Mit tehetek a fiatal gyümölcsfáknál fellépő ágelhalások ellen?

Agrofórum Online

Fiatal, tavaly ültetett gyümölcsfáimnál hasonló ágelhalásokat észleltem. Mit tegyek, meg szeretném menteni őket?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Az alma- és kajszifákon észlelhető fekete színű elhalások nagyon hasonló tüneteket mutatnak. Nagy valószínűséggel azonos ok idézte elő, ami viszont a fertőzött metszőollótól származik.

A facsemeték telepítése után a vesszőit alaposan vissza kell metszeni, hogy a korona kinevelését a szerény gyökérzet el tudja látni. Tehát egy megfelelő egyensúlyt kell kialakítani a gyökér és a lomb között.

A képen látható elhalásokból arra lehet következtetni, hogy ez meg is történt, de nem kellő gondossággal. Nehezen eldönthető, hogy ezeket a metszéseket még a faiskolában, az eladásnál, vagy Önök tették-e meg, de a következmény jól látható.

Elhalt vessző, fertőződés (fotó: a kérdező felvétele)

A metszés előtt és után, növényenként az ollót, kést, a vágásra használt fémeszközt fertőtleníteni kell. Ellenkező esetben a pengére tapadt növényi nedvvel együtt az abban élő kórokozókat is átterjesztik a következő megvágott növényre. A vágással megsebzett sejtekbe jutnak be a kórokozók (gombák, baktériumok, gyakran vírusok is), amit szabad szemmel nem érzékelünk, de megállíthatatlan folyamat indul meg.

Az eszközök mindenféle kórokozó elleni fertőtlenítésére a nátrium-hipoklorid hatóanyagú Hypó az egyik legolcsóbb és könnyen beszerezhető anyag, melynek hígítása is, mivel folyékony, könnyen, mérleg nélkül kivitelezhető. A háztartási Hypóból, ami jelenleg 18%-os töménységű, 1 liter vízbe 150-200 ml-t (1,5-2 dl) kell bemérni, összekeverés után a fémeszközöket 3-5 percig áztatni benne. A lúgos folyadékot a fémről ezután langyos vízben áztatással le kell mosni.

Alma ágfertőzése (fotó: a kérdező felvétele)

A metszéssel sebbe került kórokozók sejtről sejtre haladnak, felszaporodnak, a faszöveten láthatóvá válik a romlás: a szövet színe, állaga megváltozik. Ilyen elváltozást kémiai anyaggal nem lehet meggyógyítani, mentesíteni. A megbetegedett fás résztől a fát csak annak ki- vagy levágásával lehetséges mentesíteni. A beteg részt mindig egészséges fás résszel együtt kell eltávolítani, annak mérete nehezen határozható meg. Legalább 10, de inkább 15 cm-es egészséges fás résszel ajánlott levágni. Fontosa a metszési felület belső szövetének színét, esetleges rajzolatát megfigyelni: ha már oda is belenőtt a kórokozó, azt enyhe sárgás-barna elszíneződés szokta jelezni. A metszést kövesse a seb légmentes befedése bármelyik kapható fasebkezelővel, annak használatával meg lehet előzni a vágási felület alatti vesszőszáradást.

A beküldött képeken látható elhalásokat, amik már elfeketedtek, a leírtak alapján vágja vissza, legyen következetes és szigorú, ne sajnálja a megfelelő méretű egészséges résszel együtt levágni a beteget. Az se riassza vissza, ha netán a törzset kell erősen visszametszenie, a fa 1 év alatt új koronát képes növeszteni. A fiatal fa gyorsan fejleszt új hajtásokat, regenerálódik, a beteg részek levágásánál a biztosra törekedjen. Ha netán fertőzött részek ott maradnak a fás vesszőkben, gyorsan terjednek tovább, később sokkal nagyobb fás részeket kell majd kivágnia, ami a fát erősebben megviseli.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Az almamoly elleni védekezés biológiai módszerrel

2020. március 26. 08:25

Napjainkba a megváltozott klimatikus viszonyok és az EU növényvédő szer szabályozása eredményeként az almát károsító molyfajok közül az almamoly (Cydia Pomonella) egyértelműen az első helyre került.

Milyen kártevő van az almafámon, hogyan tudok tőlük megszabadulni?

2020. július 31. 07:20

Almafámon fehér, vatta szerű telepek jelentek meg a friss hajtásokon. Milyen károsító lehet ez és hogy kell védekeznem ellene?

Milyen növényvédő szereket használhatunk az almánál varasodás és lisztharmat ellen?

2024. június 26. 04:36

Milyen növényvédő szereket használhatok kiskertben alma varasodása és lisztharmat betegsége ellen?

Csökkent tavaly az olasz gyümölcs kivitel

2019. május 8. 09:37

Az olasz friss gyümölcsök mennyisége tavaly az ország minden fő exportpiacán esett, de a legnagyobb mértékben Spanyolországban, ahova 30 százalékkal tudtak kevesebbet szállítani, mint a megelőző évben.