Mit tehetünk a körterozsda ellen?

Mit tehetünk a körterozsda ellen?

Agrofórum Online

A körtefák levelein apró fényes sárga foltok jelentek meg. Mik azok, mit tehetek ellenük?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A foltok leírása alapján egyértelműen megállapítható, hogy a körterozsda (Gymnosporangium sabinae) nevű gomba foltjai jelentek meg. Ez a betegség, helyesebben a gomba fejlődése kicsit bonyolult: 4 spóra alakja fejlődik ki szigorúan egymást követően, mindegyik más színű és alakú foltokat okoz. Mindezt bonyolítja, hogy a 4 spóraformája, azok telepei 2 különböző növényen fejlődnek ki, gazdát (növényt) cserél a gomba. A gomba fejlődési ciklusát csak akkor járja be, ha mindkét gazdanövény néhány száz méter távolságban megtalálható. A körtefa mellett a borókára (Juniperus sp.) van szüksége a fejlődési ciklus végigjárásához. Ha egyik növényt eltávolítják, kivágják, a betegség eltűnik.

Körterozsda betegség felismerését segítő tünetek a következő:

Téli spóra
Tavaszi spóra
Nyári spóra
  • borókaféléken telel át a gomba a fás ágaiban, és áprilisban azokon narancsvörös borostyánszínű néhány mm-es puha, zacskószerű, kocsonyás képletek nőnek, abban helyezkednek el a téli spórái. A gomba a fertőzött boróka vesszőkben telel micéliummal, és minden évben azok indítják el a járványt.
  • Szél és vízcseppek közvetítésével rákerülnek a körtefák leveleire a téli spórák, azokon a levelek színén apró, 1-3 mm-es szabálytalan alakú, sárga, fénylő, nedves felszínű, kissé kiemelkedő foltok láthatóak. Ez a tavaszi spóraalak, ezt észlelte Ön is, és még hetekig ezek vannak a leveleken, de később kicsit megnagyobbodnak.
  • Nyáron, ugyanezen levelek foltjainak hátoldalán fejlődnek ki a nyári spórák telepei: több mm nagyságú narancssárga színű foltok, megvastagodóak, a levelek színéből kissé kiemelkednek. Fejlődésük során nyár végére több mm magasságban kiemelkedő gombaképletek fejlődnek rajtuk. Színük és alakjuk miatt nagyon feltűnőek, a nagy számban megjelenő foltok megrémisztik a hobbikertészeket. Tulajdonképpen a fákat nem pusztítják ki, ugyan csökkentik a levelek zöld felületét, tehát az asszimiláló felületet, de csak kivételes esetben okoznak olyan kárt, hogy feltétlenül permetezni kelljen ellene házi kertben. A gomba a körtefa fás részeit nem fertőzi, nem azon telel, a fát emiatt nem kell lemosó permetezésben részesíteni. A foltos körte leveleket lehet komposztálni vagy talajba ásni, tavasszal nem ezek indítják el a rozsdafertőzést.
  • Borókáknál a fertőzött vesszők orsó alakúan megvastagodnak. Ahol a téli spórák megjelennek, a tünetes ágat ki kell vágni és megsemmisíteni. Súlyos fertőzésnél, a körténél – varasodással együtt – a difenokonazol hatóanyagú felszívódó vagy mankoceb hatóanyagú kontakt gombaölő szerrel lehet védekezni ellene. A mankoceb forgalmazása és felhasználása 2022. évtől már nem engedélyezett, kivonják a forgalomból.

Mik lehetnek a narancssárga, kocsonyás, zacskószerű képletek a borókán?

2019. május 14. 09:34

R. Gáborné kérdése: Boróka bokraimon tavasszal feltűnő narancssárga színű, kocsonyás, zacskószerű képletek jelentek meg, melyek hamar beszáradtak. Sajnos nem készítettem képet róluk. Meg tudják mondani, hogy mik voltak?

Intenzív a keleti gyümölcsmoly rajzása

2021. július 8. 05:03

Kajszin az előbbi levéltünetek mellett a termésen is okozhat megbetegedést a sztigmina, ami rontja a piaci értékét.

Mi okozza a körte levelén kiemelkedő, furcsa képletek kialakulását?

2023. október 26. 04:39

Mi okozza a körtelevél képen látható elváltozását? Kérem szíves segítségüket!

Mi okozza a kis körték hullását a fákról?

2023. július 1. 04:36

Mi okozza a kis körték lehullását a fákról? A képen látható tüneteknek köze lehet hozzá?