Mitől fekete foltos és pöttyös az alma?

Mitől fekete foltos és pöttyös az alma?

Agrofórum Online

Meg tudják mondani, hogy mitől fekete foltos és pöttyös a sárga almánk? Már a fán kezdődött. Elég csúnya ránézésre, de a belseje egészséges. Most a pincében vannak lerakva.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A beküldött képen látható almabetegség nem túl gyakori, és elsősorban olyan fákon fordul elő, melyeket nem vagy ritkán permeteznek, így például házikertekben vagy biotermesztés esetén. Üzemi almaültetvényekben a folyamatos gombaölő szeres védekezések ez ellen is védelmet nyújtanak, ezért ott nem figyelhető meg.

Két gombabetegség együtt szokott előfordulni, a megküldött képen is mindkettő látható: az alma koromfoltosság és a légypiszok betegségekről van szó. A világ minden részén előfordulnak, és az almán kívül mintegy 50 más gyümölcsfélén, díszfákon is megélnek, azok levelein, ágain és terméseiken. Mindkét gomba az almafák fás részén telel, és tavasszal onnan fertőzik a fiatal termések héját. A koromfoltosság 2-7 mm kiterjedésű foltokat okoz az alma héján, annak külső sejtrétegében, a foltokon él a sötét színű gombafonál szövedék, ami könnyen letörölhető róla. A légypiszok betegségnél a foltokban apró fekete pontok (gombaképletek) fejlődnek, és ha sűrűn nőnek, feketés színű foltokat alkotnak. A bevonatok felszínesek, az alma bőrszövetét mélyen nem károsítják. Mindkét kórokozó elsősorban esztétikai kárt idéz elő, az alma minőségét nem rontja, bár az áruértéket csökkenti. Elsősorban a sárga színű fajtákat kedvelik, illetve azokon könnyen észrevehetők, míg a piros, cirmosan tarka fajtáknál a héj színe kissé takarja a sötét foltjaikat.

Koromfoltos almák (fotó: a kérdező felvétele)

Mindkét gombabetegségnek a párás, esős időjárási periódusok kedveznek, ilyenkor lehet indokolt ellenük a kémiai védekezés. Az alma legjelentősebb gombabetegsége a ventúriás varasodás, az ellene kijuttatott gombaölő szerek ezen betegségek ellen is hatásosak. Szerválasztásnál alapelv, hogy amíg a levelek, gyümölcsök gyorsan nőnek, felületük napról napra gyarapodik, abban az időszakban elsősorban felszívódó gombaölő szerekkel (Amistar, Topas, Score stb.) lehet hatásos védelmet elérni. Később, egészen szüretig már a kontakt hatásúak is – valamennyi réz hatóanyagú (pl. Bordóilé Neo, Cuproxat), és a kálium-hidrogénkarbonát tartalmú biotermesztésben is engedélyezett Vitisan SP – védelmet nyújtanak. A téli lemosó permetezésre szintén a réztartalmú szerek ajánlottak.

Koromfoltosság és légypiszok betegség almán

Kémiai védelem mellett minden olyan termesztéstechnikai beavatkozás fontos lehet, ami a nedves fakorona gyors felszáradását segíti: metszésnél laza, szellős koronát kell kialakítani, a fa alatti növényzetet ne hagyjuk magasra nőni, az alsóbb ágak terméseit ezzel lehet védeni a fertőzéstől. A fákon a termésfürtöket ajánlott korai fejlődési stádiumban ritkítani, az összeérő almákon mindig súlyosabb a fertőzésük. A sötétvörös héjú almafajták választásával is elkerülhetők ezek a betegségek.

A leszüretelt almáknál a felületükön megtapadt gombafoltok ellen 1%-os szódabikarbóna oldatban végzett fürdetés hatásos, csak megszáradás után szabad az almákat a tároló helyükre vinni. A kezelés az egyéb tárolási betegségek, romlások (pl. moníliás rothadás) ellen is megelőző védelmet nyújt.

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

Szabolcsi alma – rövidesen márkanév lehet

2018. március 13. 07:58

Összefogtak a gazdák és minden szabolcsi termelői értékesítő szervezet, és egy emberként állnak a „Szabolcsi alma” márkanév kiépítésének ügye mellé.

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.

A fák alatti talajfertőtlenítés használhat az almamoly lárvái ellen?

2023. január 31. 04:36

Idén tönkrement a birsalmatermésünk, az almamoly megrágta. Kérdésem, hogy a fák alatti talajfertőtlenítés használ-e a lárvák ellen? Ha igen, mivel és mikor érdemes fertőtleníteni?