Mit tehetünk a szőlő agrobaktériumos betegsége esetén?

Agrofórum Online

P. Mátyás kérdése: A kertemben az egyik szőlőtőkén jókora daganatokat vettem észre. Mi okozhatja az elváltozást? Mit tehetek a betegség ellen?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A szőlő törzsén agrobaktériumos daganatok láthatók. Olyan tumorok amelyek komoly gondot jelentenek a tőkének és jelenthet a többi tőkéknek is, ha nem vagyunk kellően óvatosak. Ezek a tumorok megakadályozzák a normális nedvkeringést. A baktérium a növényben van anélkül, hogy látható lenne. A daganat csak akkor jelenik meg, ha a külső feltételek adottak: a szőlő sérülésekor, mechanikai okok miatt vagy fagy hatására.

Agrobaktérium tumorok a szőlő törzsén

Az agrobaktérium a szőlő terjedőben lévő betegsége, amely sebparazitának számít. Seben keresztül jut be a növénybe és sejtburjánzást indít el, ami tumorok kialakulásához vezet. A tumorok alatt a szövetek elhalnak, tápanyag-ellátási zavar alakul ki, aminek előbb utóbb tőkeelhalás lesz a vége.

Sérülésen kialakult agrobaktériumos seb

A baktérium a növényi nedvek segítségével a növény bármely pontjára elvándorol. A fertőzés és a tünetek megjelenése között akár évek is eltelhetnek. A betegség mindig a téli fagy után vagy más sebzések miatt a vegetációs periódusban lép fel. A fagytűrő fajtákon kevésbé láthatunk tumorokat.

Agrobaktérium terjedése a szőlőtőkén belül

Az agrobaktériumos tőkék nem gyógyíthatók, az ilyen tőkéket el kell távolítani az ültetvényből, és meg kell semmisíteni. Az agrobaktériumos tőkék a további fertőzés forrásai lesznek, mert metszéskor a beteg tőkéről metszőollóval átvisszük a baktériumot az egészséges tőkére. A metszést a nedvkeringés megindulása előtt kell elvégezni, mert a betegség a szőlő könnyezési nedveivel is átvihető.

Agrobaktérium tumorok fiatal szőlő törzsén

A kártételt megelőzhetjük, ha a szőlőt meg tudjuk védeni a fagytól, és ha mindent megteszünk, hogy a a tőkenyak, a tőkefej vagy a törzs mechanikailag ne sérüljenek (kapával, vagy géppel). Agrobaktériummentes szaporítóanyagot kell beszerezni és ültetni. A tumoros részek eltávolításával a tőke tünetmentessé tehető, de ez a beavatkozás a tőkét a fertőzéstől nem mentesíti, ezért előfordul, hogy többéves tünetmentesség után a tőkében lappangó agrobaktérium kiváltó tényezők (sebzés, kéregszövet repedés, és ezzel egy időben csapadékos párás időjárás) együttes hatására a tőkén ismét megjelenik.

Agrobaktérium a szőlőtőkén

Szaporítóanyagot ellenőrzött, betegségmentes ültetvényből szabad szedni. A gyökereztetést steril közegben kell végezni, mert a friss metszlapokon keresztül nagy a fertőzés lehetősége.

Spanyol szőlőt ehetnek a kínaiak

2019. január 21. 11:33

Az ázsiai országban egyre népszerűbb ajándék a gyümölcs, és a fogyasztók a szőlő esetében a nagy bogyókból álló hatalmas fürtöket, a szép színeket és a magas cukorfokot részesítenek előnyben.

A Kárpát-medence borászati kultúráját meg kell őriznünk!

2023. március 4. 05:36

A kormány a tavalyi évben hívta életre a Schams Ferenc Tervet, hogy támogassa a Kárpát-medence magyar borászati kultúrájának fejlesztését.

Íme, a világ legdrágább szőlője!

2023. október 5. 09:40

El tudja képzelni, hogy a világ másik felén akad egy olyan gyümölcs, amelyet szó szerint aranyárban árulnak és ennek ellenére meg is veszik az emberek? De vajon mitől olyan különleges ez, miben más, mint a hozzá hasonló fajták, miként termesztik, és legfőképpen, mi alapján árazzák be?

D, mint Dubicz, M, mint Mátra

2022. február 23. 04:36

A Mátrai borvidék hazánk második legnagyobb bortermelő vidéke. Kevesen tudják, de többezer éves múltra tekinthet vissza. A XX. századig a szőlőművelés, borkészítés volt ezen a környéken a legfontosabb tevékenység, ám a II. világháborút követő időszakban úgy vélték a döntéshozók, hogy a legjobb, ami ezzel a vidékkel történhet az, ha ipari terület lesz. Mindez érthetően kevéssé kedvezett a borkultúrának. Mint ahogy az sem, hogy mind a Rákosi-, mind a Kádár-korszakban a Mátrai borvidéket az Egri borvidék részeként kezelték, és az itt termelt szőlő egri borként került forgalomba.