávolítják, a legfőbb cél ugyanis az, hogy a növény minél több indanövényt képezzen.

Nyár végén az anyanövény is eltávolításra kerül, így segítve elő az indanövény önálló megerősödését, fejlődését. Az így kapott indanövények felszedésére nyugalmi állapotukban, fagymentes időben kerül sor. Lombozatuk eltávolítását általában kaszálógéppel, még az ültetvényből való kitermelésük előtt végzik. Az így kapott palántákat rizómáik mérete szerint osztályozzák, majd pedig gyors megfagyasztásuk után, hosszabb idejű tárolásukat -1,5 fokon végzik.

Nagy előny, hogy a palánták ilyen körülmények között akár 10 hónapig is eltarthatók jelentős károsodás nélkül.

A rizómák mérete alapján a palántákat különböző méretkategóriába is sorolják, ez alapján kerülnek a növények bizonyos darabszámban egy ládába. A gyöktörzsnek (rizóma) legalább 7 mm körüli átmérővel kell rendelkeznie, melyen 10 db, 6 cm hosszúságú gyökérnek is lennie kell. Elvárás továbbá, hogy a gyökér sárgásbarna színű, bojtos, vágásmentes, jól elágazó, talajmaradványoktól mentes legyen.

Fontos követelmény továbbá az is, hogy a frigó palánta csúcsrügye is jól fejlett legyen, szívlevelének hossza pedig ne érje el a 2 cm-t. A nagyobb rizómákkal rendelkezőkből kisebb számú, míg a vékonyabb rizómákkal rendelkező palántákból több száz darab (500, 600, 700, 800 stb.) kerül bele egy ládába. A kategorizálás nemcsak az ár meghatározása miatt fontos, hanem azért is, hogy egy ültetvénybe ugyanolyan fejlettséggel rendelkező növények kerüljenek beültetésre.

Kiemelt kép: Pixabay

Milyen fajtát válasszak, hogy nyártól őszig folyamatosan teremjen a paradicsom?

2025. február 4. 04:37

Hogyan lehet elérni, hogy nyár elejétől őszig folyamatosan legyen érő paradicsomom a kertben? Nyár végére legyengülnek a tövek, leveleik leszáradnak és már alig teremnek. Milyen fajtát válasszak?

Palántázáskor miért nem kelnek ki a magok?

2021. február 24. 12:48

Palántanevelés céljából elvetett magvaim nem kelnek ki. Mi okozhatja a problémát?

Május végi teendők a konyhakertben

2022. május 28. 09:38

Május vége felé már a másodvetéseknek is itt van az ideje és elindult a palánták aktív kiültetési időszaka is.

Miért lassú a palánta eredése?

2019. április 9. 09:20

Utóbbi években, a zöldségtermesztésben jelentősen visszaszorult a helyrevetés, egyre több olyan növényt is palántáznak, amelyet korábban magvetéssel szaporítottak.