Mitől lesznek apró lyukak a barackfák levelein?

Mitől lesznek apró lyukak a barackfák levelein?

Agrofórum Online

Furcsa, apró, csupán pár milliméteres lyukakat észleltem a barackfáim levelein. Mitől alakulhatott ki ilyen elváltozás?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A kajszi és az őszibarack fáinak levelein a sztigminás betegség tünetei apró lyukak kialakulása formájában mutatkoznak meg. A betegség a többi csonthéjas gyümölcsfajon is előfordulhat, valamint a babérmeggy levelein egyaránt megfigyelhető a kórokozó általi megtelepedés. A tünetek kezdetben csak pár mm nagyságú, kerek foltok, melyek sárgászöld színűek. Idővel a foltok egésze viszont megbarnul. Később csak a foltok szegélye marad meg vékonyan és barna színben, a folt közepe pedig kiesik, így okozva a levelek lyukacsosságát.

A levelek mellett a hajtásokon is megjelenhetnek barna foltok, melyek akár 1 cm-es nagyságúak is lehetnek, főként a rügyek körül helyezkednek el. A folt növekedése során akár a hajtást körbe is érheti, így annak elszáradását, pusztulását okozza. A termésen is kialakulnak foltok, melyek aprók, pár mm nagyságúak, ugyancsak kerekek, liláspiros színezetűek. A termésfoltokra jellemző, hogy közepük egy idő után kiemelkedik, szegélye lila színét megtartja, de a foltok barnás árnyalatúak lesznek.

A kórokozó elleni védelmet érdemes még az ősz folyamán megkezdeni, hiszen áttelelése a beteg lehullott lombozatban lehetséges. A leveleket tehát ajánlatos a fák alól összeszedni, esetleg a talajba beforgatni. Telelése azonban a fás részeken történő fennmaradásával is lehetséges, így a lemosó kezelések elvégzésével egyaránt csökkenthetjük az áttelelő képleteik számát. Ajánlott még a lombhullás előtt, majd lombhullás után is rézzel kezelni a beteg fákat, majd tavasszal a fakadás előtt ezt újra megismételni.

A megjelent tünetek már a fertőzés kialakulását jelzik, így a kémiai kezelés elvégzésével a betegség továbbterjedésének megállítása a célunk. Az apró levelek már a virágzás idején fertőződhetnek, így a virágzáskor végzett kezelésekkel a gombabetegség korai fertőzése akadályozható meg. Ebben az időszakban a monília ellen végzett kezelésekkel a sztigminás levélfoltosodás ellen egyaránt védekezünk. A vegetációs időszakban a vegyszeres védekezésre használható, kiskerti tulajdonosok számára egyaránt elérhető a Switch 62,5 WG, Signum WG és a Chorus 50 WG.

Kiemelt kép: Pixabay

A virágzás késleltetése a termésbiztonság növelése érdekében

2024. március 7. 10:10

A korai virágzású gyümölcsfajok termésbiztonságának növelése érdekében egyre inkább előtérbe kerülnek a virágzási idő késleltetésének lehetőségei.

Őszibarackban is Kína a világelső

2021. március 13. 06:47

A globális őszibaracktermelői listán is Kína vezet, ugyanúgy, mint sok már agrártermék esetében.

Védekezzünk a levéltetvek ellen a gyümölcsösökben!

2020. március 31. 11:32

Az alig kifeslett levelű almafákon és ribiszkén máris jelentkeznek az első levéltetű szívogatás tünetei.

Nem lankadhat a növényvédősök figyelme – Intenzív a kártevők és kórokozók jelenléte a gyümölcsösökben

2023. július 6. 10:10

A növények fejlődése a kielégítő vízellátás miatt intenzív, de a betegségek és a kártevők sok növényvédelmi problémát okoznak.