Szükséges a rózsát rovarölő szerrel permetezni?

Szükséges a rózsát rovarölő szerrel permetezni?

Agrofórum Online

Kell a kerti rózsát rovarölő szerrel permetezni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A rózsának számos kártevője ismeretes, viszont kifejezetten nagy problémát, károkat ezek közül csak kevés okoz. A legelterjedtebb kártevő a rózsákon a nagy rózsa levéltetű, mely a rózsák kihajtását követően már a friss hajtásokat gyengítheti szívogatásával. A levéltetvek a rózsatöveken telelnek át, évente több nemzedéket hoznak létre, változó számban ugyan, de egész tenyészidőszakban megtalálhatók a rózsákon. A növényeken való tojás alakban telelésük miatt ellenük akár tavasszal vagy ősszel végzett olajos lemosó kezeléssel is védekezhetünk. A kihajtás után deltametin, cipermetrin vagy flonikamid hatóanyagokkal is érdemes kezelni a töveket jelenlétük esetében, hiszen nem csak szívogatással gyengítik a növényeket, mivel vírusterjesztő tulajdonságuk sem elhanyagolható.

Szintén gyakori kártevőnek számít a rózsa-pajzstetű, mely akár a kaliforniai pajzstetűvel együtt is károsíthat. A rózsa-pajzstetű jelenlétét jelzik a fás részeken látható apró, fehér színű kerek pajzsok. Évente egy nemzedéke van, tojás és imágó alakban telel át a károsítás helyén. A kaliforniai pajzstetű pajzsa általában sötétszürke, a nőstény pajzsa kör, a hímé pedig ovális, kissé megnyúlt. Évente két nemzedéke van, telelése lárva alakban történik. A növények gyengítése mellett akár a vírusok terjesztésében is szerepe lehet. Védekezni legkönnyebben olajtartalmú készítményekkel lehet a telelő alakok ellen végzett lemosó kezeléssel. A vegetációs időszakban a kelő lárvák ellen lehet csak hatékonyan védekezni kémiai kezeléssel.

A rózsakabóca száraz és meleg nyarakon szaporodik fel nagyobb mennyiségben, mely szembetűnő károkat tud okozni. A levél fonáki oldalán szívogatnak, ennek hatására a színi oldalon apró, kivilágosodó, szinte fehér foltok keletkeznek, melyek elszórtan az egész levélre kiterjedhetnek. Évente három nemzedéke van, első nemzedéke károsít a rózsán, majd az ősz elején újra visszarepül a rózsára. Tojás alakban telel át a rózsatöveken, melyből származó nemzedék május elejére fejlődik ki, majd pedig átrepülnek az alma- vagy birsfákra ahol a többi nemzedéke fejlődik ki. A rózsahajtások kora tavaszi metszésével pusztíthatók el leghatékonyabban telelő tojásai.

Újabb könnyítés az elektronikus gazdálkodási naplóban

2023. július 13. 13:17

A Nébih 2023. január 1-jén biztosított interfészt a gazdálkodóknak az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) benyújtásához. Most újabb könnyítés érkezett hozzá.

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

2019. október 20. 08:38

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel, stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!

Mik lehetnek a szabálytalan foltok a szőlővesszőn, okoznak-e gondot?

2019. január 25. 15:30

S. Károly kérdése: A szőlővesszőkön szabálytalan foltok jelentek meg. Mik lehetnek ezek a foltok, okoznak-e gondot?

Félő, hogy nem megfelelő gombaölő szerrel permeteztem gyümölcsfáimat. Milyen veszteségekre számíthatok?

2022. június 11. 04:39

Az Amistar gombölőt ráfújtam a gyümölcsfákra, majd ezután olvastam el a vegyszer használati előírását, ahol nem láttam, hogy gyümölcsfákra is ajánlják. Mekkora kárt okoztam a gyümölcsösben? Mi a teendőm?