Milyen rovarok potyognak a karácsonyfáról?

Milyen rovarok potyognak a karácsonyfáról?

Agrofórum Online

Gyökeres karácsonyfánkról január elejétől apró, fekete bogarak potyognak le a szobában a padlóra, szőnyegre, már mozognak, másznak is. Mik lehetnek ezek, tehetek-e ellenük? Valamilyen hatásos módszert szeretnék.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Fenyőféléken sokféle rovar él, azok közül a fenyőtetűre illik az Ön leírása. Nem írta meg, hogy milyen fenyőféle az érintett fafaj, és azt sem tudjuk, hogy honnan származik. Manapság Európa számos országából hoznak be, és árusítanak fenyőket, onnan behurcolt tetvek is lehetnek. Fenyőkön a Cinara tetű nemzetségbe tartozó különböző tetűfajok élnek, külsőre kissé eltérő színűek. Levéltetű, kéregtetű és gallytetű néven is ismertek. Mindegyik szívó kártevő, a fenyők nedvéből táplálkoznak, szívásuk nyomán sárgulnak a levelek, később lehullanak. Gyengítik a fákat, hajtás- és ágelhalást okozhatnak.

Karácsonyfáról lehullott tetű (fotó: a kérdező felvétele)

A tetvek kifejlett nőstényei telelnek át általában, 2-4 mm nagyságúak, és amint kedvező a hőmérséklet, aktív állapotba kerülve, megkezdik szaporodásukat. A lakásba bevitt fán élő, téli nyugalmi, inaktív állapotukban lévő tetveket az egyenletes szobai meleg megzavarta, elkezdtek mozogni, eleinte lassan, majd napról napra gyorsabban. A kép alapján nem határozható meg pontosan, mely fajról van szó, de az okozott probléma és az elhárítás szempontjából nem is fontos, azonos módon lehet, ha lehet egyáltalán, a bajt orvosolni. Lakásban megjelenésük visszatetszést kelt, padlón, szőnyegen, bútoron szétterjedhetnek, bepiszkítják azt, bár emberre nem veszélyesek.

Fenyőtetű (Cinara piceae)

Feldíszített karácsonyfánál nem sok lehetőség áll rendelkezésre ilyen helyzetben. Tekintve, hogy a fa bevitelét követően néhány nap múlva kezdenek csak mozogni a tetvek, ez általában januárra esik. Leghatékonyabb megoldásnak a fa azonnali lebontását, díszeinek eltávolítását javaslom, és szabadba történő kivitelét. A lakáshoz képest hűvösebb hőmérséklet újra lelassítja, megállítja aktivitásukat. Szerencsére most enyhe az idő, gyakran esik is az eső, ami segít a tetvek nagy részének lemosásában. Gyökeres fenyő lévén, gondolom, kiültetését tervezik. A szabadföldi viszonyokhoz szoktatás néhány napos időszaka után ajánlom kiültetni, de előtte a tetvek ellen észszerű kezelni. A tetvek számától függően valószínű, az erős vízsugárral végzett lemosás, a tetvek vízzel leverése is elégséges. Később, márciustól, a felmelegedés megkezdődésével NeemAzal vagy Teppeki rovarölő szerek valamelyikével végzett permetezés megállítja szaporodásukat. Permetezéshez fenyőknél mindig szükséges nedvesítő szert is adagolni, erre a célra bármelyik árusított tapadásfokozó anyag megfelelő.

Szívogató fenyőtetvek

A jövőre vonatkozó megelőző tanácsom, amit érdemes megfontolni: vásárlásnál, a fa kiválasztásánál alaposan vizsgáljuk meg a fa koronáját, esti, gyenge fényviszonyok mellett használjunk zseblámpát. Mielőtt a fát bevisszük a lakásba, még otthon újra nézzük át a lombját, fás részeit, tűlevelek tövét. A szállítás során rátapadt piszoktól, portól egyébként is érdemes megszabadítani lombját lezuhanyozással, ez a vízfürdő a megbújó rovarokat is lemossa.

A szobában már feldíszített fáknál több módszert is hallottam megoldásként, bár azokat nem ajánlom, mert azokhoz a dekorációt el kell távolítani róluk, de ismertetem. A tetveket kézi porszívóval javasolják eltávolítani. Véleményem szerint a szívó hatás csak a tetvek egy részét szippantja be, egy része biztos rajta marad, azok újból felszaporodnak, amit a kiültetésnél figyelembe kell venni. Többen ajánlották a háztartási rovarölő spray használatát. Azok valóban elpusztítják a tetveket is, ha közvetlenül rájuk szórják, hiszen hatóanyagaik többsége azonos a mezőgazdaságban is forgalmazott rovarölő szerekével, de adalékanyagaik perzselést okozhatnak a fák lombján. A kezelés után a helyiségben tartósan nem ajánlott tartózkodni 24 óráig.

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

2019. október 20. 08:38

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel, stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

2019. május 23. 06:53

A mezőgazdaság sürgős megújulásának egyik záloga, ahogy látható, a dróntechnológia lehet, amelyben további komoly potenciál rejlik.

Mik lehetnek a furcsa, tüskés rovarok a kecskerágón?

2022. szeptember 4. 04:36

Kecskerágó bokromon nagyon furcsa tüskés, fekete színű, kicsi rovarfélék élnek tömegesen. A kép alapján meg tudják határozni? Mivel permetezzem a bokrot?

Mit tehetünk az egészséges mogyorótermésért?

2019. szeptember 5. 04:36

F. Mihály kérdése: Mogyoróbokrom évek óta csak romlott mogyorót ad, többnyire már nyáron lehullanak a beteg termések. Mit tegyek, hogy egészséges mogyorót tudjak a következő évben betakarítani?