Mi van az ostorfa levelének fonákán?

Mi van az ostorfa levelének fonákán?

Agrofórum Online

B. Katalin kérdése: Ostorfám leveleinek fonákán apró, lapos kártevőket figyeltem meg. Mi károsíthatja az ostorfát?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

Az ostorfalevél fonákán pajzstetűk láthatók. Néhány éve írták le hazánkban. A szürke ostorfa-teknős pajzstetű valószínűleg  ázsiai eredetű, onnan került be az Egyesült Államokba és Európába. Magyarországra valószínűleg Olaszországon keresztül, dísznövény szaporítóanyaggal érkezhetett. Elterjedése a mediterrán jellegű, melegebb területekre korlátozódik. Az ostorfák legyengülésében szerepe lehet.

Szürke ostorfa-teknős pajzstetű az ostorfalevél fonákán

Viszonylag nagy méretű, általában 5-7 mm nagyságú pajzzsal rendelkeznek, ezek borítják a fertőzött ágrészeket. Fiatal korban a nőstények testének színe világos, szürkés, barnás, rugalmas tapintatú, mely később besötétedik, a pajzs erősen domború lesz.

A faj szűznemzéssel szaporodik, Magyarországon feltehetően 1 nemzedéke van évente, a kis, lapos lárvák a levelek színén és fonákán szívogatnak. Ősszel a fiatal ágakra húzódnak és lárvaalakban telelnek. Magyarországon eddig kizárólag nyugati ostorfáról mutatták ki a fajt, ugyanakkor ez a növény csak hazánkból ismert a faj tápnövényeként. Kárt elsősorban dísznövényeken, és néhány gazdasági növényen okoz. Mediterrán területeken, ahol citrusfélék termesztése folyik, jelentős gazdasági kártevő. A faj jelenlétét sokszor az általuk kibocsájtott ragadós mézharmat árulja el, vagy a sárguló lombozat hívja fel rá a figyelmet. A kiválasztott mézharmat a levelekre kerülve másodlagos kórokozóknak nyújthat táptalajt, így megjelenhet a korompenész, mely csökkenti a dísznövények esztétikai értékét és csökkenti a fotoszintetizáló levélfelületet.

A fekete színű szürke ostorfa-teknős pajzstetű parazitált

A lárvák telelnek át a fiatal ágakon, az olajos téli lemosó permetezés gyérítheti. A nyár folyamán a viaszos pajzs alatt, illetve a kirajzó, még pajzs nélküli lárvákat lehetne a permetezésekkel gyéríteni.

Négyfoltos szerecsenkata – (Exochomus quadripustulatus)

Jó hírt kaptam Dr. Haltrich Attilától, hogy a négyfoltos szerecsenkata ezzel a pajzstetűvel táplálkozik, és a szürke ostorfa-teknős pajzstetűnek is van parazitája, gyakran megfigyelhetünk fekete ostorfa-teknős pajzstetűt, melyek a paraziták miatt feketék.

Időben gondoskodjon a repce egészséges tavaszi indulásáról!

2018. március 26. 07:13

Első alkalommal, amikor a repcénket permetezzük, gondolnunk kell a fóma és egyben a szárormányosok elleni védelemre.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

Poloskák jelentősége a napraforgóban

2019. március 21. 17:37

A korszerű biológiai alapok nyújtotta potenciál kiaknázásában, kulcsszerepe van a növényvédelemnek. A napraforgóban károsító polifág fajok közé tartoznak a poloskák, amelyek közül a mezeipoloskák és a hozzájuk hasonló kárt okozó bodobácsok érdemelnek említést.