Mi okozza a körte levelén kiemelkedő, furcsa képletek kialakulását?

Mi okozza a körte levelén kiemelkedő, furcsa képletek kialakulását?

Agrofórum Online

Mi okozza a körtelevél képen látható elváltozását? Kérem szíves segítségüket!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A küldött képen körterozsda tünete látható. Általában a kórokozó a levelet fertőzi, csak ritkábban jelenik meg a betegség a hajtásokon és a gyümölcsökön. A levélen látható tünetek a kórokozó fejlődési alakjainak változásával eltérően alakulnak. A foltok ugyanis kezdetben alig észrevehetők, hiszen fél-egy centiméteres nagyságúak, halványzöld színűek. Idővel a foltok sárgulása, majd pedig narancsvörös színeződése is bekövetkezik.

A továbbiakban a foltok fokozott vastagodása, valamint növekedése is megtapasztalható tünetként. A levél színén apró sötétbarna foltok képződnek, melyek kissé kiemelkedők. Látványosabbak viszont már a levél fonáki oldalán kialakuló pár mm nagyságú gombaképletek (úgynevezett ecídiumok) megjelenése. A levelek mellett a hajtásokon és terméseken képződő esetleges tünetek is ehhez hasonló megvastagodás formájában mutatkozhatnak meg. A kórokozó fejlődéséhez két növény szükséges, melyek közül egyik a körte, másik pedig a különböző borókafajok. A borókán a kórokozó hatására a hajtásokon orsó alakú megvastagodás alakul ki, melyben a betegség áttelelése is biztosítva van.

Körterozsda tünetei a körte levelein (fotó: a kérdező felvétele)

A védekezés egyrészt a két növény egymástól való izolációján is alapulhat, hiszen a kórokozó csak akkor tud kifejlődni, ha mindkét növény megfelelő közelségben helyezkedik el számára. Légmozgás segítségével ugyanis a tavaszi időszakban kerülnek a kórokozó képletei a körtefák levelére. Érdemes tehát a borókát is, amennyiben saját kertünkben található, átvizsgálni, a beteg és megvastagodott hajtásait eltávolítani, így a tavaszi fertőzést megakadályozni.

A rendszeresen növényvédelmi kezelésben részesülő körtefákon, melyeket varasodás ellen is kezelünk, a rozsda nem szokott megjelenni. A kémiai védekezést érdemes tehát már a varasodással egymenetben, tavasszal, fakadás után megkezdeni, majd pedig a vegetációs időszakban is több alkalommal elvégezni (pl. difenokonazol hatóanyagú Alfa Solo, Agrizole, Difcor, Score, Mavita készítményekkel). A mostani őszi időszakban a kórokozó ellen már nem tudunk védekezni, a lombon a kórokozó át sem tud telelni, így ebből a szempontból a lemosó kezelésnek sincsen jelentősége. A lemosást viszont ennek ellenére érdemes elvégezni a körtefákon a többi kórokozó és kártevő gyérítése szempontjából.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Mely szobanövények érik be kevesebb gondozással is?

2022. december 24. 04:36

Vannak olyan szobanövények, amik kevesebb gondozással is beérik? Sajnos nem mindig jut időm öntözésükre és ápolásukra.

Mi lehet a burgonyagumó héján a barna gyűrű alakú rajzolat?

2020. február 25. 05:36

B. Ákosné kérdése: Burgonyagumókat vásároltam, némelyiknek a héján barna gyűrű alakú rajzolatok voltak. Étkezési célra felhasználhatom ezeket a gumókat? Mi az oka az érdekes „mintáknak”?

Mikor és hogyan metsszem meg a leandert?

2020. október 1. 10:52

A leander esetében, ősszel, még a teleltetés előtt érdemes a metszést elvégezni.

Hogyan ismerhetem fel a pettyesszárnyú muslicát?

2020. augusztus 13. 11:08

Hogyan csapdázhatom és ismerhetem fel a pettyesszárnyú muslicát?