Mitől foltosodik a szőlő levele?

B. Éva kérdése: Szeretném megtudni mitől ilyen a szőlő levele, nem volt permetezve.

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves olvasó, a kép alapján csak azt lehet megállapítani, hogy tápanyaghiány okozta a tünetet. Hogy miért következett be, az is kérdéses, nem volt elegendő tápanyag a talajban, vagy a konkurens növények, jelen esetben a gyomok „elszívták” a tápanyagot.

Előfordulhat, hogy a szőlőtőkének túl sok hajtást kellett tápanyaggal ellátni (túlterhelték), így ezekre a hajtásokra, levelekre már kevesebb tápanyag jutott (kevesebb rügyre kellett volna metszeni). A tünetek kialakulása alulról indult felfelé. A legalsó levélen az erek már sárgák, az érközötti rész meg már barna, pusztulófélben van. A felette lévő levél erezete még zöld, csak az érközötti rész barna. 100%-osan nem lehet megállapítani, hogy melyik tápanyag hiányzik a szőlő leveléből.

Ilyen tüneteket láthatunk a magnéziumhiány, mangánhiány esetén is. Ezen elemek hiánytünetei nemcsak a lombozaton, hanem a fürtökön is megjelenhetnek. Mivel a képen nem láthatunk fürtöt, a felsorolt tápanyagok közül valamelyikre leszűkíteni a diagnózist nem lehet. Mangánhiány esetén például a virágzat lepereg. Az alsóbb levelekből a felsőbbekbe vándorolnak a tápanyagok. Abban az esetben, ha ezek a tünetek először a felsőbb leveleken jelennének meg, akkor már nagyobb gondra, betegségre, illetve tőkepusztulásra kellen gondolnunk. Hasonló tüneteket okoz az korai tőkeelhalás (Esca), de ott a folyamat gyorsan lezajlik, a tőke elpusztul.

A megoldás természetesen először a diagnózis meghatározásával kezdődik. Ha megállapítható, hogy szőlőtőke tápanyaghiánytól szenved, a szőlőtőkét el kell látni tápanyaggal. Amennyiben lehetséges, metszéssel vagy hajtásválogatással biztosíthatjuk, hogy a megmaradt hajtások elég tápanyagot kapjanak.  A szőlőtőkét vagy tőkéket minél előbb lombtrágyával kell kezeljük, így gyors a tápanyag hasznosulása. 200C körüli hőmérséklet és borús idő kedvez a levéltrágyák felvételének. Gazdasági okokból a levéltrágyázást a növényvédelmi permetezéssel is lehet kombinálni. Hasznos lenne az is, ha a konkurens gyomnövényeket a szőlőtőke közvetlen közeléből eltávolítanák.

Tűzelhalás: most maximális a fertőzési veszély

A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.

2018. június 7. 04:34

A molytetvek tömegszaporodásának időszaka van

A tartósan meleg, nyarat idéző időjárás felgyorsította minden kertészeti növény fejlődését. A növények zöme most 2-3 hetes előnyben vannak a korábbi években megszokotthoz képest.

2018. május 31. 04:30