Mit tegyünk a kajszifa moníliával fertőzött hajtásrészeivel?

Mit tegyünk a kajszifa moníliával fertőzött hajtásrészeivel?

Agrofórum Online

Hiába permeteztem virágzás idején, mégis megjelent kajszifáimon a monília. Mi legyen a fák fertőzött hajtásrészeivel?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A moníliás hajtás- és virágszáradás (Monilinia laxa, Monilinia fructicola) nemcsak a kajszifák, hanem a többi csonthéjas gyümölcsfaj jelentős betegsége is. Súlyos fertőzésére általában abban az esetben kell számítanunk, amennyiben a virágzási időszakban a kórokozó számára optimális, párás, nedves körülmények teljesülnek.

A nem teljes mértékben sikerült védekezés azonban hamar megmutatkozik a virágok csésze- és sziromleveleinek barnulásával és lankadásával, valamint a hajtások és a kocsányok barnulásával, elhalásával. Ezeket a tünetes részeket érdemes eltávolítani a fáról, lemetszeni és megsemmisíteni. Ezt úgy végezzük el, hogy a betegség tüneteit mutató rész alatti, egészséges részéből is pár cm-t levágunk.

Ezt a műveletet a fák épségének megőrzése érdekében minél hamarabb érdemes megtennünk, majd ezután egy felszívódó gombaölő készítménnyel védekezzünk a további fertőzés kialakulása ellen. A monília ugyanis a hajtások alsó, vastagabb részén hosszú, ovális, besüppedő foltok formájában is megjelenhet, valamint a vesszők és az ágak rákos sebeinek kialakulásához is vezethet. A terméseken fokozatosan növekvő rothadást okoz, melyből idővel gyümölcsmúmiák képződnek.

A monília elleni védekezésben nagy jelentősége van az ősszel és tavasszal elvégzett lemosó kezeléseknek is, nemcsak a virágzáskori permetezésnek. A kémiai védekezés a nagyobb hatékonyság elérése miatt, megelőző jelleggel már fehérbimbós állapotban is elkezdhető. A kórokozó fertőzéséhez megfelelő környezeti feltételek mellett és a virágzás hosszának figyelembe vételével legalább három alkalommal, fővirágzásban, a virágzás végén, és a sziromhullás kezdetén is szükséges a permetezés.

A készítmények közül pl. ciprodinil, penkonazol, fenhexamind hatóanyagú szerek közül válogathatunk, mely készítmények szabadforgalmúak, azok kiskerttulajdonosok számára is megvásárolhatók. A kémiai védekezések elvégzése mellett a fertőzési források, rákos sebek kezelésének és a gyümölcsmúmiák eltávolításának egyaránt kiemelt jelentősége van.

Miért nem fejlesztett erőteljes lombot a gömbjuhar?

2022. május 30. 04:36

Gömbjuhar fám, mely több, mint 15 éves, furcsán viselkedik. Idén alig volt levele, azok is erőtlenek, szinte csak a termései láthatók a fa koronájában. Mi baja lehet?

A hortenzia és kékítése

2021. július 11. 16:59

Nézzük is sorra a leggyakoribb kérdéseket, melyek mostanában rendre felmerültek a hortenziával kapcsolatban.

Az őszibarack szakszerű metszése - videó!

2021. március 10. 08:45

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az őszibarack fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével. Az őszibarack kompakt váza formájának fenntartó metszése szakszerűen.

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

2018. február 26. 16:04

Hiába a február végi nagy hideg, a kártevők és betegségek nem fognak tömegesen elpusztulni, a növényvédelemre ismét fel kell készülni.