Mitől feketednek a tűztövis bogyói?

Mitől feketednek a tűztövis bogyói?

Agrofórum Online

S. László kérdése: Tűztövis sövényemen megjelent egy furcsa betegség, a termései elfeketedtek, héjuk megkeményedet. Mi okozza ezt, tudok-e ellene védekezni?

Aki válaszol:

Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves érdeklődő!

A tűztövis (Pyracatha coccinea) viszonylag igénytelen, szárazságot is tűrő bokor, sövénynek is számos helyen ültetik. A termését és egyéb részeit a tűztövis varasodás nevű betegsége (Spilocea pyracathae) gyakran szokta fertőzni. Ön növényein is annak tünetei láthatók. A kórokozó gomba már tavasztól fertőzheti a bokrokat, a leveleken foltok jelennek meg, majd azokon – az alma varasodásához hasonló – sötét színű bársonyos bevonat fejlődik ki. Végül a fertőzött levelek idő előtt lehullanak. Hajtásokat, elsősorban a hajtásvéget is megfertőzi, foltosodást, bőrszövet parásodását okozza. Legfeltűnőbb tüneteket a terméseken váltja ki: a gyümölcsök részlegesen vagy teljes felületükön megbarnulnak, megfeketednek, bőrszövetük megszárad, a bogyók összetöppednek. Ilyen állapotukban hosszú ideig a bokron maradnak. Erős fertőzéskor a színes bogyók tömege helyett csak elfeketedett száraz bogyófürtök láthatók, a bokrok díszítő értéküket elvesztik.

A gomba fertőzéséhez nedves levélfelület szükséges, párás, meleg időjárás kedvez járványos felszaporodásának. A bokrok közeli és alatti szellős, gyommentes környezet segíti a légmozgást, a pára gyors eltávozását. A fertőzött és lehullott levelekről a gomba vízcseppek segítségével visszafertőzi a lombot. Ennek megelőzésére a tömegesen lehullott leveleket ajánlott folyamatosan összegyűjteni és a területről eltávolítani.

A kórokozó gomba elsősorban az élő, fertőzött zöld levelekkel telel át. A védekezésnél ezt az áttelelő alakot kell megsemmisíteni. Olyan növényeknél, ahol a betegség rendszeresen fellép, az áttelelő alak ellen, tél végén javasolt kémiai kezelés lombpermetezés formáájában. Ezt követően a hajtásnövekedés idején, és későbbiekben nedves, esős időszakok előfordulásakor ismételt permetezés javasolt. Védekezésre valamennyi levélfolt-betegség elleni és az alma ventúriás varasodása ellen is alkalmazott szer alkalmas. A dísznövényeknél engedélyezett kontakt hatású mankoceb, propineb, rézoxiklorid, valamint a szisztémikus hatású azoxistrobin, tebukonazol, penkonazol hatóanyagú szerek bármelyike hat ellene. Minden permetezésnél tapadást segítő adalékanyag is szükséges.

Új tudományos hátország a dísznövénykutatásban

2018. október 11. 07:02

A Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézet azon fog dolgozni, hogy a jövőben a térség legjelentősebb dísznövénytermesztő központja legyen Magyarország.

Már az íriszeket is pusztítja valami

2019. június 21. 10:39

F. Mária kérdése: Íriszeim leveleit szürkés színű lárvák rágták. Egyes töveken alig maradt levél. Milyen kártevő lehet, és hogyan védekezhetek ellenük?

A Magyar Díszkertészek Szövetsége is elismert szakmaközi szervezet lett

2018. december 8. 16:33

Szakmaközi szervezet címet az az ágazati szervezet kaphat, amely egyaránt képviseli a termelők, kereskedők és feldolgozók érdekeit, és ezen szereplők többségét a tagjai között tudhatja.