Szeretnék a jövőben szamócatermesztéssel foglalkozni, de még sokat kell tanulnom. Kérdésem, hogy mi az a frigó palánta? Hogyan állítják elő?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A frigó palánta elnevezés leginkább a nagyobb volumenben szamócatermesztéssel foglalkozó gazdák számára lehet ismert fogalom. A szamócapalánták ilyen módú előállításának módszerét Olaszországban dolgozták ki, a mai napig is a legtöbb szaporítóanyag innen kerül behozatalra Magyarországra. A frigó palánta levél nélküli szaporítóanyag, melynek rizómáin számos, erőteljes gyökér található meg. Ezek a palánták kifejezetten továbbszaporítás céljából ültetett anyatelepekről származnak. Az anyanövényeken szamócát nem termelnek, így virágaikat minden esetben eltávolítják, a legfőbb cél ugyanis az, hogy a növény minél több indanövényt képezzen.
Nyár végén az anyanövény is eltávolításra kerül, így segítve elő az indanövény önálló megerősödését, fejlődését. Az így kapott indanövények felszedésére nyugalmi állapotukban, fagymentes időben kerül sor. Lombozatuk eltávolítását általában kaszálógéppel, még az ültetvényből való kitermelésük előtt végzik. Az így kapott palántákat rizómáik mérete szerint osztályozzák, majd pedig gyors megfagyasztásuk után, hosszabb idejű tárolásukat -1,5 fokon végzik.
Nagy előny, hogy a palánták ilyen körülmények között akár 10 hónapig is eltarthatók jelentős károsodás nélkül.
A rizómák mérete alapján a palántákat különböző méretkategóriába is sorolják, ez alapján kerülnek a növények bizonyos darabszámban egy ládába. A gyöktörzsnek (rizóma) legalább 7 mm körüli átmérővel kell rendelkeznie, melyen 10 db, 6 cm hosszúságú gyökérnek is lennie kell. Elvárás továbbá, hogy a gyökér sárgásbarna színű, bojtos, vágásmentes, jól elágazó, talajmaradványoktól mentes legyen.
Fontos követelmény továbbá az is, hogy a frigó palánta csúcsrügye is jól fejlett legyen, szívlevelének hossza pedig ne érje el a 2 cm-t. A nagyobb rizómákkal rendelkezőkből kisebb számú, míg a vékonyabb rizómákkal rendelkező palántákból több száz darab (500, 600, 700, 800 stb.) kerül bele egy ládába. A kategorizálás nemcsak az ár meghatározása miatt fontos, hanem azért is, hogy egy ültetvénybe ugyanolyan fejlettséggel rendelkező növények kerüljenek beültetésre.
Kiemelt kép: Pixabay