Mitől foltosodik a paradicsom?

Agrofórum Online

K. Katalin kérdése: Paradicsom növényeim alsó levelein kicsi barna foltok jelentek meg. Mi okozza, és hogyan védekezzek ellenük?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 
 

Üdvözlöm!

Szabadban és hajtatott paradicsomnál is több gombabetegség fertőzheti a paradicsom lombját.  Az úgynevezett levélfoltosodást a szeptóriás (kórokozó Septoria lycopersici) és az alternáriás (Alternaria porri f.sp. solani) betegség okozza. Jellemzően a paradicsom tövek alsó, idős, a talajhoz közeli vagy a talajra fekvő, azzal érintkező levelein jelentkeznek először a tünetek.

Szeptóriás levélfoltosság a levél lemezén kör alakú, 1-2 mm-es, kezdetben egynemű barna színű foltokban jelenik meg, a foltoknak határozott széle, szegélye van, és a foltok közepe később kivilágosodik, benne fekete pontok (piknídiumok), a gomba termőtestei képződnek. A foltok között a levéllemez elsárgul, a levelek elhalnak. Levélnyélen, száron is hasonló színű, de megnyúlt foltokat okoz.

Az alternáriás levélfoltosság a csíranövényen is már megjelenhet. Ezt követően a leveleken sötétbarna foltok fejlődnek, melyek gyorsan nőnek, elérhetik az 5-10 mm-es méretet. A foltok alakja néha ovális, de gyakran mellék erek határolják. Jellegzetességük, hogy a foltok egyszínű sötétbarna színűek, gyakran körkörös zónázottság fejlődik ki bennük. Hasonló színű foltok fejlődnek ki a megfertőzött száron, a bogyó kocsányán és a csészelevelein is. Súlyos kárt okozhat a bogyókon, azokat a kocsány felőli felső oldalán fertőzi, besüppedő, barna, majd később rothadó foltokat okoz. A foltokon gyakran megfigyelhető a gomba feketés színű bársonyos konídiumtartó gyep bevonata, azokról terjednek tovább a gomba fertőző konídiumai.

Mindkét gomba meleg igényes, 25 °C körüli hőmérsékletnél kezd felszaporodni. Víz szükséges fertőzésükhöz, néhány órás vizes levélfelület elegendő a konídiumok csírázásához és behatolásukhoz. Az éjszakai harmat vagy az este végzett öntözés utáni nedves levélzet is biztosítja ezeket a feltételeket.

Védekezés: – házi kertben – a tünetes levelek növényről történő folyamatos eltávolításával, a foltos paradicsom bogyók leszedésével hatékonyan megelőzhető felszaporodásuk. Esti öntözés kerülésével és a laza növényállással, ami a növények gyors felszáradását és szellőzését segíti, a fertőzési nyomás csökkenthető. Áttelelésük a talajra hullott fertőzött növényi részek talajba forgatásával, beásásukkal megelőzhető. Mindkét gombánál hatékonyak a foltbetegségek elleni szerek. Engedélyezettek valamennyi Cu tartalmú, valamennyi mankoceb hatanyagú vagy azt is tartalmazó (kombinált) készítmény, valamint a klórtalonil, a metiram, a benalaxil, a cimoxanil, a metalaxil és az azoxistrobin hatóanyagok.

Meg kell említeni, hogy a leveleken, száron és termésen a paradicsom vész (Phytophthora infestans) is okoz barna elhalást, ezek a foltok nagy kiterjedésűek, szabálytalan alakúak, nem egymástól elhatárolt, szabályos alakúak. A levélfolt betegségek ellen ajánlott szerek ellene is felhasználhatók.

Paradicsom levelein apró, gyakran csak 1 mm nagyságú, barna, egyszínű, elhaló foltokat okozhat a Xanthomonas vesicatoria baktérium, jellemzően a folt körül sárga udvar látható. Ellene csak a réz tartalmú szerek hatnak.

Hogyan menthetem meg az almafát a farontó gombától?

2022. november 5. 04:36

A csatolt képen látható, hogy egy termőkori jonathan almafám vázágán farontó gomba telepedett meg. Szeretném a fát megmenteni a károsodástól. Hogyan távolítsam el, mivel védjem meg a keletkezett sebet? Igényel-e további kezelést, védelmet? Ha igen, mit?

Milyen műtrágyát érdemes kijuttatni ősszel a gyümölcsfákra?

2019. november 12. 05:36

T. Zoltán kérdése: Milyen műtrágyát érdemes kijuttatnom ősszel a kertemben található gyümölcsfák számára?

Mit ronthattunk el, ha nem sikerült jól a védekezés a puszpángmoly ellen?

2023. szeptember 4. 12:40

Annak ellenére, hogy többször is permeteztem a puszpángot a lombot rágó hernyók ellen, nem sikerült teljesen kiirtanom. Mit ronthattam el?

Mikor szüretelhető a rebarbara?

2023. május 20. 04:36

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz. Mikor szüretelhető a rebarbara?