Mit tehetek azért, hogy karácsonyfám frissességét a legtovább megtarthassam?

Mit tehetek azért, hogy karácsonyfám frissességét a legtovább megtarthassam?

Agrofórum Online

A megvásárolt fák további frissességét otthon úgy őrizhetjük meg, hogy hűvös helyen (kert, garázs, pince) tároljuk és egy vízzel teli vödörbe állítjuk őket.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A karácsonyfák beszerzésére helyenként már november végétől lehetőségünk nyílik. A fenyőárusok többféle méretű, kinézetű és összegű fenyői közül választhatunk. A legtöbb helyen a közönséges lucfenyővel, az ezüstfenyővel és a mutatós Nordmann jegenyefenyővel találkozhatunk a kínálatban. Klasszikus formája és ára miatt a lucfenyő a legelterjedtebb, viszont hátránya, hogy levelei szobahőmérsékleten hamar potyogni kezdenek. Az ezüstfenyő és a Nordmann fenyő tűlevelei tartósabbak, valamint a Nordmann tűlevelei nem szúrósak, ezért a díszítésük is könnyebb feladat. A fa kiválasztásakor törekedjünk arra, hogy olyat válasszunk, amit nem sokkal az ünnep előtt vágtak ki. Manapság több helyen van lehetőség arra is, hogy még az ültetvényben válasszuk ki a fát.  Az előre kivágott fák vásárlása esetén érdemes megkérdezni, hogy mikor vágták ki és hogy honnan érkezett a fa. A megfelelő fák levelei rugalmasak és nem hullnak le könnyedén, ha a tűlevelek tapintásra szárazak és törékenyek, akkor érdemes más fa után keresgélni.

A megvásárolt fák további frissességét otthon úgy őrizhetjük meg, hogy hűvös helyen (kert, garázs, pince) tároljuk és egy vízzel teli vödörbe állítjuk őket. Mielőtt végleges helyére, tennénk a fáinkat ajánlatos 1-2 napot magasabb hőmérsékletű helyre (télikert, lépcsőház) vinni, egy kicsit melegebb körülményekhez szoktatni. Ez a pár nap elegendő ahhoz is, hogy az ágai megfelelően kiterüljenek, ezért ekkor már a hálót is érdemes levágni róla. A szobában lehetőleg olyan helyet keressünk, ami viszonylag hűvös. A fűtőtest mellett a fák hamar kiszáradnak és leveleik potyogni kezdenek. A lakásban sem szabad az öntözéséről elfelejtkezni, hiszen a tűlevelek hullása így akadályozható meg a legkönnyebben, ezért célszerű vízpótlásra is alkalmas karácsonyfatalp alkalmazása. Szobahőmérsékleten vízigényük naponta kb. 0,5-4 liter méretüktől függően. Tovább növelhető élettartamuk párásítással, azaz ágak permetezésével. Az ünnepek végeztével, ha már nincsen szükség a fákra akár újra is lehet hasznosítani, komposztálni, vagy fagyűjtő helyre vinni!

Mi okozza gubacsok kialakulását és a hajtások elhalását a karácsonyfán?

2019. december 4. 14:04

K. Zoltán kérdése: Mi okozza a gubacsszerű tüneteket és a hajtások gyenge fejlődését a karácsonyfán? Hogy lehet megvédeni a fákat ezektől a kártevőktől?

Hogyan ültessük ki a gyökeres fenyőfát?

2021. január 4. 08:48

Karácsonyfának gyökeres fenyőt vásároltunk. Hogyan ültessük ki, hogyan végezzük szakszerűen, hogy megeredjen?

Hogyan gondozzuk a gyökeres karácsonyfát?

2021. november 27. 06:50

Gyökeres, konténerben nevelt fenyőt tervezek vásárolni karácsonyfának. Milyet érdemes keresnem? Életben fog maradni, ha a szobai léte után kiültetem?

Hogyan tartsuk életben a karácsonyfát az ünnepek alatt, hogy ne kelljen végül kidobni?

2023. december 14. 07:10

Egyre több ember töpreng el azon, hogyan lehetne megúszni azt, hogy egy egészséges, sok éves fenyőt, ami még sok évig élhetne, megvegyen „halottan” és két hét után a szemétbe dobjon.