Mitől feketednek a tűztövis bogyói?

Mitől feketednek a tűztövis bogyói?

Agrofórum Online

S. László kérdése: Tűztövis sövényemen megjelent egy furcsa betegség, a termései elfeketedtek, héjuk megkeményedet. Mi okozza ezt, tudok-e ellene védekezni?

Aki válaszol:

Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves érdeklődő!

A tűztövis (Pyracatha coccinea) viszonylag igénytelen, szárazságot is tűrő bokor, sövénynek is számos helyen ültetik. A termését és egyéb részeit a tűztövis varasodás nevű betegsége (Spilocea pyracathae) gyakran szokta fertőzni. Ön növényein is annak tünetei láthatók. A kórokozó gomba már tavasztól fertőzheti a bokrokat, a leveleken foltok jelennek meg, majd azokon – az alma varasodásához hasonló – sötét színű bársonyos bevonat fejlődik ki. Végül a fertőzött levelek idő előtt lehullanak. Hajtásokat, elsősorban a hajtásvéget is megfertőzi, foltosodást, bőrszövet parásodását okozza. Legfeltűnőbb tüneteket a terméseken váltja ki: a gyümölcsök részlegesen vagy teljes felületükön megbarnulnak, megfeketednek, bőrszövetük megszárad, a bogyók összetöppednek. Ilyen állapotukban hosszú ideig a bokron maradnak. Erős fertőzéskor a színes bogyók tömege helyett csak elfeketedett száraz bogyófürtök láthatók, a bokrok díszítő értéküket elvesztik.

A gomba fertőzéséhez nedves levélfelület szükséges, párás, meleg időjárás kedvez járványos felszaporodásának. A bokrok közeli és alatti szellős, gyommentes környezet segíti a légmozgást, a pára gyors eltávozását. A fertőzött és lehullott levelekről a gomba vízcseppek segítségével visszafertőzi a lombot. Ennek megelőzésére a tömegesen lehullott leveleket ajánlott folyamatosan összegyűjteni és a területről eltávolítani.

A kórokozó gomba elsősorban az élő, fertőzött zöld levelekkel telel át. A védekezésnél ezt az áttelelő alakot kell megsemmisíteni. Olyan növényeknél, ahol a betegség rendszeresen fellép, az áttelelő alak ellen, tél végén javasolt kémiai kezelés lombpermetezés formáájában. Ezt követően a hajtásnövekedés idején, és későbbiekben nedves, esős időszakok előfordulásakor ismételt permetezés javasolt. Védekezésre valamennyi levélfolt-betegség elleni és az alma ventúriás varasodása ellen is alkalmazott szer alkalmas. A dísznövényeknél engedélyezett kontakt hatású mankoceb, propineb, rézoxiklorid, valamint a szisztémikus hatású azoxistrobin, tebukonazol, penkonazol hatóanyagú szerek bármelyike hat ellene. Minden permetezésnél tapadást segítő adalékanyag is szükséges.

Mitől foltosodik a tűztövis?

2019. május 27. 10:21

J. Réka kérdése: Tavaly ültetett tűztövis bokraimon vöröses színű lapos, de kiemelkedő foltok jelentek meg. Mik ezek?

Ezt a földet választottam II. rész

2019. szeptember 18. 04:36

A cikk rövid áttekintést kíván nyújtani arról, hogy milyen termesztőközegek – azon belül is földtípusok - állnak ma már rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény tulajdonságai (pl.: örökzöld növényföld), termesztési helye (szobanövény-föld, balkonnövény-föld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében.

Ezt a földet választottam III. rész

2019. szeptember 19. 04:36

Milyen földtípusok állnak rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény igényei (pl.: savanyúföld, kaktuszföld, orchideaföld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében? Megéri minden növénynek „névre szóló” földet vásárolni? Melyik fajtát helyettesíthetem egy másik típussal?

Növényi szervek felhasználása a virágkötészetben

2019. augusztus 14. 06:36

Cikkünkből megtudhatja az Olvasó, melyek azok a növényi szervek, amiket a virágkötészet a mindennapokban hasznosíthat