Mikor vigyük telelőre hagymás növényeinket?

Mikor vigyük telelőre hagymás növényeinket?

Agrofórum Online

Egy kérdéssel fordulok most Önökhöz. Kérem segítségüket megválaszolásában! Mikor vigyem telelőre a hagymás növényeimet?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A hazánkban ültetett hagymás dísznövények egy része a téli hideg körülményeket a talajban nemcsak gond nélkül képes átvészelni, hanem szükségük is van megfelelő hideghatásra ahhoz, hogy tavasszal virágot hozzanak. E fajok újonnan megvásárolt hagymáinak ültetését még októberben, a tartós fagyok előtt érdemes befejezni, így pl. a nárcisz, tulipán, jácint, krókusz, fürtös gyöngyike hagymáit is ajánlatos már mihamarabb végleges helyükre ültetni.

Vannak azonban olyan növényfajok, melyek hagymáit fel kell szedni, majd pedig azokat csak teleltetésük után, tavasszal szabad újra kiültetni. Ez a kardvirág, dália, kanna, kála esetében mondható fontos feladatnak, hiszen e fajok meleg éghajlatról származnak, így télen is enyhébb körülményeket kívánnak. A kiásást lehetőség szerint a tartósan hideg időjárás beállta előtt el kell végezni, viszont a növény életfolyamatait figyelve egyaránt könnyedén megállapítható ennek helyes időzítése. A hagymák az őszi időszakban visszahúzódnak, ezt leveleik, valamint virágzataik leszáradása is mutatja.

A kiásást olyan napra időzítsük, amikor nincsen csapadék, illetve a hőmérséklet is kellemesnek mondható.  A kiásott hagymáról a leszáradt részeket el kell távolítani, a hagymák felett pár cm-es magasságban történő levágásukkal. A hagymákat téli tárolásuk előtt azonban érdemes még néhány hétig szikkasztani, ezzel akadályozva meg a tél folyamán bekövetkező rothadásukat. A szikkasztás céljából napos és meleg, de jól szellőző helyet válasszunk, a hagymákat pedig újságpapírra, papírral bélelt ládába helyezzük el. Pár hét után következhet a hagymák kiválogatása is, mely során a beteg, fonnyadó, elöregedett és foltos hagymákat szedjük ki, és a talajmaradványokat is eltávolítjuk felületükről. Az egészséges hagymák a tél folyamán kisebb eséllyel betegednek meg, jelenik meg rajtuk a botrítiszes rothadás. Téli tárolásra ugyancsak újságpapírral bélelt ládákat készítsünk elő, majd helyezzük sötét, száraz és fagymentes (4-10 fok) helyre az előkészített hagymákat! Tavasszal, áprilisban, de legkésőbb májusban hagymáink újra kertünkbe kerülhetnek.

Az amarillisz hagymájának most kell földbe kerülnie a virágzáshoz

2022. december 22. 06:36

Ha ajándékba szánjuk az amarilliszt, és az átadáskor nagy virágtölcséreket is akarunk látni rajta, akkor könnyen programozhatjuk a virágzását.

Koronavírus - Inputanyag-hiányra számítanak, nem fogadnak területi képviselőket a gazdálkodók

2020. március 16. 06:38

A koronavírus okozta világjárvány minden ágazatra, így a mezőgazdaságra is hatással lesz. Elmaradnak a nagy agrárrendezvények, például az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, de egyéb rendezvények, szakmai konferenciák is. Bezártak az egyetemek, köztük a Szent István Egyetem gödöllői kampusza is, ahol az egyik legelső iráni beteg is tanul. De mit gondolnak a gazdálkodók, milyen hatással lesz rájuk az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet?

Durván megviselte a koronavírus a holland virágkertészeteket

2020. május 18. 08:35

Összesen 22 százalékkal zuhant éves alapon a holland virágkertészeteket exportja az új típusú koronavírus terjedése miatt.

Mészkerülő növények és amit tudni érdemes róluk

2022. május 10. 05:38

A mésszel a talajban több gond is van. Nem csak önmagában az, ha olyan növényt ültetünk a meszes talajba, ami nem bírja a meszet, de még a betárolásnál is gond lehet például egyes gyümölcsöknél.